Julia Lipnitskaja blev den yngste russiske OL-medaljevinder nogensinde – men hun kommer ikke til at vinde mere metal.

Den i dag 19-årige kunstskøjteløber fortæller nu selv om det for første gang.

»Det handler om mit helbred,« siger Julia Lipnitskaja til russiske kunstskøjteløbs hjemmeside.

Tidligere har hendes mor fortalt, at det skyldes anoreksi.

Julia Lipnitskaja var i vinter indlagt for at blive behandlet for spiseforstyrrelsen, og nu bekræfter hun, at det var her hun tog beslutningen.

»Det var 100 procent min egen beslutning. Jeg tænkte længe over det og opvejede fordele og ulemper. Jeg var på klinikken i lang tid og tro mig, jeg havde rigtigt god tid til at tænke det hele igennem,« siger Julia Lipnitskaja.

Hun fortæller også, at hun øjeblikkeligt fortalte sin mor om sin beslutning. I april meddelte de det til kunstskøjteløbsforbundet.

Men først i september er det opsigtsvækkende exit blevet gjort officielt.

»De gav mig tid til at finde ud af, om det var en beslutning taget i mine følelsers vold. Men det var det ikke. Jeg havde været helt sikker i lang tid,« siger Julia Lipnitskaja.

Hun vandt OL- guld i Sochi i en alder af kun 15 år og 249 dage (billedet herunder, hvor hun er nummer fire fra højre)). Ingen anden russisk atlet har tidligere vundet i så ung en alder. Hun er også den yngste Europamester nogensinde.

Vis mere

Vis mere

Vis mere

Og selv om hendes beslutning om at forlade sporten skyldes en spiseforstyrrelse, glæder hun sig også til helt at forlade rampelyset.

»Siden jeg var helt lille har jeg været introvert. Hver gang jeg har skullet tale med nogen, jeg ikke kendte, har jeg virkeligt skulle anstrenge,« siger Julia Lipnitskaja, der nu vil koncentrere sig om at studere:

»Jeg ved, at jeg aldrig bliver træner. Jeg vil takke alle mine fans for deres kærlighed og forståelse. Jeg får mange beskeder som er skrevet lige fra hjertet: Ofte får de mig til at græde, men lidt oftere til at le,« siger den nu forhenværende skøjteprinsesse.

For nylig har den amerikanske kunstskøjteløber Gracie Gold meddelt, at hun vil holde pause på ubestemt tid, fordi hun har brug for professionel hjælp.