Flere eksperter og politikere mener ikke, at Kronprins Frederik bør fortsætte som medlem i Den Internationale Olympiske Komité IOC. De kritiske røster kommer efter nye oplysninger om Kronprinsens ageren i sommerens afstemning om Ruslands deltagelse ved OL.

Kronprins Frederik er kommet under et stort politisk pres.

Flere politiske partier og eksperter opfordrer nu Kronprinsen til at stoppe sit virke i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), når hans mandat udløber til næste år.

Årsagen skal findes i de nye oplysninger, som avisen Information frembragte lørdag. I sommer stemte Kronprins Frederik for, at Rusland skulle have lov til at deltage ved OL i Rio de Janeiro. På trods af, at Det Internationale Anti Doping-Agentur, Wada, forinden havde dokumenteret flerårig statsstøttet doping. Det var samtidig stik imod den danske regerings ønske, for her så man, med kulturminister Bertel Haarder (V) i spidsen, helst en udelukkelse af Rusland.

Det andet problem består i, at Kulturministeriet flere gange kontaktede kongehuset inden den afgørende afstemning i IOC den 2. august angående »WADA og McLaren-rapporten (dén rapport, som dokumenterede den russiske snyd, red.)«. Uden at få et svar tilbage nogle af gangene. Det viser en aktindsigt over sagens dokumenter, som Information har fået adgang til. Kulturministeriet ønsker ikke at fortælle om ordlyden i de pågældende e-mails, som der i alt blev sendt fem af i perioden 24. juli til 11. august.

Jens Sejer Andersen er international chef for organisationen Play the Game, som kæmper for demokrati og gennemsigtighed i sport. Han ønsker ikke at spekulere i, hvad der kan have stået i de pågældende e-mails, men han mener ikke, at Kronprinsen bør fortsætte i IOC.

»Dén idé er nøjagtig lige så god, som da han stillede op i sin tid. Det vil sige ikke ret god,« siger Jens Sejer Andersen, der hellere ser den sportsglade kronprins i en ambassadør-rolle i andet regi, til BT og uddyber sin holdning:

»IOC har i realiteten set igennem fingre med statsdoping, og der kan vi bare ikke have et medlem af det danske kongehus til at skabe tvivl om Danmarks idrætspolitiske holdning.«

Anne Marie Rindom og Kronprins Frederik ved de olympiske lege.
Anne Marie Rindom og Kronprins Frederik ved de olympiske lege. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

I Informations historie bakker professor på det juridiske fakultet ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, op om, at det er en dårlig idé, for Kronprinsen kan ikke undgå at blive viklet ind i politik. Også Søren Søndergaard, idrætsordfører for Enhedslisten, deler samme holdning og er skeptisk over for Kronprinsens fremtidige virke.

»Det her må få konsekvenser, og det ser meget vanskeligt ud, at Kronprinsen fortsætter i IOC. Vi ved ikke, hvad der står i de mails. I bund og grund kunne det være et ønske om en god tur. Men Kronprinsen er politisk neutral, og det er et klart brud på aftalen, hvis regeringen har gjort opmærksom på sin holdning om dette (den mulige udelukkelse af Rusland, red.), og Kronprinsen alligevel har ført en anden politik,« siger Søren Søndergaard.

BT har været i dialog med Kronprinsens sekretær i IOC, Morten Roland, der henviser til Lene Balleby, kommunikationschef i kongehuset. Balleby har afvist BTs forespørgsel om et interview med Kronprinsen og skriver videre i en SMS, at kongehuset ikke har nogen kommentarer til sagen. Her kan du læse, hvordan Kronprinsen forsvarede sin beslutning over for BT i august.

Da Kronprins Frederik i 2009 blev medlem af IOC for en otte-årig periode, medførte det en debat om kongehusets politiske neutralitet. Gennem mange år har det været en tradition i Danmark, at Kongehuset ikke blander sig i politiske emner. Det gav kritikerne skyts, for kan en kronprins, som skal forholde sig politisk neutral, være medlem af en organisation, som træffer politiske beslutninger? Ville et sådant medlemskab overhovedet kunne lade sig gøre uden at bringe Kongehusets politiske neutralitet i fare?

Syv år senere tyder svaret ifølge kritikerne, som også tæller SFs idrætsordfører, Jacob Mark, der kalder det for en ’meget skidt vurdering fra Kronprinsen’, på, at det ikke kunne lade sig gøre.

Ved den skelsættende afstemning i IOC, der uden tvivl skabte glæde andre steder i verden, måske især i Rusland, deltog 85 IOC-medlemmer. Kun én person stemte imod, at Rusland skulle have lov at deltage ved OL, nemlig Storbrittaniens Adam Pengilly. Afstemningen foregik ved håndsoprækning.

Hvis man skal tage Kronprinsen lidt i forsvar, kan der så argumenteres for, at han blot handlede loyalt over for størstedelen af de øvrige IOC-medlemmer, der jo også gav grønt lys til Rusland?

Jens Sejer Andersen anerkender, at Kronprinsen agerede loyalt, men det siger ifølge chefen i Play the Game sig selv, at ’det er umuligt, når man har et ansvar for den danske nation på niveau med Kronprinsens.’

I dette mudrede farvand, som Kronprins Frederik navigerer i, lyser der dog stadig i hvert fald par fyrtårn i horistonten. Søren Espersen, der er formand for udenrigspolitisk nævn, kalder det for ’under bæltestedet’ at beskylde Kronprinsen for at gå imod regeringens ønsker.

»Havde han fået en instruks om at gøre andet, så havde han gjort det,« siger Søren Espersen.

I Danmarks Idrætsforbund DIF kalder direktør Morten Mølholm sagen for ’en overdramatisering’.

»Vi har forståelse for, at det dels var en kompleks beslutning fra IOCs ledelse, og at Kronprinsen viser sin loyalitet til organisationen ved at bakke op om ledelsen. Vi har svært ved at se den store forbrydelse i det her,« siger han.

BT har været i dialog med kulturminister Bertel Haarders kommunikationsafdeling for at få ministerens holdning til Kronprinsens ageren. Meldingen er her, at ministeren ikke har flere kommentarer til sagen.