Den danske bordtennisstjerne Mie Skov er tilbage i bordtennisverdenen, efter hvad hun selv kalder en personlig udvikling, som samtidig ændrede hendes privatliv.

»Jeg kunne bare mærke, at jeg havde lyst til at gå på opdagelse i mig selv.«

Det fortæller den danske bordtennisspiller Mie Skov til B.T. Sport, efter hun har offentliggjort sit nye projekt, 'Raise the Barre'. Projektet handler om at kunne se nye sider af sig selv for at udvikle sig som menneske, hvilket Mie Skov vil hjælpe andre med at kunne opnå.

Mie Skov blev certificeret Mastercoach i Mindjuice Academy i december 2018, da hun i en periode på fire år holdt pause fra bordtennis. Hun har selv gået vejen og ved, hvor meget det betyder at stå ved sig selv.

Eksempelvis var hendes forhold til badmintonspilleren Carsten Mogensen et bevis på, hvor vigtigt det er at afstemme værdier og forventinger til hinanden og familien.

»Der så mange følelser og overvejelser i at splitte en familie op. Det er lang proces, og sådan noget er aldrig sjovt. Det var absolut ikke noget nemt valg, men det var nødvendigt for mig. Jeg indså, at jeg længdes efter at finde ind til mine egne værdier og turde begynde at leve efter dem med hjertet forrest,« fortæller Mie Skov og tilføjer:

»Så følte jeg, at jeg var nødt til at tage ansvar for, hvordan jeg i virkeligheden havde det og skabe de nødvendige forandringer,« siger Mie Skov.

Mie Skov uddyber endvidere, at beslutningen om at ændre sit liv særligt kom efter et par turbulente år på den private front.

»Der skete så meget, så jeg havde behov for at kigge indad. Først og fremmest valgte vi at stifte familie og få et barn, som var kæmpe stort. Og efterfølgende fik Carsten (Mogensen, red.) en hjerneblødning, som var en stor udfordring for os begge.«

Mie Skov.
Mie Skov. Foto: CLAUS FISKER
Vis mere

»Derefter kunne jeg bare mærke, at jeg havde brug for at sætte mig selv i spil. Og det kunne jeg gøre ved at se mig selv i et nyt og mere nuanceret perspektiv,« lyder det fra Mie Skov.

I november sidste år fortalte Carsten Mogensen, at det var Mie Skovs beslutning at flytte fra ham i august, efter de havde boet sammen i fem år.

Mie Skov lægger dog ikke skjul på, at hun i dag er glad for, at hun tog ansvar, for hvordan hun i virkeligheden havde det og turde handle på det. Sammen med Carsten Mogensen forsøger de hver for sig at få hverdagen til hænge sammen for deres søn, Benjamins Noahs, skyld.

Gennem sit forløb opdagede Mie Skov efterhånden, at det for hende ikke kun handlede om at ændre sit privatliv. Hun havde samtidig en stor lyst. Lyst til at vende tilbage til den sport, hun begyndte på, da hun blot var 12 år gammel.

»Bordtennis kaldte på mig«

Det lå ellers ikke i kortene, at Mie Skov skulle vende tilbage til sportens verden.

Hun lagde bold og bat på hylden i 2014 og var afklaret med dette. Hun havde brug for at lave noget nyt i sit liv. Ikke desto mindre overraskede hun formentlig mange - ikke mindst sig selv - da hun i 2018 annoncerede, at hun var klar til atter at stå med bordtennisbattet i hånden efter fire års pause.

»Jeg kunne mærke, at der var noget inde i mig, som ikke var forløst. Bordtennis kaldte på mig, og jeg havde lyst til at komme ned på banen i stedet for at sidde på tilskuerpladserne. Jeg mærkede lysten til at gøre det om med alle de nye indsigter, jeg har fået om mig selv.«

»Da jeg spillede før, handlede det kun om at vinde og skabe resultater. Hvis jeg vandt, var det fint, men hvis jeg tabte, var det noget rigtig møg. Nu handler det om meget mere.«

I bund og grund havde Mie Skov det ikke godt, da hun var iført shorts og t-short rundt om bordtennisbordet. Hun var ensom og ked og syntes, det var benhårdt at gå efter bordtennisdrømme uden at kunne fejre sine succeser undervejs. Træningerne og kampene kørte på repeat, mens ressourcerne til at være i stand til at kommunikere sine følelser, om hvordan hun havde det, var ude af drift. Det skal ikke gentage sig for Mie Skov.

Mie Skov har vundet DM hele 17 gange. Privatfoto.
Mie Skov har vundet DM hele 17 gange. Privatfoto.
Vis mere

»Det handler ikke om pligt eller om at præstere for alle andres skyld. Jeg har opdaget en glæde - en form for stolthed. Jeg har smidt skyklapperne og kan se tingene i et andet perspektiv. Selvfølgelig går jeg altid efter at vinde, for jeg vil altid have vindermentaliteten. Men der er andet i livet end at vinde og tabe, og det er det, jeg synes er det helt essentielle for mig.«

»Bordtennis er blevet noget helt andet, og jeg kan virkelig mærke glæden ved det nu,« fortæller Mie Skov.

Fremtiden vil afgøre prioritering

På nuværende tidspunkt ved Mie Skov ikke, hvor meget tid hun henholdsvis kommer til at bruge på coaching og bordtennis.

Og faktisk er det ikke så vigtigt lige nu.

»Lige nu må jeg indrømme, at jeg fokuserer på de ting, der gør mig glad, og som jeg brænder for. Det er blandt andet min sport, som jeg ser frem til at give en skalle. Selvom jeg ikke har spillet i fire år, føles det ikke sådan. Det indre arbejde er jo også en slags træning, og den har åbnet mine øjne og hjerte. Mit eliteniveau er der fortsat, og jeg er stærkt opsat på at nå mit topniveau igen!«

Samtidig vil Mie Skov også prioritere sit nye hverv som coach så tilstrækkeligt, hun kan.

»Jeg ønsker at støtte. At 'raise deres barre' mod de forandringer, som de ønsker, se mulighederne åbne sig ved at tage ansvar. Ikke at jeg siger, de skal gå fra deres mænd eller koner, men hjælpe dem med at opdage, hvad der gør en glad. Jeg er af den overbevisning, at det er ikke nogen andres opgave at gøre sig selv glad. Det ansvar har man selv,« mener Mie Skov og fortæller om fremtiden.

»Lige nu øver jeg mig i at være i nuet, nyde det og gå efter mine mål og drømme. Hvordan jeg prioriterer det sportslige og coachingen, er jeg endnu ikke klar over, men jeg har stor tillid til, at det viser sig hen af vejen. Jeg ved dog, at jeg har lyst til at lave andet ved siden af min elskede bordtennis. Derfor har jeg også for øje at gøre noget, som jeg har passion for, og det er at flytte mennesker ved at coache og træne dem, følge deres proces og udvikling.«

Mie Skov vandt i 2013 'Vild med Dans' sammen med danser Mads Vad.
Mie Skov vandt i 2013 'Vild med Dans' sammen med danser Mads Vad. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Mie Skov er i dag 32 år. Hun har tidligere repræsenteret Danmark ved OL i London i 2012. Om Mie Skov skal gøre OL-comeback i Tokyo i 2020, ved hun ikke.

Hun tager én dag ad gangen.