Lige nu bliver der lagt arm om, hvad der skal ske med de russiske og hviderussiske atleter.

En gruppe bestående af 31 lande, deriblandt Danmark, ønsker ikke at se dem deltage i internationale konkurrencer som eksempelvis OL, mens den Internationale Olympiske Komite (IOC) gerne vil have dem med – samt have de politiske repræsentanter med ved topmøder.

Den olympiske magt står over for de demokratiske regeringer, lyder det fra den internationale chef i Play The Game, danske Jens Sejer Andersen.

Han skriver i et debatindlæg hos Idrætsmonitor, at sidstnævnte part formelt set har de stærkeste magtmidler, men tøver med at bruge dem.

Det kan ende med 'olympisk fred på russiske betingelser.'
Det kan ende med 'olympisk fred på russiske betingelser.' Foto: BENOIT TESSIER
Vis mere

»De behøver ikke engang enes om en decideret boykot. De kan nægte at udstede visa til russiske og hviderusiske atleter. Eller de kan bestemme, at den massive offentlige støtte til eliteidræt ikke må anvendes til konkurrencer, hvor russere og hviderusere deltager,« lyder det fra lederen af organisationen, der arbejder for mere åbenhed, demokrati og ytringsfrihed i idrætten.

Sidste del af værktøjskassen er allerede beskrevet som en mulighed i det brev, som Dansk Basketballforbund sammen med ti andre lande sendte til det Internationale Basketballforbund. Her fremgik det, at der i flere af afsenderlandene blev forberedt sådanne love.

Det danske forbund har dog ikke kendskab til, at det skulle være tilfældet i Danmark.

Jens Sejer Andersen fremhæver i debatindlægget den tidligere nævnte alliance med de 31 lande, deriblandt Danmark, der sagde fra over for russisk og hviderussisk deltagelse på og uden for banerne, men sår tvivl om, hvorvidt de kan holde skansen hele vejen til mål, så det rent faktisk lykkes at holde OL i Paris, uden at man ser skyggen af Rusland og Hviderusland.

Lykkes det ikke, vil det med hans ord blive »endnu en olympisk fred på russiske betingelser«.