Nogen stor trespringer blev han aldrig, Heinrich Duholm. Men så blev den legendariske spartaner til gengæld en af de mest markante og alsidige ledere i dansk atletik nogensinde.

Det er få danskere, om hvem man kan sige, at han er ét med atletikken. I tilfældet Heinrich Duholm rammer udtrykket plet.

I mere end 60 år har han sat sit fingeraftryk på sin hjertesport, og juledag fylder han 85 år.

»For mig er der ingen sport i verden, der kommer på højde med atletikken. Den har givet mig store glæder,« siger han.

Heinrich Duholm var en af hovedkræfterne bag Copenhagen Games, Spartas internationale atletikstævne på nationalarenaen Østerbro Stadion fra 1973 til og med 1986.

»Dengang var der ikke mange penge i atletikken. Vi havde besøg af olympiske guldvindere, der stort set kun skulle have deres udgifter dækket,« mindes han de gode, gamle dage.

Pengene til stævnerne kom bl.a. fra motionsløbene Bagsværd Sø Rundt, som han selv var medstifter af i 1972. Denne signatur var med i det første.

»En stor del af mit netværk stammer fra tiden med Copenhagen Games. Kommer jeg og min kone Jytte til byer som New York, Melbourne og Los Angeles, mangler vi aldrig et sted at bo«, siger han.

I perioden 1965-82 var han medkommentator ved DRs tv-transmissioner fra de store atletikstævner og en kyndig hjælp for journalisterne John Idorn, Svend Gehrs og Poul Erik Andersson.

»Pudsigt nok har jeg i de 17 år aldrig haft en skriftlig aftale med DR,« erindrer han.

Heinrich Duholm har siden 1952 været medlem af Sparta. Han kom ind i sit første udvalg i Dansk Atletik Forbund i 1959 og var medlem af diverse udvalg i 50 år. I 2008 modtog han DAFs fortjensttegn i guld. Danmarks Olympiske Komité nød godt af hans enorme viden i 80'erne.

Han var medstifter af magasinet "Atletik Nyt" i 1962 og trak sig efter 50 år. Da det lukkede for få dage siden, skrev han "med et smil og en tåre" den sidste artikel i bladet.

Heinrich Duholm, der bor i Hvidovre, er uddannet fra DHL som idræts- og svømmelærer og arbejdede i 28 år som idrætslærer på Hillerødgades Skole.

Heinrich Duholm er sammen med sin tre år ældre bror, nu afdøde Helmuth Duholm, født på Langeland og kom ind i atletikken i Aabenraa.

Mens Heinrich blev leder, satsede storebror på den aktive karriere og vandt fire verdensmesterskaber i diskos for veteraner.