Den højt profilerede hesteklinik Højgaard Hestehospital, der driver en dyrlægeklinik under VM i Ridesport i Herning, har flere dopingkontroverser bag sig.

Det kan B.T. afsløre på baggrund af en gennemgang af flere af sagerne.

Senest var Højgaard Hestehospital i januar 2021 involveret i en sag, hvor galoptræner Marc Stott blev udelukket fra sporten i fire år.

Galoptræneren blev sanktioneret, fordi han havde overtrådt reglerne for medicinering af konkurrenceheste.

Alle behandlingerne var foretaget af Højgård Hestehospital i Aarhus.

Året før var Højgård Hestehospital omdrejningspunktet i en sag om en værdifuld konkurrencehests død.

I 2020 indsendte ejerne af konkurrencehesten Quidams Rubin en klage til Fødevarestyrelsen, hvor de beskyldte Højgård Hestehospital for at have givet hesten en operation, der fungerer som doping.

En operation, som kostede hesten livet.

Kender du til sagen, hører B.T. gerne fra dig. Skriv til journalist Cordelia Weber på cweb@bt.dk

Quidams Rubin var blevet købt for 750.000 kroner og skulle bruges til springridning i nationale og internationale konkurrencer på højt niveau.

Hestens ejer, advokat Niels Balslev, havde bestilt et helbredstjek, og den blev derfor sendt til Højgård Hestehospital.

Kort efter blev han ringet op og fik at vide, at hesten var død under en operation i fuld narkose.

Det kunne han ikke forstå. Han fandt efterfølgende ud af, at hesten havde fået skåret en nerve over på det ene bagben.

En operation, der ifølge hestens ejer gør det forbudt for danske heste at deltage i konkurrencer, da der var tale om såkaldt nervesnit.

Ifølge Dansk Rideforbunds veterinærkonsulent Mette Uldahl er det i henhold til rideforbundets regler ikke tilladt at starte konkurrence på heste, der har fået foretaget nervesnit.

»Jeg var meget overrasket, da jeg blev ringet op og fik at vide, at hesten var død. Det var helt uventet. De mente, vi skulle have bestilt nervesnittet, men det ville vi aldrig have gjort, for i så fald ville hesten ikke kunne konkurrere,« siger Niels Balslev.

Han understreger i klagen til Fødevarestyrelsen, at han aldrig ville have givet samtykke til operationen.

Niels Balslev undrer sig over, at arrangørerne af VM i Herning har valgt at gøre brug af en dyrlægeklinik, der kan finde på at udføre nervesnit på konkurrenceheste.

Striden med Højgård blev afgjort ved retsforlig og Højgård valgte at betale en en million-erstatning til ejeren.

Anna Kasprzak, der er medlem af ECCO-familien, har også forsøgt at kvalificere sig til VM i Ridesport, dog uden held.
Anna Kasprzak, der er medlem af ECCO-familien, har også forsøgt at kvalificere sig til VM i Ridesport, dog uden held.
Vis mere

»Det er overraskende – også i betragtning af at der er så mange andre dygtige dyrlæger, man kunne bruge. Hvis jeg stod for VM, ville jeg helt klart have valgt nogle, som ikke havde de her slags sager i bagagen,« siger Niels Balslev, der også undrer sig over, at veterinærmyndigheden ikke går mere ind i den type sager.

I 2017 var Højgård Hestehospital endnu en gang i søgelyset i forbindelse med nervesnit af en konkurrencehest.

En springhest deltog i både danske og internationale springstævner, selv om den i 2015 havde fået foretaget et nervesnit.

Endelig har B.T. også set dokumentation for, at Højgård Hestehospital i 2012 foretog et nervesnit på en anden konkurrencehest, der også efterfølgende deltog i konkurrencer.

Dyrlæge og veterinærkonsulent for Dansk Rideforbund Mette Uldahl fortæller, at man giver heste et nervesnit for at fjerne smerter.

»Nervesnit er at betragte som det ultimative smertestillende middel,« fortæller hun og forklarer, at indgrebet derfor kan påvirke hestens præstation i konkurrencer.

»Nervesnitning hører ind under doping, fordi man går ind og påvirker hestens sanseapparat,« siger Mette Uldahl og forklarer, at kroniske smerter kan opstå, hvis heste trænes for hårdt eller forkert, hvilket ikke er ønskeligt i sporten.

»Det er uetisk at ride på en hest, der har kroniske smerter, og det er ikke en løsning at fjerne smerten ved en operation, som blot gør, at heste ikke kan mærke smerten længere,« siger hun.

Det er derfor også forbudt for danske heste, der har fået nervesnit, at deltage i danske og internationale konkurrencer. Det er dog meget vanskeligt at bedømme, om en hest har fået foretaget indgrebet.

B.T. har forelagt Højgård Hestehospital de fire sager på mail og spurgt, hvorfor man har valgt at foretage nervesnit på konkurrenceheste samt om hospitalet var vidende om, at medicineringen af Marc Stotts heste overtrådte karantænereglerne.

Dyrlæge ved Højgårds Hestehospital i Århus Rikke Munk bekræfter, at Højgårds Hestehospital foretager nervesnit på heste, hvor de vurderer, at det er den rigtige smertelindring for hesten.

Det er dog hestens ejers ansvar, at den ikke stiller op i konkurrencer, hvis den har fået medicin eller en operation, der regnes for at være doping, og de behandlende dyrlæger kan ikke gøre opmærksom på, hvis dopingreglerne overtrædes på grund af deres tavshedspligt, oplyser Rikke Munk.

Så I medvirker ikke på nogen måde til doping hos jer?

»Ikke med vilje i hvert fald.«

Læs hele konfrontationen i boksen herunder.