Lyt til artiklen

Hun fylder 35 år i 2021. Men den danske roer Fie Udby, der ved OL 2012 i London vandt sølv i singlesculler, har trods udsættelsen af dette års planlagte OL i Tokyo ikke opgivet drømmen om endnu en olympisk oplevelse.

»Jeg synes, det under omstændighederne er rigtig godt, at sommer-OL er udskudt et år, og jeg har besluttet at fortsætte min satsning på kvalifikation til OL. Også selv om legene først afvikles næste år,« siger Fie Udby.

Imidlertid er der en væsentlig økonomisk problemstilling, hun skal have løst.

»OL-udsættelsen betyder for mit vedkommende, at jeg det næste års tid skal have finansieret udgifter til træner, træning og rejser på rundt regnet en million kroner,« siger Fie Udby.

Roeren Fie Udby, billedet, vandt sølv i singlesculler ved OL 2012 i London.
Roeren Fie Udby, billedet, vandt sølv i singlesculler ved OL 2012 i London. Foto: CARLOS BARRIA
Vis mere

Hvordan disse penge skal skaffes, har hun af gode grunde endnu ikke det fulde overblik over. Men ved siden af karrieren som eliteroer er der ikke tid til også at bestride et civilt job.

»Der er gang i en masse ting, men allerede nu – få dage efter IOCs beslutning – forventer jeg ikke det store svar på noget som helst. Det er et kæmpe puslespil, der skal gå op. For måske er der også nogle udbetalte støttemidler, der skal sendes retur, efter OL-udsættelsen,« siger Fie Udby.

Tidligere på måneden forberedte hun sig på sommer-OL ved en træningslejr i Portugal.

»Vi sad isoleret i en lille by. Her var det lidt svært at forstå, hvor stor coronakrisen egentlig var. Det var meget specielt, men det var 100 procent den rigtige beslutning, at vi returnerede. Tænk, hvis jeg var blevet syg dernede, og jeg ikke havde haft mulighed for at komme hjem til min mand og søn. Det ville have været ganske forfærdeligt,« siger Fie Udby.

Fie Udby vandt sølv ved OL 2012 i London.
Fie Udby vandt sølv ved OL 2012 i London. Foto: MANAN VATSYAYANA
Vis mere

Hun betegner oplevelsen ved OL 2012 i London, hvor hun sikrede sig en sølvmedalje, som sin karrieres hidtil største oplevelse.

Til gengæld var det et lavpunkt, da hun fire år efter ved OL i Rio de Janeiro i semifinalen tabte en åre.

»Den gode fornemmelse, jeg havde i kroppen i 2012, forsøger jeg i øjeblikket at finde. Det er endnu ikke lykkedes helt, men siden London er jeg blevet stærkere fysisk. Så reelt set burde jeg være bedre end dengang for otte år siden,« siger Fie Udby.

Hun træner i øjeblikket primært på Bagsværd Sø, men har lavet en aftale med sin lokale roklub i Hobro, så hun i nærmeste fremtid kan træne på Mariager Fjord.