»For os var Henrik bare vores Henrik, men vi har indset, at han med sin store passion for løb er blevet alles Henrik,« lyder det fra den afdøde maratonstjerne Henrik Jørgensens kone, Mette Holm Hansen, og datter, Anna Holm.

Når Henrik Jørgensen Memorial Run løbes på lørdag i Fælledparken med start på Østerbro Stadion kl. 10.00, ventes 2.000 at deltage i det største træningsløb i Danmark nogensinde.

Blandt deltagerne i mindeløbet er også Henrik Jørgensens efterladte, Mette og Anna.

»De mange hilsner og den omsorg og kærlighed, vi har mødt her på Bornholm og i resten af landet, har været rørende og en stor hjælp i en svær tid. Vi er meget taknemmelige. Vi glæder os til lørdagens løb og til at løbe sammen med en masse andre i min fars ånd,« siger Anna Holm.

Den tidligere top-maratonløber, Henrik Jørgensen, døde i slutningen af januar måned.
Den tidligere top-maratonløber, Henrik Jørgensen, døde i slutningen af januar måned. Foto: Nanna Kreutzmann
Vis mere

Det er gratis at deltage, og deltagerne bestemmer selv, om de vil løbe én eller to omgange på en fem kilometer lang rundstrækning. Der er fartholdere, men ingen tidtagning.

Henrik Jørgensen mindes inden starten med tre taler og ét minuts stilhed.

»Den store interesse viser, hvor meget Henrik betød. Han var en legende. Ikke kun en løber i verdensklasse, men også et enestående menneske, som gjorde en forskel,« siger løbets idémand, den tidligere topløber Henrik Them.

Henrik Jørgensen var æresmedlem af Københavns Idræts-Forening, der står som arrangør af løbet i samarbejde med podcasten ”Frontrunner” og B.T.

Henrik Jørgensen blev bisat tidligere i februar, og kirken var helt fyldt.
Henrik Jørgensen blev bisat tidligere i februar, og kirken var helt fyldt. Foto: Pelle Rink
Vis mere

Henrik Jørgensen blev bisat 8. februar i en stuvende fuld Ny Kirke, én af Bornholms fire rundkirker. Der var sat ekstra stole op, og flere deltagere måtte stå. Det var i den lille kirke i Nyker uden for Rønne, Henrik Jørgensen og Mette Holm Hansen blev viet, og Anna blev døbt.

Under sin daglige træningstur i skovene mellem Rønne og Hasle tæt på sit hjem i Sorthat-Muleby døde han 26. januar af et hjertestop. Han blev 57 år.

Henrik Jørgensen satte i 1985 dansk og nordisk rekord på en femteplads i London Marathon med 2.09.43 og vandt tre år senere i London i 2.10.20. Han deltog i OL i Los Angeles 1984 og Seoul 1988 og opnåede sin bedste VM-placering med en niendeplads på maraton i Rom 1987.

I sit favoritløb på dansk grund, Eremitageløbet, blev det til fire sejre. Alle i suveræn stil. Hans vindertid i Dyrehaven i 1987, 38.40, er stadig den hurtigste tid, den 13,3 kilometer lange rute gennem nationalskoven er løbet på.