Det blev pludselig storpolitisk i Rio, da en egyptisk judo-kæmper nægtede at give sin israelske overmand hånd.

Med rødderne i asiatisk kampsport handler judo i høj grad om respekt. Respekt over for sporten, respekt over for dommeren og ikke mindst respekt over for sin modstander.

Derfor var det noget af et chok, der gik gennem Carioca Arena 2 i Rio, da egyptiske Islam El Shehaby efter sit nederlag til Or Sasson simpelthen nægtede at give hånd.

Se billedet af den kontroversielle episode her:

Israelske Or Sasson rakte hånden ud og forsøgte at sige tak for kampen til Islam El Shehaby (th), men egypteren nægtede og gik i stedet bare baglæns væk fra Sasson, mens han kiggede væk.
Israelske Or Sasson rakte hånden ud og forsøgte at sige tak for kampen til Islam El Shehaby (th), men egypteren nægtede og gik i stedet bare baglæns væk fra Sasson, mens han kiggede væk. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA
Vis mere

Istedet valgte Islam El Shehaby bare at gå baglæns, mens han kiggede på alt andet end sin modstander. Or Sasson så overrasket ud og forsøgte et andet håndtryk, inden han gav op, gik tilbage til sin plads og bukkede en sidste gang, før han gik ud.

Store buh-råb var begyndt at rejse sig i hallen, hvor tilskuerne var stærkt utilfredse med egypterens opførsel. Islam El Shehaby gik lidt frustreret rundt og lignede en mand på vej væk fra måtten, inden han kom tilbage og lavede et lille nik.

Årsagen til den spøjse og i den sportsgren nærmest skandaløse opførsel skal findes i en konflikt, der er meget ældre end nogen af de to kæmpere.

Siden staten Israel blev oprettet efter Anden Verdenskrig, har landet været i konflikt med store dele af den arabiske verden. Særligt med naboen mod sydvest, Egypten, har der bæret problemer. Ja, problemer er faktisk noget af en underdrivelse.

For de to lande har i løbet af de sidste 70 år været i flere krige med hinanden, der kostede mange tusinde soldater livet. Og det husker man naturligvis i Egypten, hvor flere inden Islam El Shehabys dyst mod Sasson havde opfordret ham til at blive væk.

Nu er det internationale judo-forbund gået ind i sagen for at undersøge, om El Shehaby skal straffes. En talsmand forsøgte dog at se på lyse side og pegede over for LA Times på, at det var fremskridt, at kampen overhovedet fandt sted.

Israelske Or Sasson endte med at vinde bronze, mens Islam El Shehaby måtte tage hjem uden medaljer i tasken.

Se flere billeder af kampen her:

Foto: ORLANDO BARRIA
Vis mere

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA
Vis mere