Lyt til artiklen

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) slår fast, at den officielle danske holdning er, at russiske atleter ikke skal deltage i OL i 2024 under neutralt flag.

Det siger han til Ritzau fredag eftermiddag.

Meldingen kommer i kølvandet på, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har åbnet for, at russiske og hviderussiske atleter kan deltage under neutralt flag.

Torsdag opfordrede de baltiske lande og Polen til, at IOC dropper de tanker. En opfordring Danmark »sandsynligvis« tilslutter sig.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M). Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Det er det officielle Danmarks holdning – og det er min holdning som minister – at vi ikke må vakle i forhold til Rusland. Regeringens linje er klar. Rusland skal udelukkes fra al international sport, så længe deres angreb på Ukraine fortsætter,« siger Jakob Engel-Schmidt.

»Det gælder også russiske atleter, der deltager under neutralt flag. Det er helt uforståeligt, at der tilsyneladende er tvivl om linjen i IOC. Og det har i øvrigt været den danske linje, lige siden Rusland angreb Ukraine.«

Torsdag opfordrede de tre baltiske lande og Polen til, at IOC dropper tankerne om, at russiske og hviderussiske atleter kan være med til OL.

En opfordring Danmark er blevet inviteret til at være en del af fredag.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj  har udtalt, at Ukraine vil arbejde for, at russiske atleter ikke er med i Paris.
Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj  har udtalt, at Ukraine vil arbejde for, at russiske atleter ikke er med i Paris. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Jeg betragter det som værende ganske sandsynligt, at vi tilslutter os,« siger kulturministeren.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har udtalt, at Ukraine vil arbejde for, at russiske atleter ikke er med i Paris. Han har blandt andet haft en telefonsamtale med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, om emnet.

»Vi diskuterede diplomatiske skridt for at få en ende på krigen. Jeg understregede særligt, at udøvere fra Rusland ikke bør have nogen plads ved OL i Paris,« sagde Zelenskyj i januar efter telefonsamtalen med Macron.

Letland har onsdag truet med at boykotte OL, hvis russiske atleter kommer til OL næste år. Det samme har Ukraine. Men det kan ikke komme på tale i Danmark.

»I første omgang handler det om at samle alle sportsforbund og regeringer, for at sørge for at de russiske atleter ikke kan være med til at konkurrere.«

»Skulle det ikke lykkes, så mener jeg ikke, at vi skal boykotte OL. Det mener Danmarks Idrætsforbund heller ikke. Vi bør ikke tage danske atleter som gidsler i en politisk kamp. For det er en meget stor begivenhed for dem,« siger Jakob Engel-Schmidt.