DIF oplyser, at idrætsforeningerne kan se frem til kontrol af medlemmers coronapas med ugentlige stikprøver.

Idrætsforeninger kan se frem til en mere smidig og lempelig kontrol af deres medlemmers coronapas, når der åbnes for indendørs idræt fra og med torsdag.

Det oplyser Mikkel Nørtoft Magelund, der er leder af bredde og motion i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

I genåbningsaftalen, der blev vedtaget natten til tirsdag, var der lagt op til kontrol af gyldigt coronapas fra morgen til aften i idrætsforeningerne.

Det medførte massiv kritik fra DIF og andre idrætsorganisationer, og siden har der været dialog og forhandlinger om en anden løsning.

Kulturministeriet har i et udkast foreslået en stikprøvekontrol to gange om ugen ude i foreningerne.

Udkastet har DIF set og i et høringssvar anmodet om at lempe yderligere, så der kun skal tages stikprøver en gang om ugen.

- Vi har anmodet om, at stikprøvekontrollen bliver så nem administrerbar som mulig ude i foreningerne. Vi har lagt op til, at der skal være en stikprøvekontrol minimum en gang om ugen.

- Det er efter et udspil fra Kulturministeriet, som har lagt op til en stikprøve to gange om ugen. Så vi er ikke langt fra hinanden, siger Mikkel Nørtoft Magelund.

Dermed er det et spørgsmål om tid, før Kulturministeriet melder de nye og mere lempelige regler ud. Men det gamle udspil om kontrol i døgndrift ventes taget af brættet.

- Det har vi en klar forventning om. I aftalen stod der, at der skulle findes en løsning på håndteringens af coronapasset i foreningsidrætten. Det er fordi, at de har lyttet til os.

- Foreningslivet er noget særligt, og der kan man ikke bare kræve, at alle skal tjekkes hele tiden.

- Der er blevet lyttet, så vi får en mere smidig og lempelig løsning på det. Det er der ingen tvivl om, at vi ender ud med, siger Mikkel Nørtoft Magelund.

Hos Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) ser formand Charlotte Bach Thomassen helst, at foreningerne slet ikke skal kontrollere medlemmerne.

Hvis foreningerne bliver pålagt at tjekke coronapas, så skal det helst være med så lidt kontrol som muligt, mener DGI-formanden.

Hun er derfor lettet over udsigten til ugentlige stikprøver i stedet for kontrol i døgndrift.

- Det er helt afgørende for vores foreninger. Det er et spørgsmål, som afgør, om mange af vores foreninger kan åbne eller ej.

- Der vil ikke være ressourcer til, at frivillige skal stå ved hver en indgang for at kontrollere coronapas. Det er heller ikke vores formål at være kontrollanter i det omfang, der var lagt op til, siger Charlotte Bach Thomassen.

Både DIF og DGI forventer en snarlig og officiel udmelding fra kulturministeriet om den endelig model for håndtering af coronapas i foreningerne.

En af de foreninger, der venter i spænding på en endelig udmelding, er Odense Badminton Klub, hvor bestyrelsesmedlem Andreas Bassett er ansvarlig for klubbens covid-19-indsats.

En stikprøvekontrol er langt mere spiselig, end hvis han skulle få en masse frivillige ud at kontrollere medlemmerne i alle åbningstimerne.

- Det er utvivlsomt en markant forskel. Vi skulle ligesom så mange andre foreninger stille med frivillige kræfter i ydertimerne. Vi har en halinspektør ansat i nogle dagtimer.

- Men der vælter også folk ind fra klokken 17 til 22 om aftenen. Det er de tunge timer at besætte for folk, som i forvejen er frivillige, og som har familier, siger Andreas Bassett.

Han understreger, at man i den fynske klub først og fremmest er tilfredse med, at der fra torsdag åbnes op for at kunne spille badminton for personer mellem 18 til 70 år.

/ritzau/