Lyt til artiklen

Udadtil fordømmer Det Internationale Rideforbund (FEI) Ruslands krig i Ukraine på det kraftigste.

Men organisationen har ikke lyst til at svare på, hvad de tænker om, at ECCO fortsat er hovedsponsor af VM i Ridesport i Herning.

B.T. har gennem flere dage forsøgt at få et interview med FEI om ECCOs sponsorat af VM, men FEI nægter at forholde sig til skogigantens rolle ved verdensmesterskaberne.

I en mail understreger kommunikationsdirektør i FEI Olivia Robinson, at FEI støtter Ukraine og fordømmer Ruslands invasion.

I tager offentligt afstand fra Ruslands krig i Ukraine. Alligevel er ECCO hovedsponsor af VM. En virksomhed, som den ukrainske ambassade har taget afstand fra på grund af virksomhedens aktiviteter i Rusland. Hvordan hænger det sammen?

»FEI er en sportsorganisation, og FEIs beslutning om at forbyde russiske og hviderussiske atleter, heste og officials deltagelse ved FEI-begivenheder er en beslutning, som har betydning for sporten, fordi den sikrer lige vilkår. At forbyde virksomheder, der ville blive betragtet som aktive i Rusland, har intet at gøre med at sikre lige vilkår,« fremgår det af et skriftligt mailsvar.

Den ukrainske ambassade i Danmark har tidligere sagt til os, at den mener, det er kynisk og principløs adfærd, hvis man fortsætter med at drage økonomisk fordel af Rusland, mens man samtidig offentligt støtter Ukraine. Hvad tænker I om det?

»FEI har offentligt fordømt invasionen af Ukraine af russiske militærstyrker, og vi har vist vores fulde støtte til Ukraine gennem ‘FEI Solidarity Relief Fund’ på 1 million schweiziske franc og håndhævelsen af nødresolutioner baseret på sportslig integritet.«

Men I modtager et stort bidrag til VM fra ECCO, der tjener en stor del af deres formue i Rusland. Hvordan er det ikke hyklerisk?

»FEI er ikke part i sponsoraftalen mellem Herning 2022-arrangøren og ECCO, der blev underskrevet i 2020 længe før det russiske militærs invasion af Ukraine og etiske spørgsmål om deres aktiviteter i Rusland. FEI fortsætter med at yde støtte til det ukrainske ridesamfund, og vi er overbeviste om, at arrangørerne af Herning 2022 har evnerne til at forvalte deres mandat til at afholde VM i Ridesport etisk forsvarligt og klogt.«

Casper Cassøe og Jens Trabjerg ejer selskabet, der står for at afholde VM i ridning i 2022 i Herning.
Casper Cassøe og Jens Trabjerg ejer selskabet, der står for at afholde VM i ridning i 2022 i Herning. Foto: Herning2022
Vis mere

Jens Trabjerg, der er en af arrangørerne bag det danske VM, har tidligere fortalt til B.T., at det simpelthen ikke har været muligt at droppe aftalen med ECCO.

»Der er lavet en aftale, to år før krigen i Ukraine bryder ud. Og der ligger ikke noget i den aftale, der på nogen måde gør, at vi kan træde ud af den.«

En udtalelse, der vækkede undren hos Simon Bastiansen, der er sponsorrådgiver og brandingekspert i Dentsu X.

»Selvfølgelig kan man gå ud af det her sponsorat, hvis man virkelig vil. Det virker som en dårlig undskyldning.«

Konkurrencerne ved VM i Ridesport i Herning begynder lørdag 6. august, og det forventes, at 200.000 tilskuere vil følge med fra tribunerne i Herning, og at 150 millioner tv-seere vil følge mesterskaberne.