Store palæejendomme med sortglaserede tegltag på Strandvejen nord for København, liebhaverhuse på Frederiksberg og de dyre adresser i Hellerup har fyldt meget i debatten om de store prisstigninger, der har været på enfamiliehuse de seneste år. Men det er ikke overklassedanmark, der er løbet med de største boliggevinster.

Det er derimod ganske almindelige parcelhusdanskere, der bor i forstæderne vest for København. En gennemsnitlig parcelhusejer i Rødovre med et hus på 140 kvadratmeter topper således husejernes top 10-liste med en værdistigning på hele 36,1 procent fra første kvartal 2013 til første kvartal i år. Til sammenligning er et hus på 140 kvadratmeter i 2900 Hellerup kun steget 19,8 procent i samme periode. Det viser en opgørelse over prisudviklingen på villaer og rækkehuse opgjort helt ned på postnumre, som boligsitet Bolighed.dk, der er ejet af Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank, har udarbejdet for BT.

»Prisstigningerne i København har været så markante de seneste år, at det har presset efterspørgslen videre ud i omegnskommunerne vest for København,« siger administrerende direktør for Bolighed.dk Christian Jaspers.

Boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann forklarer, at husene i Rødovre, Hvidovre og Gladsaxe har et prisniveau, der betyder, at de er inden for målskiven for mange af de børnefamilier, der drømmer om at bytte deres 80 kvadratmeter store Københavner-lejlighed ud med græs og fuglefløjt i baghaven.

»Det betyder ganske enkelt, at der er flere boligkøbere til disse huse, end der er til husene nord for København og op langs Strandvejen, og det sender priserne op,« siger hun.

Samtidig betyder de historisk lave renter, at relativt mange har råd til at købe et gennemsnitligt parcelhus i Rødovre til knap fire millioner kroner, påpeger Lise Nytoft Bergmann:

»Desuden er beskæftigelsen steget med 140.000 person i de seneste fire år. Det har en væsentlig betydning for, hvor mange boligkøbere, der er blevet kreditgodkendt,« siger hun.

Den analyse deles af Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter:

»København er blevet for dyr. For fem million kroner kan du får en bungalow i København, hvor du har plads til dine børn. På Frederiksberg og i Gentofte er det endnu dyrere, og så flytter børnefamilierne selv sagt til Rødovre og Hvidovre, hvor der er mange mindre parcelhuse, som er til at betale, og hvor man stadig er i cykelafstand til København«.

Hvis man har købt hus på bunden af markedet i 2008-2009 i et område, der siden har været begunstiget af markante prisstigninger, kan det ifølge Lise Nytoft Bergmann være en god ide at optage et tillægslån på 100.000 kroner eller mere. Så skal realkreditinstituttet nemlig revurdere boligen og genberegne bidragssatsen, som ofte vil blive sat ned. Hvis belåningsgraden for eksempel falder fra 80 procent til under 60 procent med den nye højere vurdering, vil man med et fastforrentet lån med afdrag typisk slippe omkring 2.000 kroner billigere i bidragssats per lånte million om året. Samtidig vil man med et relativt billigt tillægslån kunne nedbringe dyrere bankgæld, eller købe den nye bil til en lav realkreditrente frem for med et dyrere banklån.

»Det vil være den fornuftige måde at bruge tillægslånet på. Men har man økonomien til det, og vil man hellere vil bruge pengene på et drømmebryllup eller rejser, blander vi os ikke i det,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Prisudviklingen fortsætter: På godt og ondt!

Parcelhusejerne i Rødovre, Hvidovre, Gladsaxe og andre kommuner tæt på København kan se frem til, at prisstigningerne vil fortsætte ind i 2018 og 2019. Sådan lyder det samstemmende fra boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann og direktør for Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen.

Lise Nytoft Bergmann betoner, at de markante prisstigningerne i disse områder dog vil flade en smule ud.

»Men de underliggende tendenser med udsigt til fortsat meget lave renter og stigende beskæftigelse betyder, at vi forventer, at priserne vil stige mere end inflationen i disse område. Som boligejer er man altså ganske godt stillet i disse områder,« siger hun.

Curt Liliegreen forventer, at prisstigningerne vil brede sig videre ned mod Køge og Roskilde og nordpå mod Hillerød.

»Lige inden boligboblen brast spredte prisstigningerne sig helt ned til Store Heddinge syd for Køge  og vest over mod  Holbæk. Så langt ud kommer de ikke denne gang,« siger han og tilføjer, at prisstigninger generelt vil ske i de større byer og trafikkorridorerne mellem dem.

Mens husejerne i områder med fremgang kan læne sig tilbage og se deres huse stige med tusindvis af kroner om året, vil pilen lige så entydigt fortsætte med at pege nedad i de postnumre, der i forvejen er ramt af prisfald, fraflytning, skole- og butikslukninger og mangel på jobskabelse.

Det gælder ifølge Curt Liliegreen blandt andet store områder som det meste af Sønderjylland, Thy, Mariagerfjord, Morsø, Odsherred, Lolland og store dele af Falster:

»De områder er skudt fuldstændig i stykker. Udviklingen er uafvendelig, og det kommer til at gøre ondt.

Grafik: Fagerheim/Funder
Grafik: Fagerheim/Funder
Vis mere