Den tidligere sprinter Ben Johnson mener, han var et offer, da han blev taget for doping under OL i 1988. Og nu får han opbakning.

Canadiske Ben Johnson var en superstjerne i 1980'erne, og da han ved OL i Seoul strøg til tops i 100-meteren med en tid på 9,79 sekunder, var han på sit allerhøjeste. Men han kunne ikke nyde sin guldmedalje specielt længe, for blot tre dage efter blev han knaldet for doping.

Men i en ny svensk dokumentar fortæller Johnson, at han er sikker på, at det hele var iscenesat. Jo, han tog ganske vist anabole steroider, men det gjorde han aldrig under turneringer. Og derfor undrer han sig over, at det lige præcis var ham, der blev testet positiv.

Flere af de andre atleter i finalen havde nemlig også været under stærk mistanke. Heriblandt amerikanske Carl Lewis, der var Johnsons bitre rival, men han gik fri alle gange.

»De sagde, de havde fundet stanozolol i min krop, men jeg har aldrig brugt det. Næste dag var Sports Illustrated klar med forsiden 'Ben Johnson – dopet'. Det tager måneder at forberede sådan en sag. De vidste, hvad der skulle ske. Alt var iscenesat fra starten,« siger Johnson i dokumentaren ifølge norske Dagbladet.

Der er flere mystiske omstændigheder omkring Johnsons positive prøve. Rapporten blev først frigivet hele 30 år senere, og i 2018 kom det frem, at to andre medaljevindere blev taget for doping – men i deres tilfælde havde det ikke nogen konsekvenser.

(FILM) AFP PHOTO. RON KUNTZ / IOPP / AFP
(FILM) AFP PHOTO. RON KUNTZ / IOPP / AFP Foto: RON KUNTZ
Vis mere

Dagbladet har talt med den norske atlet Ingrid Kristiansen, der deltog i 10.000-meterløb ved OL i 1988. Og hun er sikker på, Johnson blev et offer.

»Han var jo dopet, men man kan forestille sig, at alle i finalen var dopede. Og at han var den, som blev ofret. Jeg husker, at i min lille kreds syntes vi, det var underligt, han blev taget. Vi syntes, det så ud, som om flere i den finale var dopede,« siger hun og tilføjer:

»Han er nok bare et offer. Det var okay at tage en fra Canada, fordi han var lidt mere neutral og ikke amerikaner. Jeg tror, han var meget uheldig,« siger hun.

Johnson selv har svært ved at acceptere, hvordan tidens tand har formet historien.

»Alle troede, at Carl Lewis var ren, og det er der mange, der stadig gør. Det er svært at forstå,« lyder det.

Seks af otte finalister fra 1988 er siden blev testet positive, og mange kalder det den mest 'beskidte' finale nogensinde.