Ganske vist er det fire år siden, at Michael Andersen stoppede som direktør i eliteidrætsorganisationen Team Danmark. Men den 60-årige aarhusianer, der nu bor i Nordjylland, er i international eliteidræt langtfra glemt.

Således er han med virkning fra 1. september hyret på en to-årig kontrakt som konsulent i en High Performance Unit-enhed under Finlands Olympiske Komité.

»Det er en kæmpeudfordring, som jeg glæder mig ekstremt meget til,« siger Michael Andersen og tilføjer:

»Finland vandt ved OL for to år siden i Rio de Janeiro kun en enkelt bronzemedalje. Så dårligt har de aldrig nogensinde præsteret ved et sommer-OL. Det, jeg frem til sommer-OL 2020 i Tokyo blandt andet skal gøre, er at rådgive dem om, hvor de kan bruge de nuværende ressourcer så optimalt som muligt i deres bedste sportsgrene; sejlsport, atletik, boksning, skydning og svømning.«

En anden af Michael Andersens opgaver i Finland bliver, at han skal lave en strategi for, hvordan man kobler forskning og træning sammen på en bedre og mere effektiv måde, end tilfældet er i dag.

»Problemet i Finland er, at eliteidræt i øjeblikket har et dårligt image. Der er et virvar af forskellige interesser. Derfor skal jeg lave et lobbyarbejde med henblik på at få skabt en lovgivning som den, der ligger bag Team Danmark,« siger Michael Andersen.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Siden han stoppede som direktør i Team Danmark i 2014, har Michael Andersen haft sit eget konsulentfirma, hvor han rådgiver blandt andet Dansk Skoleidræt, faciliterer et eliteidrætsnetværk mellem fire universiteter i Norden og samarbejder med det svenske magasin Idrott & Kundskap.

»Jeg nyder fleksibiliteten og friheden i min hverdag – uden bestyrelse og medarbejdere. I dag er jeg glad, hver dag jeg står op, og hver dag jeg går i seng,« siger Michael Andersen, der tidligere til B.T. har fortalt, at han gik psykisk ned efter bruddet med Team Danmark.

»Det tog mig halvandet år at komme over min personlige krise, men siden sommeren 2016 har jeg aldrig haft det bedre. Jeg har imidlertid også valgt mennesker og relationer fra. Det er slut med at have kontakt til dem, jeg føler, jeg ikke længere har tillid til og respekt for,« siger Michael Andersen, der har analyseret årsagen til, at det kom til et brud med Team Danmark.

»Jeg tror, jeg kom til at fylde for meget i systemet. Min viden, mit netværk og mine kompetencer blev for store i forhold til bestyrelsen. Kort sagt: Der opstod en ubalance i forholdet mellem mig og bestyrelsesformanden (Frank Jensen, red.). At jeg herefter blev syg, skyldtes det tillidsbrud, jeg følte, jeg blev udsat for,« siger han.

Michael Andersen fastslår i samme åndedrag, at han ikke længere er påvirket af nedturen, der i efteråret 2015 kulminerede med en otte uger lang indlæggelse på Brønderslev Psykiatriske Sygehus.

»Der er ingen tvivl om, at jeg har lært meget af forløbet. Det er den vigtigste læreproces, jeg har haft i mit liv. Nu har jeg langt bedre tid til at være sammen med min hustru, mine tre døtre og vores første barnebarn. Jeg er meget bevidst om, at jeg skal beskytte mig selv. Derfor værner jeg om mine ressourcer og min tid. Heldigvis er det sådan, at jeg i dag kan leve af det netværk og den viden, jeg gennem årene har oparbejdet. Jeg synes, at alle de ting, jeg har gang i, er spændende, og jeg føler, jeg stadig kan gøre en forskel,« lyder Michael Andersens slutreplik.