Corona-virussen hærger i store dele af verden, og hvis den ikke kommer under kontrol, kan det betyde, at OL 2020 i Tokyo kan ende med at blive aflyst.

Men hvornår skal beslutningen om en aflysning eller ej træffes? Det har Dick Pound, der er medlem af Den Internationale Olympiske Komité, givet et bud på i et interview med AP:

»Du kunne nok godt vente til to måneder inden, hvis det var nødvendigt,« lyder det Dick Pound, der har været medlem af dem magtfulde komité siden 1978.

Det betyder, at Den Internationale Olympiske Komité kan vente små tre måneder med at tage den endelige beslutning.

77-årige Dick Pound.
77-årige Dick Pound. Foto: JUSTIN TALLIS
Vis mere

77-årige Dick Pound erkender, at virusudbruddet er en form for krig, og der er derfor et spørgsmål, som han mener bør stilles:

»Er det her tilstrækkeligt under kontrol, så vi kan være rolige omkring at tage til Tokyo eller ej?«

Lige nu mener Dick Pound, at det hele er under kontrol, og han opfordrer derfor atleterne til at passe deres daglige træning:

»Så vidt vi ved, så vil I være i Tokyo. Alt tyder på, at legene vil blive afviklet, som de plejer. Så I skal bare fokusere på jeres sport og være sikre på, at vi ikke sender jer ind i en pandemi,« siger han henvendt til atleterne.

Dick Pound er selvfølgelig klar over, at virussen kan udvikle sig til noget så slemt, at det ville være uforsvarligt at afvikle legene. På den måde påpeger han, at det er ude af Den Internationale Olympiske Komités hænder.

Ifølge AP News forventes det, at 11.000 atleter fra hele verden vil deltage i OL 2020 i Tokyo, hvis det skydes i gang 24. juli.

Det moderne OL, der blev afholdt for første gang i 1896, har kun været aflyst i krigstider. Eksempelvis blev OL 1940 i Tokyo aflyst.

Derudover har nogle lande boykottet OL ved flere tilfælde. Blandt andet i 1984 i Los Angeles, hvor lande som Polen og Ungarn ikke deltog.

Coronavirussen truer OL 2020 i Tokyo.
Coronavirussen truer OL 2020 i Tokyo. Foto: diego
Vis mere

Muligheden for at flytte OL fra Tokyo til en anden by har været nævnt, men det finder Dick Pound for meget usandsynligt:

»At flytte placeringen er svært, fordi der kun er nogle få steder i verden, der ville kunne få alle faciliteterne på plads med så kort varsel.«

Medlemmet af Den Internationale Olympiske Komité tilføjer, at det heller ikke er muligt at flytte legene til senere på året. Det skyldes, at det involverer så mange forskellige mennesker.

AP News skriver, at der findes over 77.000 mennesker alene i Kina, der er blevet smittet med den frygtede virus.