Magnus Carlsen er kun et halvt point fra VM-titlen.
Magnus Carlsen er kun et halvt point fra VM-titlen. Foto: BABU
Fredag eftermiddag blev verdensmesterskaberne i skak endelige afgjort efter en hæsblæsende afslutning, der endte med remis.

Dermed kan den bare 22-årige nordmand Magnus Carlsen kalde sig ny verdensmester efter en sejr på 6,5 - 3,5 over den 46-årige forsvarende mester inderen Viswanathan Anand.

Efter en maratondyst, hvor man bare ventede på det skulle ende med remis, blev det hele afgjort, da begge spillere kun havde deres konger tilbage på brættet.

Carlsen førte inden dagens parti VM-matchen med 6-3 mod Anand, og manglede derfor kun et halvt point, som der gives for remis, for at kunne kalde sig verdensmester, da der bliver spillet bedst af 12 partier.

Nordmanden var selvfølgelig lykkelig efter kampen, men skulle lige bruge mere tid til at forstå, at han nu var verdensmester.

- Jeg tror ikke, jeg skal svare på, om det er gået op for mig endnu, at jeg er blevet verdensmester. Jeg er rigtig glad for at have vundet, og at jeg er færdig med kampen, men lad os skrive historien senere, sagde Carlsen på det efterfølgende pressemøde.

Hans modstander havde da også kun positive ting at sige, efter at han havde mistet VM-titlen.

- Han fremprovokerede mig til at lave fejl. Stort tillykke til ham, sagde Anand.

Anand inviterede Carlsen til en gentagelse af træk bare en time inde i partiet. Hvis en gentagelse af træk sker tre gange ender et parti med remis. Hvis de to spillere derfor havde lavet det samme træk tre gange, var nordmanden blevet verdensmester. Men Carlsen valgte et andet træk, og derfor fortsatte partiet i flere timer.

Med dagens resultat gik Magnus Carlsen ubesejret igennem VM-matchen. Efter at de fire første partier endte med remis, vandt Carlsen det femte, sjette parti og niende parti. Den unge nordmand mente også efterfølgende at fra det fjerde parti ændrede VM-matchen sig.

- Efter parti tre og fire fandt jeg roen og indså, at jeg ikke behøvede at gøre tingene så meget anderledes, end jeg plejede. Det var vendepunktet, sagde han. 

Mange skakeksperter mener at Carlsens sejr markerer en ny æra i skakhistorien. Magnus Carlsen der ligger nummer et på verdensranglisten fører med 70 point ned til nummer to. Hvis man fra andenpladsen går 70 point tilbage, ender man på en 22. plads.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.