Borrreliose kan være lumsk, da symptomerne er meget diffuse. Men jo tidligere sygdommen opdages, jo mindre er risikoen for at der opstår senfølger

Træthed og muskelsmerter kan skyldes mange ting. Men for den 38-årige bokser Mikkel Kessler viste det sig at være sygdommen borreliose, som han fik efter et flåtbid. Det kan BT Sporten i dag afsløre.

LÆS HER OM KESSLER-AFSLØRINGEN

LÆS KESSLERS REAKTION PÅ SYGDOMMEN

Bokseren gik i flere uger med de diffuse symptomer, og det var først, da hans tilstand blev så slem, at han måtte indlægges på sygehuset, at infektionssygdommen borreliose blev opdaget i en rygmarvsprøve.

Den tidligere toppolitiker Mimi Jacobsen og tv-vært Jes Dorph har tidligere fortalt åbent om, hvordan de blev ramt af infektionssygdommen og i første omgang troede, at symptomerne havde andre årsager. Jes Dorph oplevede stærke smerter i benene, som han og lægerne troede var en diskusprolaps, mens Mimi Jacobsen tidligere har fortalt til BT, at hun fik stærke smerter i skulderen.

Udfordringen er ifølge en af landets førende eksperter i sygdomme overført af skovflåter overlæge Anne-Mette Lebech, at sygdommen Lyme borreliose  kan vise sige på forskellige måder, afhængig af hvilke organer, bakterien angriber.

Første tegn på en borreliose er langt oftest et hududslæt, der opstår omkring bidstedet fra flåten og langsomt vokser. Hvis ikke sygdommen bliver opdaget og behandlet, kan den sprede sig og involvere f.eks. nervesystemet.

»Symptomer på dette er f.eks. smerter  i ryggen, og det kan jo skyldes mange ting. Det er ikke altid at lægen tænker i retning af borreliose med det samme. Derfor kan det nogle gange tage længere tid at stille diagnosen,« siger Anne-Mette Lebech, der står i spidsen for Funktion for Flåtoverførte Sygdomme ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, som netop er blevet oprettet i Region Hovedstaden for bl.a. at reducere tiden til en diagnose og hurtigt afklare om patienten har en behandlingskrævende infektion. Funktionen har bl.a. en telefonrådgivning, hvor praktiserende lægerne kan søge vejledning hos en speciallæge, når de har en patient, hvor de er i tvivl om symptomer kan skyldes borreliose.

Nogle gange reagerer patienten heller ikke selv på symptomerne med det samme, fordi det kan forveksles med rygsmerter, der måske forsvinder af sig selv. Så er det først, når man f.eks. får lammelser i ansigtet, at mistanken om borreliose opstår.

Herhjemme bliver cirka 200 danskere hvert år diagnosticeret med neuroborreliose, hvor det er nervesystemet, som rammes. Lige nu vil lægerne dog være særligt opmærksomme på patienter, som kommer ind med symptomer, der kan skyldes bakterien Borrelia burgdorferi , som overføres via bid fra skovflåter. Flåterne er nemlig særligt aktive fra det tidlige forår, til frosten sætter ind. Så efteråret er derfor højsæson for neuroborreliose, som typisk viser sig nogle uger efter et flåtbid

»Derfor har lægerne lige nu skærpet fokus på det. Uden for flåtsæsonen går der typisk lidt længere tid, før man tænker i retning af borreliose,« siger hun.

En tidlig diagnose og dermed antibiotisk behandling kan have betydning for, om man vil opleve senfølger af sygdommen, forklarer Anne-Mette Lebech.

»Generelt er prognosen god, og de fleste vil blive helt raske efter en antibiotikabehandling. Men jo længere tid man har gået med symptomerne før behandling, jo større er risikoen for evt. senfølger,« siger hun.

Jes Dorph-Petersen blev ramt af borreliose: Troede det var en diskusprolaps

I 2003 blev Jes Dorph-Petersen ramt af sygdommen borreliose efter flåtbid.
I 2003 blev Jes Dorph-Petersen ramt af sygdommen borreliose efter flåtbid. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Midt i september 2003 oplever tv-værten Jes Dorph-Petersen pludselig voldsomme smerter i benene. Han får at vide, at det er en diskusprolaps, og starter derfor behandling hos en fysioterapeut.

»Jeg ligger derhjemme som et pjok, har et mavebælte på, går lange ture og sover på en speciel madras,« fortæller han til BT.

Men behandlingen hjælper ikke på smerterne. Efter tre uger i smertehelvede har tilstanden udviklet sig, og mistanken om diskusprolaps ændres.

»En morgen siger min daværende kone, at jeg sidder og savler ud af munden. Jeg er simpelthen blevet lammet i ansigtet og tager på sygehuset med det samme,« siger han.

På sygehuset afslører en rygmarvsprøve, at hans infektionssstal er unormalt høje, og kort tid efter kan lægerne konstatere, at han lider af borreliose. Tv-værten har på det tidspunkt overhovedet ikke overvejet, at hans tilstand kan skyldes et flåtbid, da biddet formentlig er sket året før. Efter en intensiv behandling med antibiotika lægger de fysiske symptomer sig. Men sygdommen slipper ham ikke helt.

»Det sidder i mig endnu, selvom man selvfølgelig ikke altid skal skyde skylden på Borrelia. Men jeg har stadig ømme led, træthed og andre uforklarlige skavanker, som, jeg tror, stammer fra sygdommen. Det stemmer i hvert fald meget godt overens med det, som andre, der har haft sygdommen, oplever,« siger Jes Dorph-Petersen.

Set i bakspejlet tror han på, at et bedre kendskab til sygdommen havde gjort en forskel.

»Det er en sygdom, som stritter i mange retninger. Det gør det svært at lave en drejebog for, hvordan sygdommen rammer. Jeg kom sent i behandling, fordi jeg ikke vidste noget om sygdommen,« siger han.