Liggetiderne rasler ned. Især ejerlejligheder og huse i hovedstadsområdet er efterspurgte, men resten af landet kan også være med.

Ifølge Mikkel Høegh, boligøkonom hos BRFkredit, understreger tallene med al tydelighed, at boligmarkedet er kommet op i gear igen efter nogle sløve år i kølvandet på finanskrisen. For sælger betyder det, at der er større chance for at score guld på boligen, for med kortere liggetider er det nemmere at få den fastsatte salgspris hjem. Samtidig er det også nemmere for købere at få lov til at låne penge og dermed få lov at købe drømmeboligen.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvad disse nye tal på boligmarkedet betyder for netop dig og dit boligkøb eller -salg. Det er nemlig både et plus for køber og sælger, at boligmarkedet brænder som aldrig før. Her kan du blandt andet tjekke din kommune eller andre områder i Danmark og gøre en super handel ...

Det får du:

  • Artikel om boligsalg: Boligmarkedet er brandvarmt
  • Oversigt: Her brænder boligmarkedet i Danmark (stort kort over 'varme' og 'kolde' områder i landet)
  • Gode råd til sælgeren
  • Gode råd til køberen

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Liggetiderne rasler ned. Især ejerlejligheder og huse i hovedstadsområdet er efterspurgte, men resten af landet kan også være med.

Maj og juni er de måneder, hvor der historisk set laves flest bolighandler, og boligkøberne skal i stigende grad skynde sig, hvis de skal få papir på drømmeboligen. Det viser en opgørelse over liggetiderne for villaer, rækkehuse og ejerlejligheder i alle landets kommuner, som Danmarks største uafhængige boligside, Boliga, har lavet for BT.

På bare et år er den gennemsnitlige liggetid for villaer og rækkehuse på over 120 kvadratmeter på landsplan faldet fra 210 til 198 dage, mens tallet for ejerligheder op til 80 kvadratmeter er faldet fra 96 til 76 dage.

Ifølge Mikkel Høegh, boligøkonom hos BRFkredit, understreger tallene med al tydelighed, at boligmarkedet er kommet op i gear igen efter nogle sløve år i kølvandet på finanskrisen. For sælger betyder det, at der er større chance for at score guld på boligen, for med kortere liggetider er det nemmere at få den fastsatte salgspris hjem. Samtidig er det også nemmere for købere at få lov til at låne penge og dermed få lov at købe drømmeboligen.

Flere købere

»Det er et godt tidspunkt at sælge sin bolig nu, for der er kommet flere købere: Renterne er historisk lave og har været det igennem lang tid, og der er stigende beskæftigelse. Det gør, at det er nemmere at komme igennem nåleøjet hos bankerne og realkreditinstitutterne,« siger Mikkel Høegh.

Samme udlægning finder man hos Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea.

»Den stigende beskæftigelse har betydning for den potentielle køberskare. Både i forhold til at blive kreditgodkendt, men lige så meget psykologisk; hvis man frygter for sit job, så er boligkøb ikke det første, man vil kaste sig over. Og så skal man ikke glemme, at renten stadig er ufattelig lav,« siger hun.

Opdelt boligmarked

Boligas opgørelse viser dog også, at det er et splittet boligmarked, hvor der især er fart på salget i hovedstadsområdet og i de større byer.

Særligt i de københavnske forstadskommuner er der godt gang i salget af villaer og rækkehuse.

Fra 1. maj 2014 til 1. maj 2015 tog det eksempelvis i gennemsnit 74 dage, før ’til salg’-skiltet på en villa på mellem 80 og 120 kvadratmeter i Albertslund Kommune kunne fjernes. Det sidste halve år, fra 25. oktober 2015 frem til 25. april i år skulle der kun gå 56 dage, før en tilsvarende bolig var solgt.

»Vi ser et boligmarked i flere tempi, hvor det især er hovedstadsområdet, fører an. Så nogle boligejere vil ikke kunne genkende billede fra de generelle statistikker,« siger Mikkel Høegh fra BRFkredit.

Han ser dog mange positive tegn i Boligas opgørelse. For eksempel er liggetiden på villaer i Jammerbugt Kommune i størrelsesordenen 80-120 kvadratmeter faldet fra 315 til 210 dage.

»Så der er generelt bedring at spore over hele landet,« siger Mikkel Høegh.

Lejligheder i høj kurs

Dykker man nærmere ned i opgørelsen, så kan man også se, at liggetiden på ejerlejligheder er faldet kraftigt.

I Aalborg er liggetiden på lejligheder op til 80 kv.m faldet fra 85 dage i perioden maj 2014 til maj 2015, mens det kun har taget 58 dage det sidste halve år. I Aarhus er tallet faldet fra 95 til 69 dage for tilsvarende lejligheder og i København er liggetiden faldet fra 73 til 60 dage.

»Der er flere købere i byerne, både forældrekøb, nyuddannede og mere etablerede boligejere kæmper om de samme lejligheder, og derfor er markedet for ejerlejligheder endnu vildere,« forklarer Mikkel Høegh.

Priser slår rekord

Boligas opgørelse over liggetiderne kommer samtidig med, at Danmarks Statistik i onsdags offentliggjorde helt nye tal for prisudviklingen på boligmarkedet i februar måned.

Enfamiliehusene steg 0,8 procent, mens ejerlejlighederne steg med 1,1 procent, så de nu er på et rekordhøjt niveau.

I det seneste år er priserne steget 4,5 procent på huse og 10,3 procent på ejerlejligheder.

»For ejerlejlighederne er prisen steget med 50 procent, siden priserne ramte bunden i februar 2009, så købte man hus eller lejlighed, lige efter krisen ramte, så kan man virkelig lave en god handel i dag,« siger Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

Gore råd til sælgeren:

  1. Vær realistisk med prisen
    Selvom liggetiden er faldende, skal du passe på med at sætte udbudsprisen for højt. I så fald kan du risikere at sluge et afslag, eller også må du vente i længere tid på at få solgt. Det kan give bagslag i længden; jo længere tid en bolig har ligget til salg, des større nedslag forventer køber at få. På den måde kan man som sælger faktisk ende med at give et større nedslag.
  2. Slå koldt vand i blodet
    Nogle købere skambyder bevidst, og har man sat en realistisk pris, så skal man ikke sætte prisen ned i panik, selvom de første interesserede købere springer fra. Der skal nok dukke en ny op.
  3. Drop forbedringer på din bolig
    En køber vil som regel sætte sit eget præg på boligen, og det er ikke sikkert, at de forbedringer, man selv investerer i, gavner salget i sidste ende. Brug i stedet pengene til udbetalingen eller forbedringer på dit nye hus eller lejlighed.
  4. Skift til en kortsigtet finansiering
    Dette råd er især relevant for dem, som endnu ikke har anbgragt ’til salg’-skiltet i forhaven eller sat skiltet i lejlighedsvinduet. Går man med tanker om at sælge sin bolig inden for kort tid, f.eks. et år ude i fremtiden, så sørg for at skifte til en kort finansiering. Her er korte rentetilpasningslån at foretrække frem for lange fastforrentede lån. Det er billigere og hurtigere at komme ud af. Det betyder også, at man som sælger nemmere kan forhandle overtagelsesdato med køber.

Gode råd til køberen:

  1. Gå efter nedslag
    Selvom boligmarkedet er kommet i gear, så er der mange steder i landet stadig forskel på udbudspris og salgspris. Derfor kan man som køber godt gå efter et nedslag i prisen. Det gælder dog ikke alle steder, især ikke lejlighedsmarkedet i de store byer.
  2. Slå koldt vandt i blodet
    Med et opsving på boligmarkedet er det let at lade sig gribe af stemningen til f.eks. åbent hus. Men pas på ikke at blive for ivrig, ellers risikerer du at købe for dyrt.
  3. Tænk på boligens omsættelighed
    Køb noget, som andre også vil købe. Det gør det nemmere at låne penge i banken og realkreditinstituttet, og det gør det nemmere at komme af med boligen, hvis man pludselig skal derfra igen.
  4. Overvej finansiering nøje
    Renten på fastforrentede lån er i øjeblikket historisk lav. Gennemsnittet for et 30-årigt fastforrentet lån er 2,5 procent, og det svarer til den gennemsnitlige historiske rente for et variabelt F1-lån. På den måde ved man som boligejer, hvad det vil koste at bo i boligen de næste mange år. Det giver sikkerhed i din boligøkonomi.