Nogle mennesker har altid lidt penge liggende, mens andre tager den fra dag til dag. Men hvordan kan du komme på forkant med de uforudsete udgifter?

Hvis toppen af kindtanden knækker af, bilen pludselig ikke vil starte eller vaskemaskinen ikke vil tænde, har du så lagt penge til side til det?

Hvis ikke, så bare rolig. Det er aldrig for sent at komme i gang.

Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom ved Danske Bank, anbefaler, at du først og fremmest overvejer: Hvad kan der ske?

»Start med at dobbelttjekke dine forsikringer, så du rent faktisk ved, hvad dine forsikringer dækker,« siger hun.

Og når forsikringspapirerne så alligevel ligger fremme på spisebordet, skal du også kigge på, hvor stor din selvrisiko er. For på den måde ved du, hvor meget du selv skal betale, hvis nogle af dine ejendele går i stykker eller bliver stjålet.

Lone Eriksen er økonomisk rådgiver i sit firma, Primaliva, og hun plejer at anbefale sine kunder at se på sidste års budget.

»Når man kigger tilbage på det seneste år, bør man spørge sig selv: Hvilke udgifter har jeg haft, som jeg ikke regnede med?,« siger hun.

Hvis du for eksempel har haft uforudsete udgifter for 20.000 kroner det seneste år, bør du hver måned lægge penge til side, så du har 20.000 til uforudsete udgifter i dette år også. På den måde kan du være på forkant.

Samtidig peger Lone Eriksen på, at hvis du er typen, der ofte køber ting på afbetaling, så bør du - ud over at betale månedligt for eksempelvis din mobiltelefon - lægge samme beløb til side på en opsparing.

»På den måde kan man komme ud af den negative spiral,« siger Lone Eriksen.

Så er der nemlig ikke behov for at købe den næste telefon på afbetaling, fordi der allerede er lagt penge til side til den.

Louise Aggerstrøm Hansen og Lone Eriksen er enige om, at jo flere ejendele, du har i hjemmet, som kan gå i stykker, jo flere penge skal du lægge til side til uforudsete udgifter.

Hvis du som studerende kun har en cykel og en computer af værdi, så behøver du ikke lægge lige så mange penge til side, som en familie på fem, hvor både mor og far har en bil, og hvert barn har en computer og et fjernsyn på værelset.

Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank anbefaler desuden, at du spørger dig selv: Hvilke ting har jeg, som potentielt kan gå i stykker?

Hvis bilens bremseklodser skal udskiftes, er det så muligt at vente til næste lønningsdag, før det bliver ordnet, eller er den så vigtig, at I knap nok kan gå en dag uden bilen?

»Der er jo nogen, der skal kunne købe et tag med tre dages varsel, og nogen der godt kan vente til, at næste løn går ind,« lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen.

/ritzau/FOKUS