De danske pensionsopsparer kan se tilbage på de seneste måneder med et smil på læben.

Medvinden på de finansielle markeder betyder nemlig, at pensionsafkastet har været positivt fire måneder i streg, viser nye tal fra Nationalbanken.

De seneste data stammer fra februar, og her hentede de danske pensionsopsparer tilsammen 45 mia. kr. i positivt afkast. For de seneste fire opgjorde måneder, lyder tallet på i alt 393 mia. kr.

»Store dele af 2023 bød på dødvande for pensionsafkastet, mens 2022 var decideret katastrofal. Men de seneste fire måneder har givet et gedigent pensionsafkast på ikke mindre end 393 mia. kr. Det betyder, at danskerne igen kan se pensionsopsparingen vokse,« lyder det i en kommentar fra privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Læs også: 

De seneste fem år har danskernes pensionsopsparinger givet et afkast på 715 mia. kr. Det har dog ikke været uden turbulens undervejs, påpeger privatøkonomen.

I 2022 blev der barberet 700 mia. kr. af afkastet, mens 2023 bød på en fremgang på 337 mia. kr. Kigger man alene på afkastet siden årsskiftet, der tæller januar og februar, er der føjet 53 mia. kr. til opsparingerne i form af positivt afkast.

»Det kan både gå op og ned, når man investerer sin formue i aktier og obligationer. Det vidner de seneste to år om, hvor de også samtidig viser, at afkastene hurtigt kan vende rundt på en tallerken,« siger Brian Friis Helmer og tilføjer, at pensionsopsparingerne typisk er en opsparing, der først skal bruges i mange år, og derfor skal man ikke blive nervøs over store udsving undervejs.

»Det er vigtigt at huske på, når det går vildt for sig på de finansielle markeder.«

Læs også: 

Læs også: 

Der er masser af penge at spare på de månedlige udgifter til din bil. Hør mere om det i denne uges udgave af podcasten Spar Kassen.