Det har haft sine konsekvenser for skakspilleren Sara Khadem, efter hun åbenlyst protesterede mod regimet i Iran.

Hun måtte flygte fra sit hjemland til Spanien, og derudover er hun blevet beordret til at filme en video, hvor hun skulle undskylde for det, hun havde gjort.

Det fortæller hun i et interview med The Telegraph, hvor hun også forklarer, at hun blev bedt om at give presset fra Vesten skylden for den beslutning, hun tog ved VM i lynskak i Kasakhstan, hvor hun havde undladt at dække sit hår til.

Derfor havde Sara Khadem – med det borgerlige navn Sarasadat Khademalsharieh – ikke noget andet valg end at vende ryggen til sit hjemland, Iran, efter at have afvist ordren.

»Jeg havde ikke tænkt mig at gøre det (adlyde regeringen, red.),« fortæller hun.

Khadem, som er Irans bedst rangerede kvindelige skakspiller, fortæller, at hun begyndte at føle, at det var »hykleri« fra hendes side, hvis hun fortsatte med at bære hijab ved skakturneringerne.

»Denne gang følte jeg, at hvis jeg gjorde, som jeg plejede, ville jeg ikke respektere folket,« siger hun.

Den iranske skakstjerne vakte første gang opsigt i december, hvor billederne af hende uden hijab gjorde hende til et symbol på Irans protestbevægelse.

Sara Khadem flygtede til Spanien. Her ses hun med landets premierminister, Pedro Sánchez.
Sara Khadem flygtede til Spanien. Her ses hun med landets premierminister, Pedro Sánchez. Foto: MONCLOA PALACE
Vis mere

Iransk lov siger, at kvinder skal bære hijab under sport, men 25-årige Khadem smed hovedbeklædningen for at vise sin afsky mod regeringen.

Et valg, der altså har resulteret i, at hun flygtede ud af Iran og nu har bosat sig i Spanien med sin mand og søn.

Her håber hun på at kunne spille sig fra sin nuværende placering på verdensranglisten som nummer 17 til en top-10-placering.

Og på trods af at tilværelsen nu foregår i Spanien, ønsker hun stadig at repræsentere Iran ved diverse skakturneringer.

»Jeg er skakspiller. Jeg er ikke en politisk figur. Som skakspiller har jeg et vis ansvar over for det, der sker omkring mig, men skak er førsteprioriteten i mit liv. Jeg ser ikke mig selv som aktivist,« siger hun.