Peter Gade løfter i sin kommende selvbiografi sløret for, hvorfor forholdet til Camilla Martin sluttede.

Hvorfor droppede badmintonstjernerne Camilla Martin og Peter Gade kæresteforholdet?

Siden bruddet har den almene opfattelse været, at det var Camilla Martin, der tog beslutningen, fordi hun havde fundet sammen med Peter Gades bedste ven. Men den forklaring bliver i Peter Gades selvbiografi, ’Vinderen har altid ret...’, der udkommer på tirsdag, skudt ned.

Her afslører Peter Gade, at beslutningen ene og alene var hans, og at den blev taget, fordi han følte, at Camilla Martin drænede ham for energi.

- Jeg nåede et punkt, hvor jeg bare ikke længere orkede, at det gik så meget op og ned, og da jeg havde truffet beslutningen, var jeg meget afklaret. Camilla kunne ikke forstå, at jeg kunne være så afklaret, men jeg havde gjort alt, hvad jeg kunne, jeg havde ikke mere at give af, jeg ville videre, skriver Peter Gade efter at have forklaret en episode ved en temafest på parrets hjemadresse således:

- På et tidspunkt blev Camilla sur og urimelig. Sådan kunne hun være, også over for andre, og jeg blev mere og mere træt af det, og denne her gang fik jeg nok, og så skred jeg. Jeg skred fra min egen fest op ad Gl. Kongevej. Jeg kan huske at Lauge (ekslandsholdsspilleren Jim Laugesen, red.) fulgte efter mig og forsøgte at hive mig tilbage, men jeg sagde bare: ’Nej, nu er det slut. Jeg vil ikke mere,’ og så gik jeg opad Falkoner Allé og indlogerede mig på SAS-hotellet.

Peter Gade giver i bogen et bud på, hvorfor Camilla Martin var så svær at leve sammen med.

- Camilla havde et problemfyldt forhold til sin mor, og det havde stor indflydelse på Camillas væremåde. Det var noget, jeg allerede havde talt meget med hende om, da vi var venner, og da vi blev kærester, var det noget, jeg fortsat forsøgte at hjælpe hende med, og som hun naturligvis også selv arbejdede med. Hendes humør kunne hurtigt skifte, og når vi var af sted på turene, sad jeg flere gange til langt ud på natten for at trøste hende og snakke med hende, før vi skulle spille dagen efter.

Camilla Martin og Peter mødte allerede hinanden i ungdomsårene på Dansk Badminton Forbunds træningscenter i Aarhus. Her så Peter Gade op til hende. Der kom dog til at gå nogle år, før de blev kærester.

I bogen fortæller Peter Gade, at de kyssede første gang - på bane 3 i Højbjerg Badminton Klub - i efteråret 1997.

Halvandet år senere blev Camilla Martin verdensmester på hjemmebane i Brøndbyhallen. Og det gik mildest talt ikke ubemærket hen. I sin tale efter at have modtaget guldmedaljen knækkede Camilla Martins stemme over:

- Og så er der en anden, som jeg også gerne vil sige tusind tak til. Og det er min kæreste, Peter Gade - tusind tak, Nus.

Peter Gade lægger i bogen ikke skjul på, at han føler en stor andel i Camilla Martins VM-guld.

- Jeg hjalp hende meget med hendes udstråling. Vi talte meget om hendes måde at håndtere modgang på, det kunne være et problem for hendes spil, når hun fik modgang, blev sur og hang med hovedet, som hun havde tendens til.

Men hvad var det egentlig, som Peter Gade så i Camilla Martin? Også det reflekterer han i bogen over:

- Jeg forelskede mig i Camillas umiddelbare og udadvendte udstråling og hendes humoristiske sans. Camilla var ikke en prinsessepige, men havde en dejlig ukompliceret måde at være på. Vi forstod hinanden. Vi vidste, hvordan det var at leve med det pres, som vi hver især var under. Camilla havde, siden hun var en helt ung pige, vundet alt herhjemme og levet med ekstremt høje forventninger og et umenneskeligt pres fra omverdenen. Hun kunne kun tabe, når hun gik på banen, og det samme skete for mig, da jeg blev nummer et i verden og over en lang periode vandt det meste.

Sporten.dk har forsøgt at få Camilla Martins kommentar til bogen. Men telefoniske opkald er ikke blevet besvaret. Hun oplyser i ’En vinder har altid ret...’, at hun ikke har haft lyst til at medvirke i bogen.

(Selvbiografien ’Vinderen har altid ret..’, som Peter Gade har skrevet i samarbejde med journalisten Kristine Jægesen Wilkens, udkommer 16. oktober på forlaget Lindhardt & Ringhof)