Lørdag den 5. januar er der igen en dygtig dansk atlet, der løber med årets fineste idrætspris, B.T. Guld.

Det sker, når B.T.s sportschef, Søren Klæstrup, afslører vinderen ved DRs store tv-show SPORT 2018 foran en fyldt Jyske Bank Boxen i Herning.

B.T. Guld adskiller sig fra alle andre danske idrætspriser ved, at det udelukkende er danske sportsfolk, som bestemmer, hvem der skal vinde.

Vinderen bliver således kåret af kollegaerne, der har stemt på deres tre favoritter på en stemmeseddel, som B.T. har udleveret til et nøje udvalgt panel bestående af 40 danske sportsfolk.

B.T.s daværende sportschef Morten Crone Sejersbøll sammen med Jesper Nøddesbo, Pernille Blume, Camilla Pedersen og Katja Salskov-Iversen, da vinderen Viktor Axeæsen var fraværende i 2017. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018)
B.T.s daværende sportschef Morten Crone Sejersbøll sammen med Jesper Nøddesbo, Pernille Blume, Camilla Pedersen og Katja Salskov-Iversen, da vinderen Viktor Axeæsen var fraværende i 2017. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018) Foto: Henning Bagger
Vis mere

B.T. blev første gang uddelt tilbage i 1930 og har siden hyldet flere af de helt store legender i dansk idrætshistorie.

Nogle udøvere har vundet prisen én gang - andre flere gange - men for alle går det igen, at B.T. Guld betyder lidt mere, fordi det er kollegaerne, der har stemt.

En af de dem, der har vundet B.T. Guld flere gange, er Le Mans-legenden Tom Kristensen.

Tre gange - 2001, 2002 og 2013 - vandt Tom Kristensen prisen for sine bedrifter på racerbanen.

Tom Kristensen vandt sin tredje B.T. Guld i 2013.
Tom Kristensen vandt sin tredje B.T. Guld i 2013. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»For mig var det en kæmpe ære at vinde sportens egen pris, B.T. Guld, på tre forskellige tidspunkter i min karriere,« siger Tom Kristensen i dag om at vinde prisen.

Ifølge den ni-dobbelte Le Mans-vinder var B.T. Guld med til at give ham og resten af motorsporten i Danmark et endeligt gennembrud i den danske sportsverden.

»Jeg følte det også som et stort gennembrud for motorsporten i Danmark. Det er sportens egen pris og et kæmpe cadeau og en blåstempling af danske idrætsfolk i vores nation vurderet af vores 40 bedste aktive topatleter,« siger Tom Kristensen.

Andre topscorere i B.T. Guld-regnskabet er Bjarne Riis med tre priser, Caroline Wozniacki har også tre og det danske fodboldlandshold med hele fem priser.

Bjarne Riis vandt BT Guld tre gange i sin aktive karriere. Her i 1996.
Bjarne Riis vandt BT Guld tre gange i sin aktive karriere. Her i 1996. Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

En anden atlet, der har fået overrakt B.T. Guld, er den tidligere badmintonspiller Camilla Martin.

Hun fik B.T. Guld i 1999 efter et år, hvor hun blev kronet som verdensmester.

»Det er udøverne selv, der stemmer, og det er rigtig fedt. De andre udøvere ved, hvad det er, du gennemgår på daglig basis, når man træner så meget og er i konkurrence,« siger Camilla Martin og fortsætter:

»Jeg har aldrig gået op i fejringer og sådan noget. Men det betød meget for mig, at det var andre sportsfolk, der havde stemt på mig. Det var en fed anerkendelse at få.«

Camilla Martin fik B.T.s Guld i 1999. Her med B.T.s daværende sportschef, en ung udgave af Peter Brüchmann.
Camilla Martin fik B.T.s Guld i 1999. Her med B.T.s daværende sportschef, en ung udgave af Peter Brüchmann. Foto: SIMON KNUDSEN
Vis mere

Camilla Martin er en af få atleter, som er blevet indlemmet i sportens Hall of Fame med en buste stående i indgangen til Idrættens Hus i Brøndby.

Hun rangerer dog B.T. Guld på højde med den ellers ultimative idrætshæder i Danmark.

»Skal jeg nævne priser, som har betydet ekstra, så er det hæderen fra Hall of Fame, og så er det B.T. Guld, fordi atleterne stemmer,« slår Camilla Martin fast.

B.T. Guld udmærker sig ved, at prisen gennem tidens løb er blevet givet til et bredt udsnit af hold, personer og landshold fra mange forskellige sportsgrene.

Rene Holten Poulsen vandt B.T. Guld i 2015. Her er han sammen med B.T.s tidligere sportschef Benjamin Munk Lund.
Rene Holten Poulsen vandt B.T. Guld i 2015. Her er han sammen med B.T.s tidligere sportschef Benjamin Munk Lund. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Mens flere cykelryttere, roere og landshold har vundet mange gange, er boksesporten kun repræsenteret en enkelt gang hidtil.

Det skete i 2006, hvor Mikkel Kessler blev hyldet efter et år, hvor han stod tilbage som dobbelt verdensmester i de store bokseforbund WBA og WBC efter sin suveræne knockout-sejr i Parken mod nu afdøde Marcus Beyer fra Tyskland.

Mikkel Kessler husker ikke aftenen specielt godt, selv om han det år ryddede bordet ved det store sports-show.

»Selvfølgelig betød det meget at vinde B.T. Guld dengang. Og jeg er selvfølgelig glad for at vinde nogle priser. Det er man jo altid som sportsmand,«  siger han.

Mikkel Kessler forklarer også, at anerkendelsen ved at få B.T Guld lunede.

»Ja, det betyder lige lidt ekstra, at sportsfolk også mener, at man har gjort det godt. Det er dejligt at blive anerkendt for det, man laver,« siger Mikkel Kessler og tilføjer:

»Man har jo selv prøvet at sidde dér, når man har stemt. Så skal man give 3, 2 og 1 point til nogen af de andre, og det er også svært. For man synes jo, at mange har gjort det godt.«

Den store prisuddeling SPORT 2018 sender lives på DR 1 fra klokken 21.00 lørdag den 5. januar.

B.T. sender dog allerede live fra den røde løber fra kl. 17.00, ligesom vi også er på live lige efter showets afslutning. Det hele kan følges på bt.dk.