Hun er opvokset i Holstebro, men fik aldrig et dansk pas.

Som bare seks-årig kom Okako Adika til Danmark, og omkring ti år senere fik hun en indbydelse til U16-landsholdet i basketball.

Hun fik dog aldrig lov at spille i rødt og hvidt, da hun trods flere forsøg og hjælp fra dansk basketballforbund ikke fik et dansk statsborgerskab. Hun har også fortalt, at hun oplevede racisme mere eller mindre hver dag i det vestjyske.

Efter gymnasietiden i Lemvig tog hun bold-evnerne med til USA, og nu er spilleren med congolesiske rødder netop blevet udvalgt til verdens bedste liga, WNBA.

Hun er valgt som nr. 30 i draften og kan skrive under med New York Liberty, der spiller i den verdensberømte arena, Madison Square Garden.

Adika har tidligere fortalt, at tiden i Vestjylland ikke altid var en dans på roser.

I børnehaven blev hun på grund af sin mørke hudfarve udpeget som en, der ikke hørte hjemme, af de andre børn, og som ti-årig blev hendes traditionelle congolesiske mad smidt ud af nogle andre elever på skolen, hvor hun gik.

Adika siger, at hun så skubbede pigen, der gjorde det, og smed hendes bøger i skraldespanden, hvorpå situationen eskalerede. Hun blev efter eget udsagn overfaldet for den aktion, men den anden pige endte grædende på jorden.

Det medførte en bortvisning til Adika, mens den anden tilsyneladende gik fri.

»Den måde, som jeg har set racisme i mit liv, handler om, hvordan folk har behandlet mig og talt ned til mig, fordi jeg er sort.«

»Jeg har prøvet at sige fra og ændre det, men det er svært at gøre, når man kun er sig selv.«

Basketball blev hendes fristed, og da hun kom med på U16-landsholdet, følte hun sig for første gang velkommen accepteret på lige fod med de andre på holdet.

Dansk Basketballforbund forsøgte at hjælpe hende med at få et midlertidigt pas til at begynde med, men det lykkedes aldrig.

Kun én med dansk pas er blevet draftet til WNBA før, Anne Thorius i 2001.