Skru ned for varmen, skift det løbende toilet og skift dit mobilabonnement ud med et, der er billigere. Med få justeringer i dit forbrug kan du spare tusindvis af kroner hver måned.

Så let sparer du op til 6.000 kroner om måneden

KLIK DIG VIDERE OG SE DE MANGE SPARERÅD

Vil du gerne have mere luft i økonomien, så følg nogle af eksperternes bedste spareråd, som B.T. har samlet.

Du kan lynhurtigt spare mange penge på f.eks. at gå dine bankforretninger efter i sømmene.

- Det tager kun mellem 10 og 15 minutter at tjekke sine bankforretninger. Men mange danskere vil kunne spare mellem 5.000 og 10.000 om året bare ved at se på, hvad de får i rente af deres penge, eller hvad de betaler i rente hvert år, siger Morten Westergaard fra Mybanker.dk

Vi er gode til at svinge sparekniven over luksusvanerne. Til gengæld har vi rigtigt svært ved at spare på fødevarer.

For meget mad smides ud

Men spørger man forbrugerjurist Mette Reissmann, der er kendt fra TV3, hvor hun hjælper folk ud af luksusfælden, er der rigtig mange penge at spare på madbudgettet.

- Hvert år smider danskerne i snit 63 kilo mad i skraldespanden. Det er både uansvarligt og spild af penge. Vil du sætte dit madbudget på skrump, skal du få overblik over dit forbrug. Saml bon’er i en måned og opdag, hvor mange ting du køber, som du slet ikke har brug for, siger hun, der netop har udgivet bogen 'Styr din økonomi'.

KLIK DIG VIDERE OG SE DE MANGE SPARERÅD

Ferierejser

F.eks. koster en uges charterrejse for to voksne og to børn med Spies til Alcudia på Mallorca og ophold i to-værelses lejlighed på Sunwing Seaclub med afgang 21. maj 12.308 kr. Samme ferie med afgang 16. juli koster 22.256 kr. Altså en besparelse på 10.000 kr.

2 Køb all-inclusive-ophold, så har du bedre styr på økonomien.

3 Køb din charterrejse hos rejsebureauernes søsterselskaber i Sverige.

Du får både en kursgevinst og en bedre pris, og du har stadig mulighed for at rejse fra København. Spar op til 25 pct af rejsens pris.

Kilde: Rejseliv. dk

Huset

Gør du det selv, koster det ca. 15.000 kr. at efterisolere et ubeboet loft med 400 mm rockwool. Men de er hurtigt tjent ind, for du kan spare omkring 5.000 kr. om året i varme.

5 Reparer dit løbende toilet. Et løbende toilet kan koste helt op til 20.000 kr. om året.

6 Tag kortere bad. Tager du et brusebad på 5 minutter frem for 10, kan du spare mindst 1.000 kr. om året.

7 Skru ned for varmen. En familie i et hus med olie-eller gasfyr kan spare 600-800 kr. om året ved at skrue bare én grad ned for temperaturen.

8 Udskift dit gamle oliefyr. En parcelhusfamilie vil typisk kunne spare 10.000 kr. om året ved at skifte til f. eks. fjernvarme eller luft-vand varmepumpe. I øjeblikket kan du via skrotningsordningen for oliefyr få tilskud til at droppe det gamle oliefyr.

9 Få en regnvandsbeholder. Vander du haven med vand fra vandhanen, kan det koste op til 4.800 kr. at komme gennem en tør sommer.

10 Isoler varmerør i kælderen. Du kan årligt spare 200 kr. pr. meter varmerør, hvis rørene f. eks. løber gennem kælderen, hvor temperaturen ikke kommer over 10 grader.

11 Hulmursisolering. I en murermestervilla fra 1920 med 170 kvadratmeter hulmur kan du spare 10.000-15.000 kr. om året ved at hulmursisolere.

Kilde: Bolius.

Bilen

Spar 1.000 kr. pr. gang.

13 Tjek prisen på dæk, når du skal købe nye, du kan spare 200 kr. pr. dæk eller 800 kr. i alt ved at se dig for.

14 Prut om prisen, hvis du skal købe ny bil. Du kan let snakke bilen 10.000-15.000 kr. ned i pris.

15 Indhent tilbud på dit billån -spar op til flere tusinde kr.

16 Overvej leasing. Du kan let lease en lille bil for omkring 2.000 kr. om måneden.

17 Vælg den billigste bilvask - spar 50 -100 kr. pr. vask.

18 Skift selv vinduesviskere - spar 500-1.000 kr. pr. gang.

19 Tjek benzinprisen på fdmbenzinpriser.dk før du tanker. Spar op til 2 kr. pr. liter benzin.

20 Køb en bil, der kører langt på literen - du sparer penge på brændstof, og får mere for bilen, når den skal sælges.

21 Kør energirigtigt -og spar 10-15 pct. på brændstofforbruget.

22 Indhent tilbud på dine reparationer både i DK og i udlandet og hos autoriserede og ikke autoriserede værksteder. Der kan være flere tusinde kr. at spare på den samme reparation.

23 Betal din parkering via mobilen ( f. eks. Siemens Mobile Parkering m. fl.). Du betaler kun for den tid, du rent faktisk parkerer og undgår bøder.

24 Undersøg, om der findes en reparationshåndbog til din bil. F. eks. Haynes i England udgiver detaljerede 'owner's manual' til en lang række bilmærker. Du kan spare mange penge ved selv at lave simple reparationer.

Kilde: FDM.

Banken

Det tager kun 10-15 minutter. Mange danskere kan spare mellem 5.000 og 10.000 om året ved at tjekke, hvad de får eller betaler i rente om året. Find de laveste priser på mybanker.dk eller pengepriser. dk.

26 Udskift det dyre forbrugslån med en kassekredit og spar 5 og 10 pct. i renter.

27 Udskift det fastforrentede realkreditlån med et lån med rentetilpasning. På grund af den lave rente har det de sidste ti år været en god fidus. Læg om og spar flere tusinde kr. om måneden.

28 Realkreditinstitutterne tjener penge på de såkaldte bidragssatser, men der er stor forskel på, hvad institutterne tager for at administrere dit lån. På et lån på 1 mio. kr. kan forskellen være helt op til 30.000 kr. over 30 år.

Se dig for og spar 1.000 kr. om året.

Kilde: Morten Westergaard, Mybanker. dk.

Forsikring

Tjek forsikringsguiden.dk og find ud af, hvor mange penge du kan spare.

30 Tjek løbende prisen på din bilforsikring. Skift selskab og spar op til flere tusinde kr. om året.

31 Undgå dobbeltforsikringer. Har du f. eks en rejseforsikring indbygget i din indboforsikring, så skal du ikke tegne en ny, selvom rejsebureauet tilbyder det.

32 Tjek om du kan tegne forsikringer via dit fagforbund, der kan være op til 10 pct. at spare på prisen.

Kilde: Forsikringsguiden. dk.

Mobil og bredbånd

Der er f. eks. 291 kr. at spare, hvis du køber 6 måneders internetforbindelse med 10 MB hos Telmore frem for hos TDC.

34 Vælg det mobilabonnement, der passer dit forbrugsmønster bedst. F. eks. skal du betale 159 kr. om måneden med et TDC Duét Extra abonnement, mens et tilsvarende forbrug hos Telmore Kort Tale kun koster 84 kr. om måneden.

På et år sparer du 900 kr. ved at skifte teleselskab.

Kilde: TelePrisTjek. dk.

Mad

Erstat en tredjedel af kødet med kartofler eller grove grøntsager, når du laver fars. En familie på fire, der spiser kød hver dag, kan spare helt op til 600 kr. om måneden.

36 Sammensæt din mad, så det smager både surt, sødt og salt. Forskning viser, at mætter du alle sanser, har du mindre behov for noget sødt efter aftensmaden. Drop slik, kager og chokolade til kaffen og spar 500 kr. om måneden.

37 Er du overvægtig, bruger du flere penge på mad. En undersøgelse har vist, at overvægtige bruger ca. 30 kr. mere om dagen på mad, end normalvægtige. Tab dig og spar penge. Spar 900 kr. om måneden.

38 Undgå at købe færdig mad. Lav i stedet store portioner og frys maden ned i portioner. Dropper en familie på fire at hente mad ude, er der 500 kr. at spare om måneden.

39 Planlæg dine måltider, så du undgår at smide mad ud. Hvis du køber ind til en uge ad gangen og genbruger rester, kan en familie på fire spare 1.500 kr. om måneden.

Kilde: Birgitte Escherich 'Køkkenkræs og kloge kontanter'. 

El

Og spar ca. 200 kWh eller 400 kr. pr. år

41 Udskift en gammel cirkulationspumpe med en energieffektiv Amærket og spar ca. 325 kWh eller 650 kr. pr. år

42 Drop tørretumbling og hæng tøjet til tørre i stedet. Lufttørrer du blot én vask om ugen, sparer du 150 kWh eller 300 kr. om året.

43 Udskift den gamle stationære pc med en bærbar og spar 250 kWh eller 500 kr. pr. år.

44 Sluk fjernsynet. Blot en time mindre fjernsyn om dagen koster dig 200 kr. mindre i el om året.

45 Afbryd computer, fjernsyn etc. på kontakten. 10-15 procent af en husstands strømforbrug går til standbyforbrug.

En typisk dansker bruger ca. 1.500 kWh om året - eller ca. 3.000 kr. Så du kan spare 300 kr. ved at slukke helt for strømmen.

46 Udskift 7 glødepærer med A-pærer og spar 250 kWh eller 500 kr. på et år.

47 Fyld vaskemaskinen. Erstatter du to halvfulde maskiner med én fuld og vasker du fire gange om ugen ved 30 ° i stedet for 40 °, sparer du 50 kWh eller 100 kr. på et år.

48 Fyld opvaskeren. Også selvom det betyder, du kun vasker hver anden dag. Det kan spare dig for 180 kWh eller 360 kr. på et år.

Kilde: Elsparefonden. dk

49 Skift el-selskab. Alt efter hvor du bor, og hvor meget el du bruger, kan du i snit spare 200-600 kr. om året. Tjek hvor stor din besparelse vil være på elpristavlen.dk

Kilde: Dansk Energi

50 Mange nye fladskærme har en elsparefunktion, en såkaldt eco-mode. Funktionen registrerer lyset i rummet og tilpasser fladskærmens lysstyrke efter det. Du kan spare helt op til 50 pct. af skærmens el-forbrug, svarende til 350-400 kr. årligt, ( hvis du ser tv fire timer dagligt på en 42 tommer skærm).

På nogle fjernsyn skal du selv slå funktionen til i menuen. Har du ikke et fjernsyn med eco-mode, kan du opnå samme besparelse ved manuelt at skrue ned for lysstyrken i tv'ets hovedmenu.

Kilde: Flatpanels. dk.