Inge Sørensen, der som 12-årig blev olympisk medaljevinder i Berlin i 1936, er død i USA i en alder af 86 år.

Inge Sørensen fra Skovshoved var hele Danmarks 'Lille Henrivende Inge' tilbage i 1930'erne og 40'erne, længe før fjernsynet overtog underholdningen af befolkningen, skriver Politiken i sin nekrolog af legenden.

Det var datidens sportsstemme i Danmarks Radio, Gunnar "Nu" Hansen - dengang var der ingen andre stationer - der kaldte den svømmende skolepige både lille og henrivende.

Beskrivelsen fulgte Inge Sørensen, senere Inge Tabur gennem ægteskabet med ingeniøren og svømmekammeraten Janus Tabur, hele livet.

Inge Sørensens præstation - at blive den yngste olympiske medaljevinder gennem tiden - gjorde hende til Årets Fund i dansk idræt 1936, kåret af Politiken-organet Idrætsbladet.

Skovserpigen fik sit egentlige gennembrud som bare 11-årig i en sportsverden, der så ganske anderledes ud, end den gør i dag.

- Jeg trænede en time om ugen i svømmehallen på Østerbro, resten var i havnen eller på stranden i Skovshoved, hvor jeg legede i vandet med mine kammerater og svømmede ud til det, jeg kaldte min fars sten.

- Og hvis jeg gjorde noget ekstra ud af det, så kunne jeg sige, at "I made the stone two times", fortalte hun i 2006 til Politikens sportsredaktør.

/ritzau/