Har du en kærlighed til vin, gamle biler, mønter eller andre antikviteter? Så kan din hobby blive til en god forretning. Se hvad, der er flest penge i, og hvordan du bedst investerer dine penge, så du kan tjene en formue.

Aktier, opsparingskonti og ejendomme. Det er de typiske investeringsformer, som danskerne tænker på, når de vil have formuen til at vokse. Men ved at skyde nogle af pengene i f.eks. fransk vin, kunst eller veteranbiler, kan der også være gode penge at tjene. BT møder tre entusiaster, der har tjent en formue på deres hobby.

Opret abonnement på PLUS og bliv klog på, hvordan du kan tjene penge på din hobby. Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. måned er gratis - herefter kun 29 kr. pr. måned uden binding.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Formuepleje behøver ikke kun at bestå af regneark. Hvorfor ikke få formuen til at vokse ved at skyde nogle af pengene i fransk vin, kunst eller en veteranbil?

Der kan nemlig være gode penge at tjene på kostbare antikviteter, forklarer eksperter, som BT har talt med.

Og der har da også vist sig at være et godt afkast på de alternative investeringer inden for de seneste år, viser det internationale prisindeks Knight Frank Luxury Investment Index.

I løbet af de seneste fem år har der eksempelvis været et gennemsnitligt afkast på klassiske veteranbiler på 111 procent, ligesom værdien af mønter, ure og vin har givet afkast på henholdsvis 90, 49 og 45 procent. Derudover viser opgørelsen, at antik kinesisk keramik, smykker, frimærker og kunst også er steget væsentligt i værdi.

Det behøver derfor ikke kun at være nytteværdi, man går efter, når man bruger penge på sin passion. Kim Valentin, der er privatøkonomisk rådgiver, kan godt se fornuften i, at man også ser sin interesse som en investering.

Invester i det, du ved noget om

»Man kan sagtens tænke i, at man bruger sin interesse til at sprede sin risiko. Når du går rundt derhjemme med en interesse, er det også lidt nemmere at overtale konen eller manden til at investere i det, når der kan være et stort afkast,« siger Kim Valentin.

Han understreger dog, at det er vigtigt, at man ved noget om det, eller at man allierer sig med en, der gør. Og så skal det være interessen, der er ens største grund til at bruge penge på vin, mønter eller andre genstande. Risikoen for, at tingene falder i værdi, er der nemlig, og den kan være svær at forudsige.

Mere risikabelt end aktier

Hans Peter Christensen, der er investeringsrådgiver hos uvildige.dk, anbefaler, at den alternative investering skal udgøre så lille en del af formuen, at man nemt kan undvære den.

I modsætning til de normale investeringsformer er der nemlig flere risici, der spiller ind.

»Ulemperne ved alternative investeringer er, at der måske ikke altid er en køber, når du skal af med din genstand, eller at tingene viser sig at være et modelune. Og så kommer der andre risici, som der aldrig ville med aktier. For eksempel kan du få stjålet din vin,« siger han. Men det kan være en stor glæde at kombinere sin hobby med at investere, tilføjer Hans Peter Christensen.

Solgte mønter for en formue

Preben Nielsen har samlet mønter siden 1950erne. Da samlingen var størst, havde han omkring 2.000 mønter.  Her sidder han med nogle af sine 800 mønter. Han har taget en lille del med hjem for at vise dem frem. Normalt er de gemt væk i en bankboks.
Foto: Liselotte Sabroe
Preben Nielsen har samlet mønter siden 1950erne. Da samlingen var størst, havde han omkring 2.000 mønter. Her sidder han med nogle af sine 800 mønter. Han har taget en lille del med hjem for at vise dem frem. Normalt er de gemt væk i en bankboks. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

En livslang passion for mønter gjorde for nylig Preben Nielsen til millionær.

650 af Preben Nielsens danske mønter blev i år forvandlet til over en million kroner på en auktion. Det var dog langtfra målet, da han begyndte med at samle som dreng i slutningen af 50erne. Det har altid været fascinationen, der har drevet Preben Nielsen til at jagte de ældgamle mønter.

Den 65-årige mønt-entusiast byder indenfor i sin lejlighed nær Operahuset i København. Hurtigt falder snakken på mønter, og Preben Nielsen går ind på sit kontor, hvor reolerne er fyldt med bøger og møntkataloger og mønter, han har taget hjem fra boksen i banken.

»Du skal lige se mit første katalog,« siger han og viser en lille, kvadratisk bog med slidte kanter.

»Hver mønt har sin historie, og det er tit det, der gør det spændende,« forklarer han, mens han bladrer i bogen, hvor faderen i sin tid skrev tal ved siden af mønterne for at huske, hvad han havde givet for dem.

Preben Nielsens første køb til samlingen var for omkring 45 år siden, hvor han købte en speciedaler, der afbildede Christian VIII til en pris af 300 kroner. Siden voksede samlingen sig større og større og var på omkring 2.000 mønter, da den var størst. I øjeblikket er den på cirka 800 knap så kostbare mønter.

Passion over penge

Den 65-årige pensionist, der altid har arbejdet i telebranchen, har dog aldrig set sine køb som en investering, selvom han i dag indrømmer, at ’det da har været bedre end at have pengene i banken’. Derfor var det også en speciel følelse for ham pludselig at stå med de mange penge efter 650 hammerslag.

»Jeg sad jo inde på auktionen, da mine mønter blev solgt. Jeg har samlet i de mange år med et forbrug på cirka 10-20.000 kr. om året, så det var en mærkelig fornemmelse at se så mange mønter havne i hænderne på en anden, men så begynder jeg bare at samle nogle andre i stedet for,« siger Preben Nielsen.

Sjælden mønt

En af de solgte mønter er fra Christian IV-tiden og er en 1 mark fra 1617. Den blev solgt for hele 45.000 kroner til en nordmand. Den er noget særligt, fordi årstallet i virkeligheden er en fejlskrivning. Dengang oprettede man nemlig først et møntsted i Glückstadt i 1619. Preben Nielsen mener, at der kun er to eksemplarer i alt, så mønten er ganske speciel. Den anden finder man på Nationalmuseet.

»Der var flere af mine mønter den dag på auktionen, hvor jeg tænkte: ’Hvad søren sker der’, da de blev solgt til så høje priser,« fortæller mønt-entusiasten med et lille grin.

Han har svært ved præcis at forklare, hvorfor det skulle være mønter, og hvordan interessen opstod. Men dengang for 40 år siden var der mange mønthandlere i Indre By i København, hvis vinduer han kørte forbi hver dag, når han skulle hjem fra sit job hos KTAS (i dag en del af TDC). Før var det mønterne, faderen havde købt, der tiltrak ham.

Under interviewet rejser Preben Nielsen sig ofte for at gå ind på kontoret og finde mønterne, han har taget hjem fra banken, frem. Der er hele tiden lige noget nyt at vise.

Kejser Augustus

Denne gang kommer han tilbage med et par mønter helt tilbage fra før Kristi fødsel. Men trods alderen kan man tydeligt se billedet af kejser Augustus med en laurbærkrans omkring hovedet.

Mønten er et godt eksempel på, at Preben Nielsen ikke køber mønter for pengenes skyld, men for passionen. For mønten stiger næppe i værdi, men fortæller historien om Romerrigets storhed for tusinder af år siden.

»Jeg solgte mine danske mønter, fordi jeg efterhånden kun manglede mønter, der koster over 15.000 kr., så er det ikke så sjovt længere. Jeg fik i stedet nogle af de her mønter, som også er meget spændende, fordi de kan være 2.000 år gamle og fortælle om forsvundne herskere og kulturer,« siger Preben Nielsen.

Selvom den mangeårige møntsamler aldrig har gået med tælleapparat for at holde styr på, hvor meget han har købt og solgt for, vil han alligevel gerne give et par gode råd med på vejen, hvis andre skulle blive fanget af interessen.

»Man skal selv samle noget erfaring. Besøg mønthandlere og -klubber, hvor der er andre samlere, som man kan tage en sludder med. Der findes også en del lærebøger af Peter Flenborg, som er gode.«

Han understreger, at man først og fremmest skal samle mønter, fordi det er sjovt. Det varer nogen tid, før man får pengene hjem.

»Man skal tænke langsigtet. Mindst fem år. Og så skal man helst ikke købe de billige og dårlige, for de stiger typisk ikke i pris. Køb efter god kvalitet. Det handler typisk ikke om, hvor gammel mønten er. Den skal bedømmes på, hvordan den så ud, da den i sin tid blev fremstillet.

Handler vine for millioner

Thomas Clausen holder sin største passion i hånden. Dyr fransk vin, som han både nyder sammen med gæster, men også handler for for flere millioner kroner. Foto: Simon Skipper
Thomas Clausen holder sin største passion i hånden. Dyr fransk vin, som han både nyder sammen med gæster, men også handler for for flere millioner kroner. Foto: Simon Skipper
Vis mere

Thomas Clausen er uddannet socialpædagog, men arbejder i dag på fuldtid som vin-investor og handler med franske vine for flere millioner.

»Drikker i vin?« spørger Thomas Clausen, da vi møder ham i hans hus i Køge. Kort efter står han og holder godt fast om en fransk vin fra 1983 til 3.000 kroner. Langsomt og forsigtigt hiver han korkproppen fri fra den gamle vin.

»Jeg åbner aldrig en vin og drikker den alene. Det er kun, når der kommer folk på besøg. Så jeg prøver at have mange gæster,« fortæller Thomas Clausen.

Den 39-årige vinentusiast skruede ned for arbejdet som socialpædagog for udsatte unge og begyndte som selvstændig i 2013 med firmaet Fine Wine Invest, der køber og sælger dyre franske vine, som var de aktier. I dag har han godt 50 kunder og forvalter 15-16 mio. kroner, som er hele firmaets portefølje.

Vin kan være et godt alternativ til de mere traditionelle investeringer i aktier og obligationer. Thomas Clausen er et bevis på, at det kan lade sig gøre. Laver han de rette handler på vin, kan aktiemarkedet have svært ved at følge med, forklarer han. Et eksempel på en vin, der har kastet store summer af sig, er Latour årgang 1982. Den er steget 5.427 pct., siden den blev sendt på markedet i 1983-84.

Thomas Clausen hælder vinen op og fører glasset op til næsen. Han snuser godt ind, inden han tager en tår af de dyre dråber, der har en dyb rød farve og dufter af tørrede kirsebær. På stuebordet står en endnu dyrere fransk vin. Den er 100.000 kroner værd og er normalt pakket ind i bobleplast i et køleskab med den rette temperatur.

»Er det så det værd at drikke en til 100.000? Smager den bedre? Det ved ingen, men det handler om prestige at have sådan en flaske. Man kan også spørge, om en gucci-taske virkelig er 10.000 kroner mere værd end en Hummel-taske,« forklarer Thomas Clausen, der har set folk i Hongkong hælde sodavand i en vin til 25.000 kroner, fordi de ikke kunne lide smagen, men bare ville drikke den på grund af prestigen.

Som på aktiemarkedet

Det nager vinentusiasten, der kalder det åndssvagt og spild af vin at gøre sådan noget. Men samtidig er det fint nok. For han lever af, at folk investerer i dyre vine. På en normal arbejdsdag sidder han foran computeren og kigger på den såkaldte vinbørs og køber og sælger vine for sine kunder. Det fungerer nøjagtigt som på det normale aktiemarked med kurver, der går op og ned. Forskellen er bare, at det ikke er værdipapirer på virksomheder som Mærsk og Carlsberg. Det er vine som Mouton Rothschild og Romanée-Conti.

Netop blandingen af de ældgamle og historiske franske slotte med de prestigefyldte vine og den rå forretning med køb og salg fascinerer Thomas Clausen.

»Det er ekstremt fascinerende, at jeg kan gå ud i mit køleskab og tage en vin fra 1974, hælde den op og tænke, at den her drue er blevet plukket for 40 år siden. Hver eneste drue i den her prisklasse bliver håndplukket og går igennem det ene og det andet.«

Thomas Clausen åbner sit lille vinkøleskab, som står ved siden af vaskemaskinen i huset med to etager og en kælder. Han tager en vin frem og viser, at en god sjat er fordampet på grund af for meget ilt. Alene dét gør vinen nogle tusinde kroner mindre værd, forklarer han.

Selvom man skulle tro, at Thomas Clausen ville bo i et hus med en kæmpe vinkælder, forholder det sig ikke helt sådan. Han bor med sin kone og sine fire børn i et helt almindeligt hjem, hvor der ikke bliver ’flashet’ dyre flasker. Han har vine til adskillige store fester, men de dyre vine bliver opbevaret et sikkert sted.

Udover sit eget lager af investeringsvine har han lige nu 700-800 vine i sine kunders portefølje, som ikke ligger i Danmark. De er på et lager i England, så han og kunderne dermed undgår at betale moms for vinen, når den skal sælges.

»Jeg ville allerhelst have, at de lå i en stor og flot kælder, jeg kunne kigge på. Men jeg har en sikkerhed derovre i, at de tjekker, om vinene er, som de skal være,« siger han.

Den selvstændige vinhandler har travlt for tiden. Der kommer hele tiden nye kunder til. De indskyder alt fra 10.000 til en million og er både hr. og fru Hansen og store firmaer. Når de engang sælger deres vine igen, tager Thomas Clausen 10% af gevinsten.

Sikkert, men langsomt

Lige nu forventer han at tjene nogle hundrede tusinde om året. Dertil kommer den indkomst, han får ved selv at handle vin, som han ikke vil komme ind på. Han indrømmer, at ingen investeringer er sikre, men forklarer, at han ved at holde sig til de store franske vine skaffer et godt afkast til sine investorer. For eksempel kostede vinen til 100.000, som står på stuebordet, blot 13.000 kroner i 2004.

»Investerer man i store, dyre slotte, så stiger det. Det er en sikker, men langsom stigning. Aktiemarkedet går op og ned, mens vin enten går langsomt op eller langsomt ned,« siger han.

Thomas Clausen har ikke altid haft så meget styr på, hvornår der skal købes og sælges. Interessen for vin har altid været der, mens evnen til at handle har krævet nogle år at opøve.

»For mange år siden købte jeg min første dyre flaske vin. Jeg gav omkring 1.800 kroner og syntes, jeg havde gjort et godt køb. På nettet så jeg, at jeg kunne have fået den til 700 kroner, så jeg følte mig rimelig snydt. Jeg drak vinen i arrigskab, mens jeg tænkte over, hvorfor vinen var så dyr i Danmark. Det var dér, min interesse for vinhandel opstod.«

Han begyndte at købe vin på auktioner for at sælge dem dyrere senere og fik opbygget et lager. Siden har han opbygget et stort netværk i udlandet, så han kan sælge vin og købe vin for andre.

Han griber ud efter halsen på den franske vin til 100.000 kroner. Der må ikke være den mindste ridse på flasken, som er så værdifuld, at den selv uden vin i ville kunne blive solgt på det sorte marked for 1.000 dollar til svindlere.

»Se, nu er der en lille ridse dér. Jeg skal virkelig passe på. Siden den er blevet frigivet i 2002, er den steget 468 pct. i værdi, så den er værd at pakke ind i bobleplast.«

En af Thomas Clausens dyreste vine er denne Romanée-Conti fra 2002. Den har lige nu en værdi på omkring 100.000 kroner. Foto: Simon Skipper
En af Thomas Clausens dyreste vine er denne Romanée-Conti fra 2002. Den har lige nu en værdi på omkring 100.000 kroner. Foto: Simon Skipper
Vis mere

Giver arven videre

Det er dog ikke kun pengene, der gør Thomas Clausen påpasselig. Det er også fascinationen. Som når han tager konen og børnene på fem, ni, 11 og 16 med på ferie i Frankrig og slæber dem med ud på vingårde.

»Børnene synes, jeg er tåbelig, når vi kører forbi en vinmark, og jeg stiller mig ud og går ind i markerne og kigger på druerne. Sidste år besøgte vi en vinkælder, og de røvkedede sig.«

Alligevel forsøger han at fange deres interesse for vin. De får ikke lov at smage endnu, men datteren på 11 snuser tit til vinene og er ret god til det, forklarer Thomas Clausen. Sønnen er derimod mere fokuseret på pengedelen. Det glæder vinentusiasten, at børnene ikke er helt afvisende, for han håber, at firmaet en dag kan gå videre til dem.

Thomas Clausen skal tilbage på kontoret, hvor han har en storskærm til at følge kurverne med. Der er nemlig rigeligt at se til. Især i 2015 har firmaet for alvor taget fart, og porteføljen er steget til omkring 16 millioner.

»Flere og flere kommer til og kan se idéen i det. Vin er måske ikke bedre end aktier, men det er mere sikkert. Brænder et vinhus ned, så går vinen jo ikke konkurs, den stiger bare,« fortæller Thomas Clausen.

Blomstrende salg af veteranbiler

Ejer af veteranbilbutikken CC Cars Christian Jensen har solgt over 4.000 liebhaverbiler. Ved en klit i Skagen viser han to af sine private biler frem. En rød Porsche 911T fra 1971 til en værdi af 800.000 kr. og en gul Chevrolet Corvette fra 1958 til en værdi af 750.000 kr. Hans dyreste private bil er en Ferrari 330 fra 1964 til en værdi af 3,7 millioner kr.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Ejer af veteranbilbutikken CC Cars Christian Jensen har solgt over 4.000 liebhaverbiler. Ved en klit i Skagen viser han to af sine private biler frem. En rød Porsche 911T fra 1971 til en værdi af 800.000 kr. og en gul Chevrolet Corvette fra 1958 til en værdi af 750.000 kr. Hans dyreste private bil er en Ferrari 330 fra 1964 til en værdi af 3,7 millioner kr. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

39-årige Christian Jensen har skiftet en karriere som blomsterhandler ud med køb og salg af klassiske biler.

En drengedrøm, der er blevet til virkelighed.

Sådan kan man nok bedst beskrive Christian Jensens arbejde, der også er en fuldtids-passion: Klassiske veteranbiler.

Det, der begyndte som en hobby, har i dag udviklet sig til en stor virksomhed og en særdeles god forretning med omkring 4.000 solgte biler inden for et væld af kendte mærker som Ferrari, Rolls Royce, Aston Martin, Corvette og Jaguar.

I øjeblikket nyder den 39-årige bil-investor ferien i sit sommerhus i Skagen, hvortil han har taget turen i sin røde Porsche 911 fra 1971.

Inden Christian Jensen tog hul på køb og salg af veteranbiler, arbejdede han i en helt anden branche: blomsterhandel.

Fiat 500 blev startskud

Det var da også på en køretur efter blomster i Holland, at han faldt over en annonce i et bilmagasin, som fangede hans interesse: En sælger havde fem Fiat 500 til salg for ca. 30.000 kr. stykket.

»Jeg har altid været rimelig god til at handle, og jeg var overbevist om, at jeg nok skulle komme af med dem igen hjemme i Danmark. Så jeg købte dem alle fem og hentede dem selv i en lastbil over to omgange. Og jeg fik dem alle sammen solgt inden for den første uge. Jeg havde ikke indrykket en annonce, men havde dem bare stående ude foran huset, som ligger ved en trafikeret vej,« fortæller Christian Jensen til BT. Salget af de fem veteranbiler gav ham en samlet fortjeneste på cirka 100.000 kroner, men vigtigst af alt – blod på tanden. Så Christian Jensen skyndte sig ned i banken, der lod ham låne penge til nye bil-investeringer.

»Jeg kunne se, at der var penge i det, og at det kunne gå rigtig godt, hvis bare man kunne skaffe nok penge at købe for. Så jeg fik lavet en kassekredit sammen med banken, som heldigvis troede på mig. Derefter begyndte det at gå stærkt med at købe biler, og jeg fyldte autotransportere hele tiden,« fortæller Christian Jensen.

Ferrari doblede værdi hver gang

I 2002 startede han virksomheden CC Cars, der ligger i den midtjyske by Ans mellem Silkeborg og Viborg.

»Så nu er blomsterne skiftet ud med veteranbiler,« lyder det fra indehaveren, der i dag kan kalde sig Skandinaviens største forhandler af veteranbiler.

Christian Jensens firma CC Cars er i dag Skandinaviens største forhandler af veteranbiler 
 Foto: Morten Dueholm
Christian Jensens firma CC Cars er i dag Skandinaviens største forhandler af veteranbiler Foto: Morten Dueholm Foto: Morten Dueholm
Vis mere

I begyndelsen købte Christian Jensen typisk mærker som MG og Triumph, men salget tog hurtigt fart, og det gav ham mulighed for at gå et par prisklasser op og investere i endnu mere eksklusive biler. I øjeblikket står der omkring 150 biler på lager.

Det er især de ikoniske liebhaverbiler som Ferrari og Porsche, der er steget meget i værdi, fortæller Christian Jensen, som nævner et konkret eksempel på en bil, der har været en virkelig god forretning:

»Jeg har solgt den samme Ferrari Dino tre gange, og den har nærmest fordoblet sin værdi hver gang. I første omgang solgte jeg den for 800.000 kr., anden gang 1,6 millioner, og nu har jeg lige solgt den for 2,4 millioner kr.«

Fascinationen af de fine, gamle sportsvogne opstod allerede som barn, fortæller Christian Jensen:

»Fra jeg var helt lille, har jeg været vild med de gamle biler, som jeg så i film og magasiner. Som 19-årig købte jeg min første veteranbil, en Toyota Celica fra 1976.«

Sjovere end lav rente

Han nævner dog en bestemt Rolls Royce som en af de mest interessante biler, han nogensinde har ejet. Den har nemlig tilhørt USAs 35. præsident ,John F. Kennedy.

»Den var speciel, fordi han havde haft den. Og vi fandt faktisk en gammel revolver fra 1930 under sædet, som vi dog måtte indlevere til politiet. Det var lidt sjovt.«

For de fleste kunder er veteranbilen både en passion og et investeringsobjekt, fortæller Christian Jensen:

»Det er ofte folk, der har nogle penge stående i banken, som de ikke får noget i rente for. Så er det sjovere at bruge dem på noget, som de kan få glæde af, i stedet for at opsparingen bare står og samler støv. Og veteranbiler kan være en rigtig god investering, hvis man passer godt på dem. Det er jo steget vanvittigt meget i de sidste 4-5 år. Nogle modeller er tredoblet i værdi.«

At fastholde bilens værdi kræver dog blandt andet, at man har gode opbevaringsforhold, tilføjer auto-entusiasten:

»Man skal være opmærksom på, hvad man køber, og så skal man have styr på sine opbevaringsforhold. Det skal helst være en tør garage. Derudover skal man være indstillet på, at det kan kræve lidt tid i det daglige, fordi den skal vedligeholdes og plejes. Det er jo lidt lige som at få et ekstra barn.«

Christian Jensen forklarer desuden, at det typisk er biler fra 500.000 kr. og opefter, der er steget meget i løbet af de seneste år.

»Jo dyrere biler, jo færre er der af dem. En MG til 120.000 kr. vil nok ikke stige meget i værdi. Den kan sagtens holde værdien, men du skal op på en halv million eller mere for, at det bliver en rigtig sjov investering.«

 

5 gode råd: Sådan investerer du i antikviteter

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

1. Gør din research Hvis du vil investere målrettet, bør du sætte dig grundigt ind i markedet og finde ud af, hvilke genstande der holder værdien, og hvilke tendenser der hersker. Det kræver både håndværks- og historiemæssig viden samt kendskab til materialer og verdensmarkedspriser.

2. Tænk ­internationalt Hvis du køber en antikvitet med investering for øje, så overvej, om kunstneren/genstanden har et navn, der skaber international efterspørgsel – eksempelvis har der været stor interesse i udlandet for kendte danske design-ikoner som Arne Jacobsen, Georg Jensen eller Finn Juul.

3. Køb med hjertet Som ved aktiehandel er der ingen garanti for, at din investering er en god forretning. Derfor er det godt råd at købe for penge, som du kan undvære. Og hvis du investerer i en genstand, som du får glæde af i det daglige, så får du en værdi ud af varen under alle omstændigheder.

4. Udnyt ­skattefrihed Hvis der ikke er tale om systematisk og erhvervsmæssig handel med f.eks. biler, ure eller vin, så er det betragtet som almindeligt indbo, og dermed er gevinsten i modsætning til andre investeringer skattefri.

5. Husk sikker opbevaring og dokumentation Ved et senere salg kan det være afgørende, at du har dokumentation for varens ægthed, så sørg for at få alle papirer og kvitteringer med i forbindelse med købet. Få evt. varen vurderet af en fagmand inden køb. Sørg også for, at genstanden bliver opbevaret sikkert – både i forhold til fugt, temperaturer etc. samt tyveri­mæssigt.