Hold op hvor er der mange gode fastfood-joints i Danmark. Siden foråret har jeg besøgt mere end 40 steder. Nogle af dem flere gange.
Nu er året slut. Derfor er det værd at gøre status: Hvem er de bedste i Danmark?
Bedømmelsen af fastfood-oplevelse er først og fremmest et helhedsindtryk. Det betyder, at det ikke alene er maden, som vurderes. Det er også, hvordan stedet er indrettet, og om der er styr på detaljerne.
Som anmelder har man stor indflydelse. Der er flere eksempler på, at de toneangivende anmeldere på de store medier kan lukke restauranter med en dårlig anmeldelse. Det har jeg endnu til gode.
Dog har jeg oplevet, at en kebab-joint har skiftet deres pitabrød ud med et andet efter mit besøg.
Og her er listen. Antal stjerner er angivet i parentes.
1. Cafe Ella, Horsens Kunstmuseum (6)
Der er kun én karakter at give - toppen. Fantastisk måltid. Det er dyrt. Men selv hvis prisen var dobbelt så høj, så ville den være alle pengene værd. Det er en oplevelse i særklasse. Det er en bøfsandwich på steroider. Den er både vulgær og elegant på samme tid. Tæt på det sublime.
Cafe Ella, Horsens Kunstmuseum
Carolinelundsvej 2
8700 Horsens
2. Gasoline Grill (6)
Gasolines burgere er enkle. Der er ikke proppet med salat og andre ting, som kan distrahere den gode smag af kød.
Der er ikke noget snyd med at være fra dybfrost, som bliver tøet op til lejligheden. Det er den ægte vare. Bøffen er helt perfekt.
Gasoline Grill - Carlsberg Byen
Bryggernes Plads 1
1799 København V
3. Azzurra Pizza (6)
Smagen er helt fantastisk. Den smager af italien. Det er ikke den kedelige smag, som danskerne altid bliver spist af med, når de ønsker at spare penge i discountbutikkerne.
Når man lukker øjnene, er det en rejse til et åbent torv i en Middelalderby i Italien, hvor man kan fornemme kærligheden til maden.
Azzurra Nordkraft
Kjellerups Torv 3
9000 Aalborg
4. Hahnemanns Køkken (6)
Deres flæskestegssandwich ser godt ud. Lige så diskret som en Maserati fra 1990’erne. Men lige som den italienske fuldblodsbil er det næsten indbegrebet af diskretion. Man kan ikke se at der er sindssygt mange vilde HK’er under motorhjelmen.
Det er økologisk frilandsgris - og det smager tydeligt. Kødet er saftigt og sprødt.
Der er lige så meget smag som Maseratien kan køre stærkt. Det er smagen af jul på den helt rigtige måde. Det er som barndoms jul hvor bløde pakker ikke eksisterede.
Rødkålen er blandt de bedste i verden. Den er lun og lækker.
Hahnemanns Køkken
Sankt Kjelds Plads 14
2100 København Ø
5. Killer Kebab (6)
Fritterne er knasende på den helt rigtige måde hos Killer Kebab. Ikke blege og kedelige, som ofte er et tegn på fastfood joints. De er næsten helt perfekte. Der er tilpas mængde salt og smagen er god. Det er ikke dyre håndskårne fritter, men det er dem fra dybfryseren. Derfor kan de være gode alligevel. Det er de.
Killer Kebab
Kapelvej 51
2200 København N
6. Kødstadens Burgerjoint (5)
Bøffen er supergod med karakter. Der er en god bid i den, og det er nemt at se, at det er oksekød, som er friskhakket samme dag. Det er ikke bare noget kedeligt oksemateriale af ubestemmelig herkomst. Det er den ægte vare.
Burgeren er således helt perfekt. Den smager som en drøm. Der er både det grove, det sure og de sødlige i en perfekt harmoni. Hver en bid er en smag af det bedste fra alle hylder.
Kødstadens Burger Joint Frederiksbjerg
M. P. Bruuns Gade 45
8000 Aarhus C
7. Havnens Perle (5)
'Gørlitzeren'. Det hedder bøfsandwichen med den brune sovs og bearnaisesovsen fra Havnens Perle i Aarhus. Den brune sovs smager, som den skal. Der er en god karakter af fedt og gamle dage. Bearnaisen vinder helt entydigt den smagsmæssige konkurrence. Der er masser af smag. Den er rund, fyldig og endnu federe end den brune kollega. Og så kan man sagtens smage estragon.
Havnens Perle
Dagmar Petersens Gade 10
8000 Aarhus C
8. Eden Jaxx (5)
»Det er løgn«, tænker jeg, efter den første mundfuld af burgeren fra Eden Jaxx.
Men den er god nok. Det smager som kød, også selvom det er et syntetisk produkt. Selv osten i denne cheeseburger er ikke 'rigtig' ost. Den er også røget, og selvom det ikke normalt er noget, jeg kan lide, er det med til at skabe en anderledes smag.
Eden Jaxx
Rosenvænget Alle 3 2100
København Ø
9. Slagter Lund (5)
Slagter Lunds flæskestegssandwich består af Frilandsgris, så kødet smager af noget og ikke som fugtigt bølgepap.
Den er både saftig og sprød og smager af gamle dage fra en tid, hvor landbruget var noget med grise, der øffede og rullede sig i mudder, og landbrug var noget, der ikke blev stillet til klimaregnskab.
Slagter Lund
Torvehallerne, Stade G2-H2
Israels Plads
1360 København K
10. Kristinedal Burgers (5)
Hver en bid er kærlighed til kødet. Pulled Beef er tungt, men Kristiansdal-versionen bliver gjort lettere af kålsalaten. Tænderne kommer ikke på overarbejde.
Kristinedal Burgers
Studiestræde 37
1455 København