ESport er eksploderet økonomisk og i popularitet verden over. Og i Danmark skønner man, at over 300.000 dyrker det. Men på trods af, at Danmark huser flere af verdens bedste eSportsspillere, vil Dansk Idrætsforbund ikke anerkende det som en sportsgren.

Én af de spillere er den tidligere verdensmester i FIFA 21-årige August Rosenmeier, der er blandt de allerførste danskere, der er blevet verdenskendt som eSportsstjerne. I dette interview fortæller han om sin lange kamp med at få vendt det danske syn på gaming og om sin higen efter anerkendelse.

Hvordan var det at være pionér inden for den danske eSportsverden?

»Det har været en utrolig lang rejse. For bare to-tre år siden var der næsten ingen fokus på det. Jeg begyndte i 2012 med at tage min første store titel, hvor jeg blev skandinavisk mester i FIFA. Og først der begyndte jeg at brande mig selv på sociale medier. Dengang var der overhovedet ikke den samme interesse, som der er i dag. Der har været en kæmpe udvikling på det seneste – især efter fodboldklubber (FCK, Brøndby og OB, red.) er gået ind i eSport.«

»Men det har været en hård kamp at få interessen i gang. Og det er fedt at se, at Danmark er begyndt at åbne øjnene op for det.«

Hvor irriterende har det været, at Danmark har været så længe om at få fokus på eSport.

»Det har været frustrerende. Jeg har arbejdet sindssygt hårdt og investeret enormt mange timer på at blive god, men også brugt rigtig meget tid på medier - uden at få den anerkendelse, jeg selv følte, jeg fortjente. Jeg har haft en forståelse for, at det økonomiske og kommercielle aspekt ikke var større dengang, men det har været skuffende, at vi kom så sent i gang. Men det er glædeligt, at Danmark endelig er begyndt at investere i det.«

Hvor langt er Danmark i at anerkende dig som sportsudøver?

»Der er stadig en stor skepsis blandt danskere, om hvorvidt eSport er en sport. Jeg har oplevet enormt mange fordomme. Det at blive kaldt nørd, rører mig ikke så meget, for elite fodbold- eller tennisspillere er jo også nørder inden for deres felt. Det er ikke længere negativt at være nørd. Og i takt med den globaliserede digitalisering bruger folk mere og mere af deres tid online, hvor det er blevet mere accepteret at bruge sin tid. Men specielt i Danmark og Skandinavien er det et problem.«

»I Frankrig fx, hvor jeg spiller for Paris Saint Germain, er de milevidt foran. Der findes ordet eSportsatlet eller eSportsudøver. Det virker naturligt og er blevet mere mainstream at være eSportsstjerne. Dernede har de store medier som L’Équipe, BEIN Sports og Canal Plus redaktioner, der kun beskæftiger sig med eSport. Der ser borgerne eSport som en mere naturlig ting. Herhjemme har det taget længere tid for folk at forstå, at det er kommet for at blive. Her bliver vi stadig opfattet som computernørder, der lever usundt nede i en kælder, men jeg tror ikke, de ved, hvor stort et fællesskab og community, der er inden for det her.«

»Da jeg selv var ung spillede, gik man udenfor og spillede fodbold, men i dag er gaming blevet så populært, at børn fra de er et år sidder med iPads.«

Men er det vigtigt for dig at blive opfattet som sportsudøver?

»Det prædikat behøver jeg ikke at have på mig. Men når DIF (dansk idrætsforbund red.), har anerkendt fx. dart og petanque som sportsgren og giver tipsmidler til det, undrer det mig, at eSport ikke er. Det er et billede på, at den danske anerkendelse er tibage i stenalderen. Godt nok kampsveder du ikke, men der er et enormt konkurrenceelement, og det har vist sig, at jo bedre fysisk form du er i, jo bedre præsterer du.«

»Jeg håber bare, den gennemsnitlige borger ikke vil se skævt til det og mene, det er usundt og noget dårligt for samfundet og det enkelte individ. Tværtimod mener jeg, der er supermeget potentiale i det på rigtig mange parametre.«

Hvordan har det været for dig pludselig at gå fra at være en FIFA-nørd til at være med i Euroman og i TV?

»Jeg har skullet få nogle kæmpe resultater, før der blev skrevet om mig. Da jeg vandt det skandinaviske mesterskab og DM, blev det kun nævnt på nogle gaming-sites. Men de store danske medier begyndte først at tage notits, da jeg vandt VM i 2014 i Rio. Lige nu får jeg ugentlige henvendelser fra medier og sponsorer. Og jeg har lært, at jeg skal passe på, hvad jeg siger og poster på de sociale medier. Det hele er blevet mere professionelt nu. Men det er også det, der skulle til, før det er begyndt at blive accepteret herhjemme.«

Hvordan er FIFA rangeret ift. Andre spil som DOTA og LOL i gaming-community’en?

»Jeg synes selv, at os FIFA-spillere er ens med de andre gamere. Vi er alle ultra dedikeret. I DOTA spiller de om de største præmiesumme, men League og Legends er større. FIFA vokser dog nu, i og med at fodboldklubber er begyndt at gå ind i det.«

Du bor i Paris halvdelen af tiden og spiller FIFA for PSGs eSportshold. Hvad går det ud på?

»Jeg skal bære deres logo og repræsentere PSG, når jeg spiller turneringer. Og så skal jeg selvfølgelig bringe så mange titler hjem som muligt. Derudover skal jeg være med til at promoverer PSGs esportsafdeling. Man hænger sammen med resten af sportsgruppen. Jeg møder tit Mikkel Hansen og selvfølgelig spillerne i fodboldklubben. Jeg træner nok tre timer om dagen. Men man kan træne nok så meget, det, der gælder, er at kunne præstere, når 10.000 kigger på dig i en hal. Så det mentale er næsten det vigtigste.«

Hvor længe skal du blive ved med at være eSportsudøver?

»Jeg har andre ting i baghovedet. Måske studerer jeg videre. Men lige nu elsker jeg det, jeg laver. Hvis det udvikler sig, kan jeg nok sikre min fremtid rent økonomisk inden for de næste fem år.«