Knap er julesulet fordøjet, og sækkene med krøller gavepapir kommet af vejen, før det halve Danmark stormer ud på handelsstrøg og i storcentrene landet over for at gå shop-amok til det tyvstartede januarudsalg, som blev skudt i gang i mange butikker den 27. december.

Meget tyder på at udsalget slår hidtidige rekorder. Hos Elgiganten melder man om det bedste julesalg nogensinde oven på en rekordgod Black Friday og det bedste halvår fra maj til oktober i kædens historie. Danskerne er igen begyndt at bruge penge, og det tendens vil fortsætte under udsalget, lyder den klare forventning fra administrerende direktør i Elgiganten Peder Stedal.

»Der er rigtig godt gang i forretningerne i dag. Vi åbnede allerede klokken 7.00 med køer foran vores varehuse. Vi har kaldt alt vores personale ind,« siger han.

Selv om den 27. december også kaldes Store Byttedag, er det første og fremmest en salgsdag, siger Peder Stedal.

»Der er selvfølgelig nogle, der skal have bytte en julegave eller brugt et gavekort. Men i vores branche er julehandlen centreret om de varer, der kan ligge under træet, for eksempel mobiltelefoner og andre små elektriske produkter. Til udsalget har kunderne fokus på de helt store varer som store fjernsyn, vaskemaskiner, tørretumblere og køleskabe, som man har ventet med at investere i til udsalget. Vi er meget optimistiske i øjeblikket,« siger han og pointerer, at alt peger mod, at udsalget slår rekord i år.

Danskerne Dankort har glødet i december. Fra den 1. til og med den 23. december brugte danskerne 31,635 milliarder kroner på deres Dankort. Det er 1,168 milliarder kroner - 3,8 procent - mere end i samme periode i 2016, og ifølge Nets vil danskernes forbrugslyst ikke stilne af under udsalget. Tværtimod.

»Typisk giver det store udsalg mellem jul og nytår travlhed i butikkerne, og vi regner med, at forbruget i denne periode også vil stige og måske endda slå sidste års rekord,« siger Jeppe Juul-Andersen, direktør i Nets og ansvarlig for Dankort.

Også i Dansk Erhverv ser man optimistisk på udsalget. Danskerne har ifølge Dansk Erhvervs prognose købt julegaver for 8,1 milliarder kroner i år, og det er stigning på 2,6 procent sammenlignet med 2016.

»Generelt går det bedre økonomisk for det store flertal af danskerne, og folk er blevet lidt gladere for at bruge penge. Den tendens, forventer vi, vil fortsætte under januarudsalget, hvor mange går ud og køber det til sig selv eller husstanden, som man mangler eller måske ikke fik i julegave. Det kan for eksempel være større forbrugsgoder som møbler,« siger markedschef i Dansk Erhverv Lone Rasmussen, som forventer, at danskernes forbrug vil fortsætte med at stige i 2018.

Thomas Høvring, 48, salgschef, Randers»Jeg har lige købt en ny Moccamaster kaffemaskine til min mor. hendes gamle kaffemaskinene stod af i går og hun sværger stadig til filterkaffe. Jeg fik den til 999 kroner mod en normalpris på 1400, så jeg synes, jeg har gjort en meget god handel på hendes vegne. Nu kører vi ud med den hende og får en kop kaffe, inden vi kører tilbage til Jylland.« Vis mere
Hannah Due, 15 år, efterskoleelev, Møn»Jeg har ikke fundet noget endnu. men jeg går efter at finde en Zadig & Voltaire-taske. De koster normalt omkring 2.000-3.000 kroner, så hvis jeg kan finde en til omkring 1.000 kroner, vil jeg blive glad.«  Vis mere
Mische Esati , 37 år, controller, Søborg (og hendes søn Egzon Esati, 11 år)»Jeg gik efter en designertaske, og jeg har sparet 60 procent. Den var ret dyr, så jeg har sparet et par tusinde kroner på den. Og så har vi også fået købt noget børnetøj på udsalg. Det har heldigvis ikke været nødvendigt at bytte julegaver i år.«  Vis mere
Nadia Nielsson, 26 år, sælger, København K»Jeg har lige købt en højttaler til vores nytårsfest, men den var desværre ikke på udsalg. Det var mit nye iPhone-cover heller ikke. Men jeg skal nok ud at have noget tøj på udsalg. Jeg bor jo herinde i byen, så det er svært ikke at lade sig friste, men jeg skal ikke ud at købe nogen større ting på udsalg.«  Vis mere