Ingen havde drømt om denne udvikling, da Peter Schnohr fra Københavns Idræts-Forening og Svend W. Carlsen fra Københavns Skiklub i foråret 1969 gik til B.T. med en god idé.

De havde deltaget i det svenske Vasaløbet og var blevet inspireret til at arrangere et motionsløb i Danmark. Bare uden ski.

Det blev til det første løb i verden af sin art og starten på motionsbevægelsen.

Aftalen i 1969 mellem KIF, KS og B.T. handlede kun om et enkelt løb. Var der overhovedet interesse? B.T. startede en stor motionskampagne, og efter premieren i Jægersborg Dyrehave var al tvivl fejet til side. 2.344 passerede målstregen ved Fortunen. Langt, langt over selv de mest optimistiske profetier.

Inden Eremitageløbets 50 års jubilæet søndag 7. oktober har ikke færre end 656.507 i alderen fra fire til 96 år gennemført Eremitageløbet.

I B.T. søndag bringer vi i et otte siders tillæg læserne tæt på løbet, der hev den stillesiddende dansker op af lænestolen og indskrev sig i dansk idræts historie.

Løb er i dag Danmarks største fritidsaktivitet med over en million, der løbetræner regelmæssigt, og på landsplan arrangeres årligt over 1.400 større eller mindre danske motionsløb.

Eremitageløbet, danske løbeevents fadder, er et fyrtårn på den danske motionsscene. Jægersborg Dyrehave med 2.000 stykker hjortevildt har en plads i alle danskeres bevidsthed. Det er ikke en hvilken som helst skov. Frederik den Tredjes parforcejagtpark, som i 2015 blev optaget på Unescos verdensarvliste, er et klenodie og udstråler en enestående ro og skønhed, som gør skoven bag de 15 røde porte til den smukkeste og historisk mest spændende ramme for et motionsløb.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

”Det var vores største sejr, at vi fik lov at løbe i Dyrehaven. Vi turde næsten ikke tro, at det ville lykkes,” som Peter Schnohr formulerede det i løbets barndom.

Eremitageløbet ligger mellem kronhjortenes brunst i september og dådyrenes brunst i oktober, men der kan være brunsthjorte på E-dagen. De kan være aggressive, hvis de føler sig truet, og når skovrider Hans Henrik Christensen byder de mange tusinde løbere og tilskuere velkommen, vil han opfordre til at tage hensyn til hjortene og holde sig på veje og stier.

Danmarks største idrætsnavn gennem tiderne, Wilson Kipketer, som i mange år totaldominerede 800 meter og på fem en halv måned i 1997 satte fem verdensrekorder og vandt to VM-guldmedaljer, fyrer startskuddet af på slaget elleve.

50 års jubilarerne starter forrest i specielle trøjer, og fem minutter senere bliver resten af feltet sendt af sted på den 13,3 kilometer lange rute.

Den mangeårige topløber og tre gange runner-up i Eremitageløbet, Henrik Them, og triatlonpigen Cecilie Mathorne, som fem gange har deltaget i VM på Ironman på Hawaii, er speakere. Ligesom sidste år står Cecilie Mathorne også for opvarmningen.

Traditionen tro modtager løbets mandlige og kvindelige vinder et sølvfad. Præmierne overrækkes i målområdet kl. 12.45 af B.T.s chefredaktør, Michael Dyrby.

Kom og løb med. Du kan stadig tilmelde dig året motionsfest. Læs mere og tilmeld dig på elob.dk.