De sidste mange år har der været et regulært boom i boligpriserne særligt i storbyerne, men sådan kommer det ikke til at fortsætte.

Ifølge mæglerhuset Sadolin & Albæk vil der nemlig ske en opbremsning af prisstigninger på ejendomspriserne inden for de næste 12, 24 eller 36 måneder, og det er bestemt ikke usandsynligt, mener to af Danmarks førende boligøkonomer.

For selv om det altid er vanskeligt spå om fremtiden, så vil reguleringer fra staten og mulige rentestigninger på et eller andet tidspunkt få et indflydelse på ejendomspriserne. Spørgsmålet er blot hvornår.

Skal man tro Sadolin & Albæks vurdering, så kan boligejerne risikere, at prisstigningerne aftager allerede inden for de kommende 12 måneder, og det er ikke nødvendigvis et utænkeligt scenarie, mener boligøkonom hos Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

»Når vi kigger i vores krystalkugle, så står vi lige nu i en situation, hvor vi har en historisk lav rente, en stigende beskæftigelse og en pæn vækst i økonomien. Vi kan også konstatere, at det går fornuftigt i USA, og det går fornuftigt for vores eksportmarkeder i Europa. Af den grund må vi også forvente, at renten stiger inden for de kommende år, og det kan tage noget af prisvæksten,« siger hun og tilføjer:

»Men når vi kommer til udgangen af 2018 og 2019, forventer vi, at så vil prisen på ejerboliger stadig være højere end i dag. På landsplan vil huspriserne stige med tre procent i både 2018 og 2019. Det er mindre end i 2017, men stadig en flot prisvækst taget den lave inflation i betragtning.«

Herefter er det endnu sværere at spå om fremtiden, understreger Lise Nytoft Bergmann, særligt når det kommer til renten.

Og den vurderingen bliver bakket op af direktør hos Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen, der mener, at de tiltag, som regeringen har sat i værks, på sigt vil betyde en opbremsning af de prisstigninger, som vi ser lige nu.

»Boligmarkedet går altid op og ned, men de næste år vil markedet fortsat stige, omend det ikke vil være i samme omfang, som vi ser nu. Vi får nok en mere bæredygtig prisstigninger med de regelsæt som tilsynsmyndighederne er begyndt at indføre,« fortæller han.

Curt Liliegreen henviser blandt andet til Erhvervsministeriets og Finanstilsynets beslutning om at pålægge realkreditinstitutter og banker at indskrænke de variable og afdragsfrie boliglån i forsøget på at undgå en boligboble.

Overvejer du at købe?

Ifølge Curt Liliegreen skal vi formentlig frem til 2021, før der vil komme et reelt prisfald på ejendomme i landets større kommuner. Her træder de nye ejendomskatter nemlig i kraft, og det vil ifølge ham eksempelvis medføre et prisfald på 10 procent få ejerlejligheder i København og Aarhus.

»Men hvis en ejerlejlighed stiger med 10 procent i år, seks procent næste år og tre procent året efter, så kommer man alligevel ud med et plus,« siger han og tilføjer, at efterspørgslen på lejligheder i eksempelvis København ikke står til måls med det antal lejligheder, der bliver bygget i hovedstaden, og dermed stiger efterspørgslen på ejerlejligheder også.

»Så hvis man har i sinde at købe med henblik på at bo der i lang tid, så skal man ikke vente med at købe, for så kommer man til at vente meget længe.«

I det hele taget kan det kun betale sig at gå ind på boligmarkedet, hvis man har en lang tidshorisont. Sådan lyder rådet fra både Curt Liliegreen og Lise Nytoft Bergmann, som begge anbefaler, at man køber ejendom med brug for øjet.

»Men har man en kort tidshorisont, så bør man overveje, at vælge en andelsbolig eller lejebolig,« siger Lise Nytoft Bergmann, der samtidig anbefaler kommende købere af vælge et fastforrentet lån.