Han kan noget, som få kan, men som mange givet misunder ham. På et evigt hysterisk aktiemarked, der senest gik i panik i kølvandet på Brexit, men igen er faldet til ro, ved han noget om, hvornår der skal købes og sælges.

Per Grønborg blev for nylig kåret som Danmarks bedste aktieanalytiker i disciplinen ’købs- og salgsanbefalinger’. Bag kåringen står det amerikanske analyseinstitut Thomson Reuters. De har ganske enkelt regnet på, om anbefalinger blandt nordiske aktieanalytikere har været rigtige, og det var her, at den 52-årige sønderjyde, der hidtil har arbejdet for Danske Markets, blev den bedste dansker.

»Skåret ud i pap, så er det min opgave at finde ud af, hvilke aktier man skal købe, og hvilke man skal sælge. Og det kræver naturligvis nogle evner og erfaring, som jeg har fået efter mange år i branchen. Men mange tror fejlagtigt, at det hele handler om at spotte den næste store succeshistorie og så kaste sig hovedkulds over den,« fastslår Per Grønborg.

Nej, glem alt om hurtige penge. Kodeord er grundighed og tålmodighed.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om aktiehandel - både salg og køb. Per Grønborg forklarer hvad earning surprises betyder, og eksperterne guider til, hvordan du på en let overskuelig måde, bliver en haj på aktiemarkedet ...

Det får du:

  • Artikel om aktiehandel: Danmarksmester i aktier
  • Råd fra aktie-eksperterne
  • GUIDE: Sådan kommer du i gang med aktiehandel

Hvis man vil sælge og købe aktier, er Per Grønborg værd at lytte til. Den 52-årige sønderjyde er kåret som den med de bedste anbefalinger

Han kan noget, som få kan, men som mange givet misunder ham. På et evigt hysterisk aktiemarked, der senest gik i panik i kølvandet på Brexit, men igen er faldet til ro, ved han noget om, hvornår der skal købes og sælges.

Per Grønborg blev for nylig kåret som Danmarks bedste aktieanalytiker i disciplinen ’købs- og salgsanbefalinger’. Bag kåringen står det amerikanske analyseinstitut Thomson Reuters. De har ganske enkelt regnet på, om anbefalinger blandt nordiske aktieanalytikere har været rigtige, og det var her, at den 52-årige sønderjyde, der hidtil har arbejdet for Danske Markets, blev den bedste dansker.

En nærmest endeløs række af computerskærme, der overvåger alverdens aktiekurser, er det første, der møder øjnene, når man træder ind i rummet. Dernæst lyden fra de godt og vel 40-50 medarbejdere, der tamper løs på tastaturerne – ofte med investorer i røret. Per Grønborg viser vej og lukker døren til et stort hjørnekontor i Danske Banks hovedkvarter på Holmens Kanal i København. Støjen drukner. Per Grønborg sætter sig til rette med benene over kors. Telefonen bliver sat på lydløs og gemt væk i lommen.

»Det er da et fint skulderklap. Men mere end det betyder det altså heller ikke.«

Den bankuddannede analytiker fra Sønderborg tager kåringen med sindsro. Måske fordi det langtfra er første gang, at den garvede analytiker finder vej til toppen af branchekåringer.

Hvert år bliver danske aktieanalytikere f.eks. også målt og vejet i en slags kundetilfredshedsundersøgelse blandt investorerne, som det svenske analyseinstitut Prospera står bag. Også her har Per Grønborg haft fast plads helt i toppen gennem mere end et årti.

Det er såkaldt institutionelle investorer, som han rådgiver om køb og salg. ATP, Danske Capital, SEB og Industriens Pension, for blot at nævne en håndfuld. Specialet er bank- og forsikringsbranchen.

Ikke raketvidenskab

Aktieanalyse er ikke ’raketvidenskab’, som han formulerer det.

»Skåret ud i pap, så er det min opgave at finde ud af, hvilke aktier man skal købe, og hvilke man skal sælge. Og det kræver naturligvis nogle evner og erfaring, som jeg har fået efter mange år i branchen. Men mange tror fejlagtigt, at det hele handler om at spotte den næste store succeshistorie og så kaste sig hovedkulds over den,« fastslår Per Grønborg.

Nej, glem alt om hurtige penge. Kodeord er grundighed og tålmodighed. Det handler om at spotte såkaldte earning surprises, som Per Grønborg kalder det. Altså når virksomhedernes regnskaber – positivt eller negativt – afviger fra det, markedet gik og forventede.

»Det, der i høj grad ændrer aktiekurserne, er jo en ændring i opfattelsen af en virksomhed. Det kan være en rigtig god og sund virksomhed, som pludselig klarer sig mindre godt. Men det handler i lige så høj grad om at finde den dårlige, som ikke bliver fantastisk overnight, men bare lidt mindre dårlig, end den var før.«

For at kunne spotte den slags skal der »hårdt og gammeldags benarbejde« til. En stor del af jobbet handler derfor om at tilegne sig al den viden, det overhovedet er muligt.

Det betyder, at en stor del af hans tid går med at dykke ned og granske nøgletal i regnskaber for at danne sig et overordnet indtryk af de forskellige selskabers økonomiske sundhedstilstand.

»Jeg tror 100 procent på, at helt konkret viden har en stor værdi. Det kan for eksempel være at se på udviklingen i en virksomheds regnskabsresultater det seneste par år. Virker det som en solid forretning, eller har man forsøgt at sminke et dårligt regnskab. Hvilke forventninger har ledelsen til resultaterne i år, og har de tidligere haft held med at indfri forventningerne, eller har man ramt ved siden af? Der er mange forskellige aspekter, som skal tages med i en vurdering,« siger Per Grønborg, der på flere områder skiller sig ud fra sine kollegaer.

Begge ben på jorden

Per Grønborg er, med egne ord ’den sidste analytiker i byen, der ikke har en akademisk baggrund og en kandidattitel fra et universitet i bagagen’. I stedet fik han sin uddannelse i Andelsbanken, som senere blev suppleret med en HD-uddannelse i finansiering.

Han er far til to drenge på 18 og 24 år, og i modsætning til mange af kollegaerne bor Per Grønborg, sammen med sin kone, syd og ikke nord for København, siger han med et smil.

Fodbold optager en stor del af fritiden. Et par gange om ugen trækker Per Grønborg selv i støvlerne og spiller oldboysfodbold. Og når der spilles hjemmekampe på Brøndby Stadion, er det med fast plads på tribunen, som han i mange år har haft sæsonkort til.

I carporten finder man heller ikke et stykke tysk effektivitet i form af en stor Audi eller BMW. Her er der i stedet den mere uforudsigelige franske mekanik.

»Der er mange herinde, der griner lidt ad min midaldrende Citroën C5. Men jeg har aldrig interesseret mig specielt meget for biler, og jeg kører ikke mere end et par tusinde kilometer om året. Så at smide en halv til en hel million kroner efter en bil, det lyder altså som en dårlig investering i mine ører,« ler Per Grønborg.

Der er dog også plads nok i Per Grønborgs privatøkonomi til at handle aktier efter fyraften.

»På samme måde som når jeg rådgiver professionelt, så er det aldrig med formålet at få én stor og hurtig gevinst. Det er en væsentlig tommelfingerregel for mig, at aktiehandel foregår med et langsigtet mål for øje,« siger Per Grønborg.

En stor del af hans pensionsopsparing er investeret i en ’bred vifte af kvalitetsnavne’. Det er de store og mest handlede selskaber på det danske marked, også kendt som blue chip-aktier, Per Grønborg sætter sin lid til.

Han må dog ikke købe hverken bank- eller forsikringsaktier, som han til dagligt rådgiver om.

Latteren runger igen i hjørnekontoret, da Per Grønborg bliver spurgt om, hvilke selskaber han selv har investeret i.

»Jeg rådgiver jo kun professionelle investorer. Desuden har hr. og fru Jensen typisk ikke den helt store interesse for de områder, som jeg ved noget om, selvom de følger med på aktiemarkedet. De vil hellere høre om Vestas og de andre folkeaktier. Bank og forsikring er for kedeligt,« siger Per Grønborg.

GUIDE - Eksperterne: Sådan kommer du i gang med aktiehandel

Tom Engsted

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet

  • Køb dansk: Ved at købe danske aktier sparer du penge på både depot- og handelsgebyr
  • Spred risikoen: Køb aktier hos 15-20 af de største danske selskaber. Undgå flere navne fra samme branche, men vælg f.eks. én ­bank-, én forsikrings- og en aktie fra medicinalindustrien osv.
  • Hav tålmodighed: Som minimum bør man have en tidshorisont på fem år, men hellere 10 år eller længere.
  • Lån aldrig penge til aktier: Aktiemarkedet er risikabelt. Derfor skal man altid kunne tåle at miste penge, når man handler aktier.

Foto: Katrine Emilie Andersen
Vis mere

Lau Svenssen

Aktieekspert, kendt fra programmet ’Millionærklubben’ på Radio24syv.

  • Tænk langsigtet: De hurtige og smarte investeringer skal man holde sig fra, for der er rigtig mange fusere på aktiemarkedet
  • Frie midler eller pension: Der er stor forskel på, om man investerer såkaldt ’frie midler’ eller sin pensionsopsparing i aktier. Det kan ikke betale sig hele tiden at købe og sælge aktier for ’rigtige’ penge på bankbogen, på grund af den høje danske aktiebeskatning. Hvis man gerne vil spekulere i aktier og løbende skifte ud i sin portefølje, bør man bruge sin pensionsopsparing, hvor beskatningen er lavere.
  • Spred det ud: Man bør som minimum købe aktier i otte forskellige selskaber, og gerne i otte forskellige brancher, så man spreder sin portefølje ud. Man bør ikke investere mindre end 20.000 per aktie.
  • Tillid: Hvis man ikke på forhånd er den store haj, så kan det være en god idé, at udvælge nogle danske navne, som man har tillid til. Kast et blik på listen over de 20 største danske aktier og udvælg dem, man synes er interessante, og skær resten fra.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Per Grønborg

Danmarks bedste aktieanalytiker

  • Tag det med ro: Det er en væsentlig tommelfingerregel, at handel med aktier foregår med et langsigtet mål før øje, og ikke med formålet at få en stor og hurtig gevinst.
  • Køb kvalitet: Gå efter kvalitetsnavnene på markedet, eksempelvis i form af såkaldte blue-chip aktier. En bred vifte af de mest handlede aktier på det danske marked er en god idé.
  • Husk risikoen: Ligegyldigt hvor man investerer sine penge, vil der altid være en risiko forbundet med at handle med aktier.
  • Viden: Søg al tilgængelig viden. Vær grundig. Kig på nøgletal og se tendenser.
  • Det handler om opfattelse: Det handler ikke altid om at hoppe med på den næste store succeshistorie. Opfattelsen er i høj grad med til at ændre aktiekurserne. Derfor skal man også have øje for de mindre gode selskaber, som ikke nødvendigvis klarer sig fantastisk, men bare lidt mindre dårligt end før.