Nogle gange skal der ikke mere end et splitsekund til for at ændre et menneskes skæbne. Tvinge det ud af den bane, livet så ud til at havde udstukket.

Det ved Pernille Blume om nogen. Da hun svømmede sit livs løb og sensationelt vandt OL-guld på 50 meter fri sidste sommer i tiden 24,07 sekunder, var marginen ned til fjerdepladsen fem hundrededele af et sekund. Men den kunne lige så godt have været fem lysår, for forskellen på Pernille Blumes liv før og efter OL-finalen var som nat og dag.

Inden OL vidste de internationale medier end ikke, hvem hun var, ligesom danskerne herhjemme knap nok gjorde det. Blume selv var tæt på at stoppe karrieren, men hun besluttede sig for at give den en chance til efter tre måneders pause. Nu har det store resultat pludselig placeret hende i rampelyset og medført tårnhøje forventninger. Tilværelsen som underdog er slut, og det har fået mange til at tvivle på, om 22-årige Pernille Blume kan gøre det igen. Om det blot var en enlig svale.

Tidligere på måneden gav hun selv svaret, da hun vandt DM-guld med en tid på 24,14 sekunder – årets næstbedste tid i verden og kun syv hundrededele langsommere end hendes personlige rekord, som hun satte i OL-finalen. Mandag blev hun nummer to i finalen ved Swim Open i Stockholm i tiden 24,15 sekunder, kun overgået af den svenske stjerne Sarah Sjöström, der med tiden 23,83 sekunder svømmede den næsthurtigste tid nogensinde og kun var 10 hundrededele fra tyske Britta Steffens verdensrekord fra 2009.

Hendes præstationer på det seneste er et vidnesbyrd om, at Pernille Blume stadig har det i sig, mener hendes nye træner, hollandske Martin Truijens.

»Jeg tror, at alle, der har tvivlet på, om Pernille kunne gøre det igen, fik svar på tiltale i forhold til den tid, hun satte. Det er virkelig det niveau, hun hører til på. Vi stræber efter personlige rekorder og forbedringer, og det fede er, at der virkelig er plads til forbedring, og det er op til mig, hende og hele holdet omkring hende at få det til at lykkes,« forklarer Martin Truijens til BT.

Anerkendt skikkelse

Truijens, der 1. januar blev ansat som træner på Det Nationale Træningscenter i Bellahøj i København, hvor elitesvømmere som Pernille Blume hører til, kommer fra en lignende rolle i Holland og er i miljøet en anerkendt skikkelse, hvis svømmere gennem årene har hentet over 60 medaljer i internationale konkurrencer.

Hollænderen har nu i tre måneder arbejdet tæt med Blume, og han har haft stor fokus på forventninger og presset, som følger af en OL-guldmedalje.

»Pernille er lidt et andet sted i sin karriere end de andre svømmere, jeg arbejder med. Hun havde stor succes i Rio, og nu er det ikke kun Danmark, men hele verden, der kigger på hende, når hun svømmer,« siger han og fortsætter:

»Og det er en del af vores træning. Det er bare et faktum, at der er mere pres på. Vi kan ikke ignorere det. Men det er et godt faktum og en god position at være i, men det er noget, man skal lære at håndtere.«

I svømning er det at blive olympisk vinder det højeste, man kan opnå, og derfra er det altid meget udfordrende at ramme det niveau, forklarer Martin Truijens.

»Folk ser sådan på det, at hvis hun ikke vinder igen, er det dårligt, uanset om hun forbedrer sin tid med to hundrededele af et sekund og så slutter som nummer fire. I sådan en situation har man gjort det godt som atlet og som træner, men det er ikke sådan, at verden ser på det,« siger han og uddyber:

»Det ved vi, og det er intet nyt, men jeg håber, at vi med interview som dette kan sætte publikum lidt mere ind i processen i dagligdagen. Det er den proces, hun skal igennem for at være på et højt niveau.«

Arbejder på land

Med sine seneste resultater har Pernille Blume allerede bevist, at hun tilhører verdenseliten. Tidligere på året kaldte Blumes landsholdskollega Jeanette Ottesen ellers præstationen i Rio for ’heldig’, og det skabte røre i svømmeverdenen.

Sådan ser Martin Truijens da heller ikke på det.

»I den finale, hun vandt, lå de seks første svømmere indenfor 0,12 sekunder af hinanden. Det er ikke den heldigste, der vinder. Det tror jeg ikke på, men tiderne viser, at forskellen er så lille, at man lige så godt kan ende i den tunge ende af tabellen. Det er sådan, det er.«

Det kræver derfor hårdt arbejde at holde de andre stangen i et så jævnbyrdigt felt. Nogle af de ting, hollænderen har haft fokus på, er arbejdet uden for svømmebassinet i overbevisningen om, at der ligger værdifuld tid at indhente her.

»Hun har ikke svømmet så meget, da hun måske har trænet cirka syv gange om ugen maksimum. Ofte kun fem-seks gange, fordi resten af træningen har været på land. Vi har fokuseret på styrke, core og eksplosivitet, så den vigtige del af arbejdet har vi foretaget uden for bassinet,« fortæller Martin Truijens, der ud over svømmetræner også er uddannet inden for sportsvidenskab, hvor man bruger data som et led i jagten på fysiske toppræstationer.

Hvordan får hun udbytte af det i bassinet?

»Hun skal selv overføre den træning til sin svømning, mens vi analyserer, hvor hendes krop og svømmetag trænger til forbedring. For en sprinter er det meget vigtigt, at hun kan holde sin core højt i vandet, så hun har minimal modstand, når hun svømmer. Det er noget, vi sigter efter. Vi leder tit efter øvelser på land, som passer til den strategi,« siger hollænderen.

Stadig plads til forbedring

Han påpeger, at han ikke er ene om arbejdet. Team Danmark har også en fysisk træner, der hjælper til, mens der også er fysioterapeauter involveret i træningen. Og Blume selv selvfølgelig.

»Hendes feedback og input er meget vigtige for mig, for når man arbejder med svømmere – især én på det niveau og med den erfaring, hun har – er det for mig et samarbejde. Jeg er ingen diktator,« siger Truijens.

Pernille Blume har selv udtalt, at hollænderens nye metoder har skabt ny motivation.

»Det gode ved Pernille er, at hun stadig er relativt ung. Der er plads til forbedringer, og vi arbejder på de små detaljer, hun kan gøre bedre, og så må vi se, hvad det bringer,« siger Martin Truijens.

Konkret nævner hollænderen, at hun kan blive bedre i både sin start og afslutning. Det er her, der er tid at hente, der kan gøre hende til en permanent del af verdenseliten og føre hende tilbage til toppræstationen i Rio.

»Forskellen på hendes personlige rekord og tiden, hun satte ved DM, tror jeg, kan findes i blot de to-tre sidste svømmetag. Det er meget delikat, og det er meget små ting, der kan gøre forskellen. Det er den proces, vi er i, og jeg nyder den, og så vidt jeg kan se, gør hun også. Det er ret vigtigt. Hvis vi ikke synes, det er sjovt, når vi det aldrig,« lyder det fra Truijens om Blumes kamp for at nå til tops igen.