Danmark forlader snart det internationale bokseforbund IBA med Umar Kremlev i spidsen.

Det står klart efter en pressemeddelelse, som DaBU har sendt ud, hvor de samtidig ytrer ønske om at blive en del af udbryderforbundet World Boxing.

Organisationen holder sin første og stiftende generalforsamling i november 2023, og Danmark er allerede i gang med at få en forhåndsgodkendelse på plads.

»'World Boxing' bliver et verdensomspændende forbund, som består af ligesindede lande, der vægter og fuldt ud støtter principperne i den olympiske bevægelse og fællesskab,« lyder det fra forbundet.

Putin og Kremlev har mødtes ved flere lejligheder.
Putin og Kremlev har mødtes ved flere lejligheder. Foto: Gavriil Grigorov/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det Internationale Bokseforbund (IBA) med russiske Umar Kremlev som præsident var hurtige til at åbne døren for, at boksere fra Rusland og Belarus kom tilbage til bokseringen, og det betød, at VM blev ramt af boykot fra flere lande.

Danmark tog dog ikke aktiv stilling til et boykot, da forbundet af sportslige årsager ikke havde nogle atleter at sende afsted.

Det helt store mål for det nye forbund er at holde boksesporten på det olympiske program.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) suspenderede i 2019 Det Internationale Bokseforbund (IBA), på grund af manglende tillid til forbundet.

IBA stod derfor ikke for boksekonkurrencerne ved OL i Tokyo i 2021 og kommer heller ikke til det ved OL i Paris næste år.

»I Danmarks Bokse-Unions bestyrelse har vi brugt mange kræfter på at få IBA's bestyrelse til at samarbejde med IOC om at møde de krav, som IOC har for, at IBA fortsat har en anerkendelse til at arrangere og facilitere OL-kvalifikation,« sagde DaBU-formand Lars Brovil tidligere på året.

USA, Storbritannien, Tyskland, Holland, New Zealand og Filippinerne dannede i april det nye forbiund og har siden fået tilslutninge fra Canada, Brasilien, Argentina, Tyskland, Honduras og Sverige.

Umar Kremlev og IBA er rasende over udviklingen og truer med sanktioner over for de lande, der går med i det nye forbund.

»Individer og enheder, som findes skyldige af BIIU (Boksningens uafhængige integritetsenhed, red.), vil blive mødt af konsekvenserne, som er mulige via IBA's forfatning, disciplinærreglerne og andre regelsæt, lyder det.