Der kan være en stor økonomisk gevinst ved at omlægge lån nu, viser nye beregninger

Landets førende økonomer har gang på gang forudsagt, at nu vil boligrenterne vil stige. Men det modsatte er sket, og for mange tusinde boligejere er timingen til låneomlægning perfekt lige nu, da både realkreditlån med fast rente og flekslån med variabel rente har rekordlave renter og gode kurser.

Er du blandt de cirka 60.000 danske boligejere, der stadig har et fastforrentet realkreditlån med en rente på 3,5 procent, vil du kunne hente en stor, kontant gevinst ved at opsige dit nuværende lån inden opsigelsesfristen ved udgangen af oktober, og i stedet omlægge til et lån med en fast rente på bare 2,0 procent. Helt almindelige boligejere med en restgæld på to millioner kroner, vil således kunne spare hele 204.000 kroner i lånets løbetid på den manøvre.

Også de omkring 110.000 boligejere med 3,0 procent-lån vil kunne score en gevinst på den lange bane ved at omlægge til et realkreditlån med en rente på 2,0 procent. Er restgælden i dag to millioner, vil gevinsten være på 96.000 kroner i lånets løbetid. Det viser beregninger, som Nordea har foretaget for BT.

»Boligejere med 3,5 procent-lån bør få det omlagt, medmindre de for eksempel har planer om at flytte inden for kort tid. Låntagere med 3,0 procent-lån bør tage en snak med deres bankrådgiver om deres muligheder, da gevinsten først kommer på den lange bane. Men har man for eksempel planer om at blivende boende i den samme bolig de næste 10-20 år, kan det også for disse boligejere være en god ide at omlægge til 2,0 procent,« siger boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Samtidig skal man ifølge den uafhængige økonomiske rådgiver Susanne Arvad være opmærksom på, at man kan hente en yderligere gevinst, hvis ens bolig er steget i værdi de seneste år. Det betyder nemlig, at man kan få en lavere bidragssats. Det kræver dog, at boligen bliver vurderet på ny og hos nogle realkreditinstitutter også, at man optager et tillægslån.

De rekordlave renter giver også boligejere med flekslån gode kort på hånden. En boligejer med et F5-lån, som skal refinansieres til januar, vil således, for bare 290 kroner ekstra om måneden pr. lånte million kroner, kunne sikre sig en fast lav rente på 2,0 procent de næste 30 år.

»Ydelsen stiger, når man omlægger fra variabel til fast rente. Men hvis man -  som vi -  forventer, at den variable rente vil stige i de kommende år, kan det være et godt tidspunkt at omlægge til et lån med en fast rente på 2,0 procent,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Den uafhængige økonomiske rådgiver Susanne Arvad er på linje:

»Flekslånerne skal ikke fortsætte med at tro på, at træerne vokser ind i himlen. Der har været rigtig mange år med lave variable renter. Det er ikke sikkert, at renten stiger i morgen, men det kan være relevant for mange at købe sig noget tryghed og stabilitet, og der må man sige, at et 2 procent-lån lige under kurs 100 er et meget attraktivt lån set på længere sigt.«

En anden mulighed for de boligejere, der i dag har flekslån, er at hente en rentegevinst, hvis deres lån skal refinansieres her til januar. For eksempel kan en en boligejer med F5-lån se frem til, at renten på lånet bliver mere end halveret fra den nuværende sats på cirka 1,25 procent til omkring 0,5 procent, hvis prognoserne holder stik.

»Vi anbefaler altid boligejere at bruge den rentebesparelse, de får, fornuftigt. Det kunne for eksempel være til at spare op til en ny bil eller afdrage anden og dyrere gæld hurtigere,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Prognoser: Renten er på vej op

Renterne har været i bund så længe, at det næsten er svært at tro på, at de pludselig skulle tage et hop.

Men hos landets realkreditinstitutter har renteprognoserne pil opad.

Eksempelvis forventer Realkredit Danmark, at det toneangivende fastforrentede lån vil stige fra 2,0 procent til 2,5 procent om et år.

Også Nordea Kredit og Nykredit regner med stigende renter over hele linjen. F.eks. forventer Nordea Kredit, at F5-renten stiger fra de nuværende 0,25 procent til 1,26 procent ved udgangen af 2018.

»Vi forventer svagt stigende renter. Det skyldes, at vi er inde i globalt opsving. Det går godt i amerikansk økonomi, og det er begyndt at gå bedre i europæisk økonomi, ikke mindst i Tyskland, som trækker Danmark og andre lande med op,« siger boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, og tilføjer:

»Der er ikke meget, der taler imod stigende renter, men vi er før blevet overraskede. Kigger man tilbage, kunne ingen for eksempel forudsige, at Grækenland havde svindlet med de økonomiske nøgletal, de indberettede. Og fremadrettet er der ingen, der ved, hvad der sker i for eksempel Nordkorea.«

Også den uafhængige økonomiske rådgiver og direktør i Arvad Finanshus, Susanne Arvad, forventer stigende renter.

»Der er kommet optimisme tilbage i samfundet. Der er stigende ejendomspriser, og flere kommer i arbejde. Alle tal peger på, at der er ved at komme gang i hjulene,« siger Susanne Arvad.