Hendes ansigtsudtryk sagde det hele.

Lydia Jacoby var i chok - og det samme var de fleste andre i den olympiske svømmearena.

Den blot 17-årige amerikaner svømmede fra alle konkurrenterne i finalen i 100 meter bryst og hentede en højst overraskende guldmedalje hjem til USA.

Alles øjne var ellers rettet mod den sydafrikanske superstjerne Tatjana Schoenmaker, som satte olympisk rekord i sit indledende heat, samt amerikaneren Lily King, der er verdensrekordholder og OL-guldvinder fra Rio-legene i 2016.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL
Vis mere

De to var udråbt til storfavoritter, men Schoenmaker og King måtte nøjes med henholdsvis sølv og bronze efter gymnasieeleven Jacoby, der svømmede sit livs løb.

Skuffelsen var dog ikke større hos King, end hun gav landsmanden Jacoby et stort kram i bassinet, da sensationen var en realitet.

Jacoby afslørede efterfølgende, at hun gik efter en medalje, men hun havde ikke troet, hun kunne besejre de to stjerner.

»Jeg svømmede helt sikkert efter en medalje. Jeg vidste, at jeg havde det i mig. Jeg forventede ikke rigtig en guldmedalje, så da jeg kiggede op og så resultattavlen, var det sindssygt,« sagde hun ifølge NBC News.

Lydia Jacoby kommer fra Alaska, og hun havde allerede med sin deltagelse i OL skrevet historie - hun er nemlig den første svømmer fra staten, som har kvalificeret sig til legene.

I øvrigt er der blot én enkelt svømmehal i hele Alaska med en bane på 50 meter, hvilket som bekendt er længden i det olympiske bassin. Måske Jacobys guldmedalje kommer til at skabe kø ved bassinet fremover...