At opleve De Olympiske Lege står højt på mange sportsglade danskeres ønskeliste. Men hvis drømmen skal opfyldes ved næste sommers OL i Tokyo, bliver det en meget dyr fornøjelse – hvis det da overhovedet er muligt at få en billet.

B.T. har kigget på sagen og kreeret et budget for en kort OL-rejse. En syvdagestur, der blandt andet inkluderer fly, hotel samt adgangsbilletter til åbningsceremonien, håndboldkamp med Danmarks forsvarende OL-vindere og atletikmændenes 100 meter-finale. Pris i alt: Svimlende 53.328 kroner for kun en uges rejse.

»Tokyo er en af verdens dyreste byer at flyve til og opholde sig i, så det bliver en voldsomt dyr tur. Sammenlignet med Rio de Janeiro i 2016 er prisniveauet væsentligt højere,« siger Camilla Andersen, der to gange har været med til at vinde OL-guld i kvindehåndbold og nu er direktør i rejsebureauet Travel Sense.

Imidlertid er billet-problematikken ifølge Camilla Andersen endnu større end den økonomiske udfordring.

»Det er altså vanvittigt svært at skaffe indgangsbilletter til OL-konkurrencerne, selv om der er sammenlagt 7,8 millioner af dem,« siger Camilla Andersen.

Og hun har ret.

Danmarks Idrætsforbund har af de japanske OL-arrangører kun købt 1.461 billetter, og i juni blev de alle solgt på få minutter via Billetlugen.

»Det er pokkers ærgerligt, at det ikke lykkedes for Danmarks Idrætsforbund at få fat i flere billetter. Men er man heldig, er det muligt at få fat i nogle på de tyske og svenske idrætsforbunds hjemmesider,« siger Camilla Andersen.

Den tidligere håndboldspiller Camilla Andersen er direktør i rejsebureauet Travel Sense, der i sommeren 2020 sender en række danske sportsinteresserede til OL i Tokyo.
Den tidligere håndboldspiller Camilla Andersen er direktør i rejsebureauet Travel Sense, der i sommeren 2020 sender en række danske sportsinteresserede til OL i Tokyo. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Vis mere

Rejsebureauet Best in Life sender også danskere til OL.

»Dog ikke særligt mange. Jeg har på fornemmelsen, at de personer, der gerne vil have en olympisk oplevelse, venter til 2024, hvor Paris er vært. Der er alting langt billigere end i Tokyo, ligesom byen i transportmæssig forstand er langt lettere at komme til for en dansker,« siger Best in Lifes stifter, Henrik Elmholdt, og tilføjer:

»Vi kan heller ikke komme i nærheden af indgangsbilletter til de mange OL-konkurrencer. Jeg er dybt rystet over, at et OL har udviklet sig sådan, at det selv for idrætsudøvernes nærmeste er næsten umuligt at skaffe adgangstegn.«

Jakob Draminsky, der er presseansvarlig i Danmarks Idrætsforbund, giver ham ret.

»Det er en skam, at en atlet på højden af sin karriere risikerer at måtte undvære opbakning fra sin familie. Vi vil meget gerne have så mange røde og hvide fans på lægterne som muligt og vil gøre alt for at få flere billetter, men vi kæmper mod resten af verden om OL-billetterne, så opgaven er ikke nem, og konkurrencen er hård,« siger han.

Jakob Draminsky er af personalet fra Billetlugen, der havde ansvaret for salget, blevet orienteret om, at man den dag, hvor OL-billetterne kom i handlen, kunne have solgt omkring 5.000.

»Det er min klare fornemmelse, at sportsinteresserede danskere – primært af sikkerhedsmæssige årsager – hellere vil til OL i Tokyo end Rio de Janeiro for tre år siden,« siger han.

I foråret 2020 er det planen, at de japanske OL-arrangører vil igangsætte et restsalg fra alt, hvad der er tilovers fra de forskellige billetmarkeder.

Mikkel Hansen var med på Danmarks håndboldlandshold, der ved OL 2016 i Rio de Janeiro vandt guld.
Mikkel Hansen var med på Danmarks håndboldlandshold, der ved OL 2016 i Rio de Janeiro vandt guld. Foto: WOLFGANG RATTAY
Vis mere

»Her skal man virkelig sidde klar, men jeg har ingen idé om, hvorvidt der ligger tre billetter til fægtning eller 500 til håndbold. Så det er et svært marked,« siger Jakob Draminsky, der for kort tid siden er kommet hjem fra en researchrejse til Tokyo.

»Det ser ud til, at japanerne har styr på arrangementet. Allerede nu står de fleste stadioner klar. Men en af udfordringerne for tilskuerne og mediernes udsendte bliver, at der i modsætning til tidligere ikke er en olympisk park, hvor de fleste konkurrencer afvikles,« siger Jakob Draminsky med henvisning til, at man i Tokyo eksempelvis ikke har mulighed for at gå fra en håndbold- til badmintonkamp på få minutter.

»Heldigvis har storbyen en velfungerende metro, der er vant til at fragte millioner af mennesker rundt,« siger Jakob Draminsky.

Et andet problem, som danske OL-tilskuere vil støde på, bliver de lange afstande til banecyklings- og sejlsportskonkurrencerne.

»Netop disse to sportsgrene, hvor Danmark jo plejer at klare sig godt, ligger minimum tre timers transport væk fra centrum,« siger Jakob Draminsky.

Camilla Andersen fra Travel Sense opfordrer de OL-interesserede danskere til at have is i maven. Man kan nemlig spare mange penge på den måde.

»Hvis man gerne vil være tilskuer ved OL i Tokyo og ikke allerede nu har foretaget sine køb, bør man vente med eksempelvis at booke hotel til foråret. Her vil en række af de ledige værelser, som agenter har forhåndsreserveret, blive frigivet til en væsentlig billigere pris end den nuværende. På den måde kan rejsen gøres en del billigere,« lyder Camilla Andersens råd.

50 idrætsgrene med i alt 339 konkurrencer er på OL-programmet i Tokyo. Legene får deltagelse af cirka 11.100 idrætsfolk.