Nord- og Sydkorea vil gå sammen om et bud på værtskabet for OL i 2032, og Sydkorea peger på hovedstaden Seoul som den ene af to værtsbyer.

Det fortæller sydkoreanske embedsfolk til nyhedsbureauet AFP.

De to lande vil officielt annoncere det fælles bud fredag ved møder med Den Internationale Olympiske Komité i Lausanne, Schweiz.

Det forventes, at Nordkorea ligeledes peger på sin hovedstad, Pyongyang, som nordlig værtsby.

Kim-Jong-un går efter OL 2032 til Nordkorea i samarbejde med Sydkorea. Donald Trumps USA afholder OL i Los Angeles i 2028.
Kim-Jong-un går efter OL 2032 til Nordkorea i samarbejde med Sydkorea. Donald Trumps USA afholder OL i Los Angeles i 2028. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

At man overhovedet fremlægger et fælles bud på værtskabet for De Olympiske Lege, er et resultat af længerevarende dialog mellem de to lande, der begyndte sidste år.

Samtidig har man besluttet, at de to lande stiller op under ét flag ved legene næste år i Tokyo.

Sydkoreas olympiske komité har i længere tid diskuteret, hvorvidt Seoul eller den sydlige havneby Busan skulle være værtsby, og i sidste ende trak hovedstaden det længste strå.

Seoul var også vært for De Olympiske Lege i 1988. Sydkorea havde også værtskabet for vinterlegene i 2018 i byen Pyeongchang, hvor Syd- og Nordkorea deltog i den traditionelle indmarch under fælles flag.

Seouls borgmester, Park Won-soon, er naturligvis begejstret for komitéens valg og kalder det fælles bud for en mulighed for at 'ændre skæbnen for Den Koreanske Halvø'.

»Hvis legene i 1988 var et 'forsoningens OL' under den kolde krig mellem øst og vest, og legene i 2018 var prøvestenen for fred, så vil legene i 2032 blive det sidste stop inden endelig fred,« siger han ifølge AFP.

/ritzau/