Sverige er varm på at blive vinter-OL-vært i 2030. Olympiske skøjtekonkurrencer kan blive flyttet til Norge.

Sverige er i gang med at kortlægge mulighederne for at arrangere vinter-OL i 2030, men alle discipliner behøver ikke nødvendigvis at blive afviklet på svensk territorium.

Nogle sportsgrene egner sig bedst til at blive afviklet andre steder, siger præsidenten i Sveriges Olympiske Komité (SOK), Hans von Uthmann, til SVT.

Eksempelvis synes det oplagt og mere bæredygtigt at lægge skøjtekonkurrencerne i Norge.

- Vi er fortsat på det indledende stadie, men der findes jo store skøjteanlæg ude i Europa - blandt andet i vores naboland mod vest. Så det er naturligvis et alternativ, siger SOK-præsidenten.

Generalsekretæren i Norges Idrætsforbund, Nils Einar Aas, har hørt om de svenske sonderinger, men understreger, at der ikke har været en formel forespørgsel fra Sverige endnu.

- Jeg kan bekræfte, at SOK har luftet deres tanker under en uformel samtale for et stykke tid siden. Der er enighed om, at der skal komme en formel forespørgsel fra svensk side, hvis vi skal gå ind og behandle spørgsmålet, siger Aas til NRK.

Sverige har også åbnet for, at konkurrencer i bobslæde, kælk og skeleton kan afholdes i Letland. Det var også planen, da Sverige søgte om at blive vært for vinter-OL i 2026. Her tabte Sverige den afgørende afstemning til norditalienske Milano og Cortina d'Ampezzo.

Norge har været vært for vinter-OL to gange - i 1994 og 1952 i henholdsvis Lillehammer og Oslo - mens Sverige var vært for sommer-OL i 1912. Ved sommer-OL i 1956 blev ridekonkurrencerne afviklet i Sverige, mens resten af OL blev afviklet i Melbourne.

/ritzau/