Nyt studie viser, at kvindelige atletikudøvere kan opnå fordel på 4,5 procent med høj testosteronproduktion.

London. Toptrænede kvindelige atletikudøvere kan have en konkurrencefordel på op til 4,5 procent, hvis de har en naturlig høj produktion af det mandlige kønshormon testosteron.

Det viser et forskningsstudium, der mandag blev publiceret af British Journal of Sports Medicine.

Mere end 2100 prøver er blevet analyseret i studiet. Det har koncentreret sig om atletikudøvere, der deltog ved VM i 2011 og 2013.

I løbedisciplinerne over 400 og 800 meter samt i hammerkast og stangspring konkluderer studiet, at atleter med en høj produktion af testosteron kan opnå en fordel på mellem 1,8 og 4,5 procent.

Studiet er finansieret af Det Internationale Atletikforbund, IAAF, og Det Internationale Antidoping Agentur, Wada.

Gennem de senere år har der været tilfælde, hvor kvindelige atleter er havnet i problemer på grund af en høj produktion af testosteron.

Det har blandt andre været tilfældet med den dobbelte olympiske mester i kvindernes 800-meter-løb, sydafrikaneren Caster Semenya, der vandt OL-guld i London og Rio.

Semenya er diagnosticeret med den sjældne tilstand hyperandrogenisme. Det samme gør sig gældende for den indiske sprinter Dutee Chand.

Det Internationale Atletikforbunds, IAAF's, holdning er, at atleter med hyperandrogenisme kunstigt skal tvinges til at sænke deres testosteronniveau.

Forud for OL i Rio valgte Dutee Chand at gå imod IAAF, og hun tog sagen op i Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

Sportsdomstolen gav efterfølgende IAAF to år til at bevise, at hyperandrogenisme giver en konkurrencefordel.

/ritzau/Reuters