Når Harald Børsting på tirsdag officielt går af efter otte år som formand for LO, får han 604.800 kroner i pension - hvert år resten af livet.

Harald Børsting, der ved en ekstraordinær kongres på tirsdag afgiver formandsposten i LO til den nuværende næstformand Lizette Risgaard, kommer ikke til at lide økonomisk nød.

Han er nemlig omfattet af en lukrativ såkaldt ’tilsagnspension’, som LO ellers afskaffede i 2003.

Tilsagnspensionen betyder, at Harald Børsting er sikret knap to-tredjedele af sin nuværende løn til den dag, han stiller træskoene. I kroner og øre står Børsting til at modtage 604.800 nutidskroner om året.

Også hans kone - den tidligere forkvinde i Kvindeligt Arbejderforbund Lillian Knudsen - er på en tilsvarende tilsagnspension, og hun fik ifølge 3F 361.584 kroner i pension i 2013 - inklusive folkepension.

Det betyder altså, at fagforeningsparret samlet vil få lige under en million kroner i pension årligt.

Tilsagnspensionen minder om de tjenestemandspensioner, der tidligere var udbredt blandt offentligt ansatte, men som i dag mere eller mindre er afskaffet til fordel for almindelige, bidragsbaserede arbejdsmarkedspensioner.

Pensionsordningen blev af samme grund afskaffet i LO i 2003, fordi den simpelthen var alt for lukrativ. Men ordningen blev kun afskaffet for nye tillidsvalgte og ikke med tilbagevirkende kraft.

Det betyder, at Harald Børsting beholdt sin gyldne pension, fordi han blev valgt til LOs politiske ledelse i 1995, før ændringen blev gennemført.

’Alt for lukrativ’

En af de argeste kritikere af ordningen er FOAs formand Dennis Kristensen.

»Problemet med den er, at den er alt for luktrativ, og det er de fremtidige medlemmer, der betaler regningen. Det svarer til at lægge en regning i børneværelset,« siger Dennis Kristensen til BT.

Han mener også, at Harald Børsting skulle have frasagt sig ordningen.

»Når man bliver valgt til noget, så bør man stå på mål for det, man ændrer, og også ændre det for sig selv. Den klassiske pamper-undskyldning - at det er andre, der har lavet reglerne, og at man blot følger dem - holder ikke i virkelighedens verden,« mener Dennis Kristensen.

Harald Børsting har dog ikke på noget tidspunkt overvejet at give afkald på sin pensionsordning.

»Jeg er glad for min pensionsordning«, siger han til BT,

»Da vi afskaffede tilsagnspensionen i 2003, blev vi enige om at stå ved de ansættelseskontrakter, der allerede eksisterede,« siger han.

Hvorfor gik du ikke selv forrest og ændrede det for dig selv, når nu ordningen principielt er forkert og for lukrativ?

»Det har jeg aldrig overvejet, for det var en del af min ansættelseskontrakt. Pensioner er jo ikke noget, man laver om fra dag til dag. Alle ved, at hvis man skal ændre på pensioner, så skal det være 15-20 år frem i tiden. Jeg har tilrettelagt min egen økonomi efter det, og ser det som et helt almindeligt ansættelsesforhold, og mere er der ikke i det,« siger Harald Børsting.

Hvad vil du sige til de medlemmer, som måtte mene, at det er pamperi, at en fagforeningsformand har en pension, som er så meget bedre end den, som medlemmerne har?

»Jeg tror godt, at de forstår, at når man har en ansættelseskontrakt, så står man ved den. Det ser jeg ikke noget hokuspokus i,« lyder det fra Harald Børsting.

Hans efterfølger på posten som LOs topboss, Lizette Risgaard, har en almindelig bidragsbaseret pension.

LOs snart forhenværende formand Harald Børsting vil fortsat være ?velpolstret, selvom han på tirsdag går på pension. Både han selv og konen Lillian Knudsen ?har nemlig en tjenestemandslignende tilsagnspension. Foto: Mads Nissen
LOs snart forhenværende formand Harald Børsting vil fortsat være ?velpolstret, selvom han på tirsdag går på pension. Både han selv og konen Lillian Knudsen ?har nemlig en tjenestemandslignende tilsagnspension. Foto: Mads Nissen Foto: Mads Nissen / STF
Vis mere