Det var ikke guldet, der sikrede McKayla Maroney den helt store berømmelse. Det var såmænd heller ikke sølvet.

Det var en lille sammenbidt grimasse, der fik den amerikanske gymnast til at brænde sig fast på folks nethinde i ved OL i 2012.

For da den 16-årige pige gik på podiet i London for at få overrakt sølvmedaljen i spring over hest-disciplinen var hun synligt skuffet. Så skuffet at hun ikke kunne holde det inde – og derfor så sådan ud.

McKayla Maroney på podiet, hvor hun har vundet sølv i spring over hest ved OL i London.
McKayla Maroney på podiet, hvor hun har vundet sølv i spring over hest ved OL i London. Foto: Ronald Martinez
Vis mere

Bingo. Det ansigtsudtryk kunne folk huske, og hun blev især i USA en darling, da hun med de andre amerikanske gymnaster tog på hyldest-turne i hjemlandet.

For hun var også en del af den såkaldte ’Fierce Five’-gymnastgruppe, der hev guldet hjem i holdkonkurrencen dengang i 2012. McKayla Maroney fandt på navnet til hende selv og Gabby Douglas, Aly Raisman, Kyla Ross og Jordyn Wieber.

Den pige med den helt særlige grimasse er dog ikke til at kende i dag her knap en håndfuld år senere. Se bare her:

Som hun selv sagde i et interview med US Weekly sidste år:

»Jeg bliver bare ældre og ældre. Dengang var jeg 16 og vejede 9 kilo mindre,« lyder det fra McKayla Maroney, der har droppet gymnastikken helt.

Hvilket ikke var helt nemt. Efter problemer med skader.

»Jeg mistede en del af mig selv, uden tvivl. Når jeg mødte folk, sagde de til mig: ’Du er hende gymnasten’. Og når jeg så fortalte, at det var jeg ikke længere, så blev de forvirrede… og så blev jeg forvirret. For jeg ville ikke skuffe folk,« har McKayla Maroney fortalt i det amerikanske magasin.

Fierce Five vandt guld med OL i London. Faktisk varr Gabby Douglas (i den røde dragt i midten), Aly Raisman (tv.) også med ved OL sidste år i Rio - hvor det også blev til guld. Det er McKayla Maroney til højre for Gabby Douglas.
Fierce Five vandt guld med OL i London. Faktisk varr Gabby Douglas (i den røde dragt i midten), Aly Raisman (tv.) også med ved OL sidste år i Rio - hvor det også blev til guld. Det er McKayla Maroney til højre for Gabby Douglas. Foto: BEN STANSALL
Vis mere

Efterfølgende rejste de amerikanske gymnaster USA tyndt for at blive hyldet for guldet. Her er det Gabby Douglas (i midten), Kyla Ross (tv.) og McKayla Maroney (th.).
Efterfølgende rejste de amerikanske gymnaster USA tyndt for at blive hyldet for guldet. Her er det Gabby Douglas (i midten), Kyla Ross (tv.) og McKayla Maroney (th.). Foto: Harry How
Vis mere

»Det var en stor udfordring for mig at erkende, at jeg var mere værd end en guldmedalje. At jeg var meget mere værd end at være gymnast. Jeg er, den jeg er – og hvad, jeg elsker.«

I dag forfølger McKayla Maroney en sangkarriere. Hun udgav i efteråret singlen ’Ghost’.

»Det er følsom pop, fordi det handler om melodien, teksterne og skrevet fra hjertet,« fortæller McKayla Maroney.

Guldet i spring over hest blev ved OL i London i øvrigt vundet af rumænske Sandra Izbasa. Hvis nogen kan huske hende…