Eteri Tutberidze er kendt for at opfostre russiske vidunderbørn på skøjter, men hun er også berygtet for sine benhårde metoder, der næppe ville finde vej til en eneste lærebog i den vestlige verden.

Den russiske træner er desuden forbundet med dopingsager – senest ved vinter-OL i Beijing i 2022, hvor den dengang 15-årige Kamila Valijeva kom i hele verdens søgelys, efter dopingfælden havde klappet.

Til trods for dette har kunstskøjtetræner Eteri Tutberidze modtaget en af Ruslands ypperste udmærkelser mandag, næsten et år efter den meget omtalte dopingsag.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Præsident Vladimir Putin sammen Kamila Valijeva, der var indblandet i en dopingskandale ved Vinter-OL i Beijing i 2022. (Arkivfoto)
Præsident Vladimir Putin sammen Kamila Valijeva, der var indblandet i en dopingskandale ved Vinter-OL i Beijing i 2022. (Arkivfoto) Foto: Mikhail Klimentyev
Vis mere

I et dekret fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, var Eteri Tutberidze blandt tre personer, der blev tildelt Aleksandr Nevskij-ordenen »for at sikre succesfuld træning af atleter, der opnåede de bedste sportslige præstationer« ved vinter-OL i Beijing.

Det gør den skandaleramte træner på trods af flere voldsomme og bemærkelsesværdige episoder.

Udskældte Kamila Valijeva floppede nemlig stort, da den dengang 15-årige dopingramte russer – som på trods af dommen fik lov at deltage – missede muligheden for at vinde endnu en olympisk medalje.

Valijeva forlod nemlig isen tårevædet, da hun blev mødt af sin træner, som talte hårdt til hende.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA
Vis mere

»Hvorfor lod du det slippe? Forklar mig det. Hvorfor? Hvorfor stoppede du fuldstændig med at kæmpe for det? På et eller andet tidspunkt efter axelen (axelhoppet, trick i kunstskøjteløb, red.) lod du det slippe,« lød det fra terrortræneren Eteri Tutberidze.

Flere konkurrenter udtrykte siden stor utilfredshed med Kamila Valijevas tilstedeværelse i konkurrencen oven på dopingmistanken og behandlingen af den unge skøjteløber.

I stedet for, at sagen fik konsekvenser for begge parter, endte det med, at Kamila Valijeva blev frikendt i dopingsagen af Det Russiske Antidopingagentur (Rusada), der konkluderede, at nok brød Valijeva en antidopingregel, men hun kan »ikke klandres eller holdes ansvarlig.«

Og nu ender det altså med, at Eteri Tutberidze har modtaget hæder i stedet.