Efter Fjordbank Mors´ krak i fredags risikerer flere nødstedte banker at gå samme vej og lade sig optage af statens selskab for konkursramte banker, Finansiel Stabilitet, der bedst kan betegnes som et finansiel hospice.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den potentielle dødsliste tæller banker som Aarhus Lokalbank, Max Bank, Basisbank og Sparekassen Farsø.

Og det er ikke tilfældigt, at disse banker kæmper en indædt kamp for ikke at havne hos Finansiel Stabilitet. Det mener flere eksperter.

- Når man ser på de banker, der er hårdt ramt, ses det, at det er banker, der ofte er meget engageret i ejendoms- og landbrugsbranchen. Det er brancher, der har det hårdt, og da værdien af bankernes sikkerheder i visse tilfælde er faldet drastisk, har bankerne derfor måttet nedskrive meget store beløb, siger analytiker i Niro Invest, Nicholas Rohde og bliver suppleret af bankekspert og lektor på Handelshøjskolen i Aarhus Jan Bartholdy.

- De har lånt nogle penge ud i gode tider, som de nu har problemer med at kradse ind. Det er en blanding af dårligt kredithåndværk og de euforiske tider det var, da mange af lånene blev givet. Mange af lånene går tilbage i tiden til der, hvor man glemte, at det kunne gå galt. Man lyttede ikke til dem, der sagde, at det ikke kunne blive ved, siger Jan Bartholdy til bt.dk

Flere af de kriseramte banker oplevede mandag aktiekursen rasle ned.

Aarhus Lokalbank måtte fra morgenstunden se aktiekurse falde med over 20 pct. til kurs 5. Det sendte markedsværdien af banken helt ned i 88 mio. kr. Det var oven på et fald på 32,2 pct. fredag til kurs 8 kr., udløst af nervøsiteten omkring børspausen i Fjordbank Mors. 

Max Bank - en anden bank med store problemer - faldt med over 20 procent til kurs 7,65.

Partner i My Banker John Norden mener, at dykket i aktiekurserne er et udtryk for, at investorer bliver utryg for fremtiden i det danske bankmarked. Han advarer derfor mod, at krakket i Fjordbank Mors kan give det sidste skub i afgrunden til flere allerede lidende banker.

- Alt det her kan i sidste ende være med til at skubbe nødlidende banker over kanten. For selvom de ikke er blevet dårligere på papire endt før krakket i Fjordbank Mors, kan utrygheden i sig selv være med til feje tæppet væk under dem, fordi det bliver dyrere for dem at låne penge i udlandet, kunderne hæver deres penge og flygter fra dem, siger John Norden.

Han opfordrer regeringen til at træde i karakterer og erstatte bankpakke 3 med bankpakke 2, der bl.a. betyder, at alle indskud er sikret ved et krak.

- Regeringen er simpelthen nødt til at reagere på det her ved at fjerne bankpakke 3 og genindføre bankpakke 2. Man kan frygte, at der ingenting sker før et valg, fordi politikerne ikke vil upopulære i befolkningen. Men jo længere tid politikerne venter, jo dyrere bliver det for danskerne. For usikkerheden i udlandet over for den danske banksektor gør det dyrere at være bankkunde i Danmark, fordi bankerne får større omkostninger ved at låne penge i udlandet, siger John Norden.

SE HELE LISTEN OVER DE MEST SIKRE OG USIKRE HER