Knap hver anden i job synes, at det er tabu at tale om løn på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse. Tabuet kan have store konsekvenser for din lønseddel.

Snakken i kantinen kan handle om alt fra havearbejde til sex, men en ting som få taler om er, hvad de får i løn. En undersøgelse lavet af Dansk Magisterforeningen viser, at 49 procent af deres medlemmer synes, at det er tabu at snakke om løn på arbejdspladsen.

Kun 26 procent mener, at det er helt okay at tale om sin løn. Det er et stort problem for din lønseddel, forklarer Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

»Hvis man snakker om løn på arbejdspladsen, er der bedre muligheder for, at de ansatte får lønstigninger. Men det er også til gavn for arbejdsgiveren, fordi der opstår færre myter om, hvad andre har fået. Det giver mindre splid på arbejdspladsen, når man kan tale åbent om lønnen. Arbejdskulturen bliver bedre. Det er win-win at bryde løntabuet,« siger Camilla Gregersen.

Carsten Kjær Busk, forfatter til bogen ‘Scor kassen ved lønforhandling’, forklarer, at hvis man vil have en god løn, så skal man forberede sig grundigt inden mødet med chefen. Han påpeger dog, at din argumentation til lønforhandlingen skal gå på dine egne kvaliteter og ikke hvad dine kollegaer får i løn.

»Du skal ikke smide misundelseskortet nede hos chefen, fordi en kollega får mere i løn end dig. Man skal tage udgangspunkt i sit eget job. Du skal aldrig sige 'Jeg ved, at Jens Jensen får 1.000 kr. mere end mig, og jeg er lige så god som ham',« siger Carsten Kjær Busk.

Derimod skal du bruge snakken om lønnen til at få bedre indsigt i, hvad du selv egentlig er værd, forklarer Camilla Gregersen. På den måde bliver det nemmere at sige, hvad du ønsker i lønstigning til din chef, fordi du ved, hvordan lønnen er på din arbejdsplads. Camilla Gregersen opfordrer derfor til, at du tager en uformel snak med din kollega om jeres løn.

»Det er helt paradoksalt, at mange tør at snakke om sex, men ikke om løn. Jeg synes den elegante måde at bryde tabuet ville være, at man selv fortæller om sin egen løn eller lønforhandling. Så tror jeg, kollegaerne vil følge med,« siger Camilla Gregersen.

Undersøgelsen viser også, at dem som taler med deres kollegaer om løn, klarer sig godt til lønforhandlingerne. 65 procent af dem som snakker om lønnen, svarer nemlig, at de fik lønstigning til deres sidste forhandling.

 

Det siger danskerne om løn-tabuet

Foto: Simone Augusta Lundt
Vis mere

Navn: Tine Spanggaard

Alder: 50

Stilling: HR Chef

Jeg synes ikke, det er tabu at snakke om løn, men mange på min arbejdsplads synes det. Generelt er der ikke særlig mange, som snakker om deres løn.
Det er ikke noget problem for mig, at man ikke taler om sin løn. Men jeg synes ikke det burde være et tabu. Der er ingen grund til at gå og putte med det, hvis man har fået et godt tillæg eller lønstigning.

Foto: Simone Augusta Lundt
Vis mere

Navn: Marianne Fausing

Alder: 32

Stilling: social og sundhedsassistent

Jeg snakker ikke med mine kollegaer om det, fordi mange ikke nævner det. Vi har faktisk aldrig snakket om vores grundløn. Det synes jeg er fint nok, at man holder det for sig selv indenfor mit fag.

Foto: Simone Augusta Lundt
Vis mere

Navn: Per Zachariassen

Alder: 47

Stilling: Selvstændig

Vi snakker meget om løn i min branche. Jeg arbejder i TV-branchen, og der prissætter vi folk hele tiden. Men mit indtryk er, at mændene taler mere om det end kvinder. Jeg synes lønnen burde være mere transparent, da det ville have flere fordele. Det kan gå ud over lønforhandlingerne hos dem, som er mindre gode til at forhandle, fordi de ikke kender andres løn. Man skal jo lønnes efter, hvad man er værd og hvad man bidrager med.

Foto: Simone Augusta Lundt
Vis mere

Navn: Sascha Hummelgaard

Alder: 31 år

Stilling: Projektkonsulent.

Hos os er vi på bestemte løntrin, så vi skal ikke lønforhandle på samme måde. Men jeg synes, der er et tabu om at tale direkte om løn. Jeg snakker heller ikke med løn med mine bekendte, det bliver for personligt. Hvis andre snakkede om det, ville jeg også svare ærligt. Jeg har boet i udlandet, og der snakker folk meget mere åbent om løn. Mine veninder, som arbejder i større firmaer, har svært ved at lønforhandle, fordi de ikke kender hinandens løn.

Navn: Christian Frostholm

Alder: 34

Stilling: Pædagog

Jeg snakker om løn med mine kollegaer. Vi har faste løntrin, men vi kan forhandle med tillæg osv. Vi taler ofte om det i forbindelse med fejl i lønsedler. Jeg synes ikke, at der et tabu omkring løn. Jeg synes, at løn er en privatsag, men vi er heldige, fordi det gennemskueligt i min branche ift. dem som arbejder i det private.