Borgerne i landets rigeste kommuner polstrer sig over dobbelt så meget til seniorlivet som i de fattigste, viser ny analyse fra ATP. Se her, hvad andre i din kommune lægger fra til den tredje alder.

Har du udsigt til Barolo og bøffer eller saftevand og sildemadder? Pensionisttilværelsen ser noget lysere ud for borgerne i Hørsholm end på Læsø. Her sparer de i snit knap 70.000 kr. op om året, mens læsøboerne kun sætter omkring 29.000 kr. af til alderdommen.

I gennemsnit indbetaler alle danskere i aldersgruppen 30-59 år 41.000 kr. årligt til pension. Det viser en analyse af de kommunale forskelle på pensionsopsparinger, som ATP netop har offentliggjort.

LÆS OGSÅ PLUS-GUIDEN: 

De største indbetalinger sker - ikke overraskende - i de rige kommuner nord for København, hvor der bliver sat op mod 6.000 kr. ind på pensionsopsparinger om måneden. Det er kommuner som Hørsholm, Rudersdal og Gentofte. I den modsatte ende af listen over danskernes gennemsnitlige indbetalinger finder man Langeland, Lolland og Læsø. Her er de månedlige indbetalinger på under 2.500 kr.

Alle typer opsparinger er medtaget i analysen, så det dækker altså både over private pensioner, arbejdsmarkedspensioner, virksomhedspensioner og indbetalinger til ATP. Økonomiprofessor fra CBS Svend Erik Hougaard Jensen finder skævvridningen bekymrende.

- Undertiden får man indtryk af, at det vælter ind med opsparing i private ordninger og arbejdsmarkedspensioner. Og at pengene er så store, at man ligefrem kunne fjerne folkepensionen. Men det kan man ikke, forklarer han i ATPs analyse.

De store kommunale udsving afhænger dels af, hvor meget borgerne sparer op, dels af hvor mange der sparer op. Det sidste er der betydelige forskelle på, hvis man ser bort fra indbetalinger til ATP, som næsten alle har pligt til.

I København har næsten hver tredje ingen anden opsparing end ATP. Også i Ishøj, Albertslund, Brøndby og på Lolland er der mange, der går en fattig pensionstilværelse i møde. Skanderborg, Allerød, Egedal, Favrskov og Rebild er de kommuner, hvor flest sætter penge af til at forsøde seniorlivet.

Hvad angår størrelsen af indbetalingerne, følger de i høj grad uddannelses- og lønniveauet i den enkelte kommune såvel som beskæftigelsen. Der er med andre ord ikke den store forskel på, hvor meget en ufaglært fra Rudersdal og en ufaglært fra Langeland sparer op. Problemet er, at der er langt flere ufaglærte og arbejdsløse på Langeland. Og det kan blive en udfordring på sigt.

- På Langeland vil man om 25 år stå med gigantiske problemer, hvis ikke der var en folkepension til at udjævne lokale og regionale forskelle, siger økonomiprofessoren.

LÆS OGSÅ: 

Se hvor meget, andre i din kommune i gennemsnit indbetaler til pension

(Læser du på mobil? Se hele tabellen her)



Kilde: atp