»Det er en meget smuk tanke og helt i min fars ånd. Det vil min mor og jeg gerne bakke op om og deltage i.«

Sådan lyder reaktionen fra OL-maratonløberen Anna Holm til et mindeløb for Danmarks legendariske maratonstjerne Henrik Jørgensen, som døde af et hjertestop lørdag 26. januar under et træningsløb i nærheden af sit hjem i Sorthat-Muleby mellem Hasle og Rønne på Bornholm. Han blev 57 år.

Henrik Jørgensens Mindeløb finder sted lørdag 23. februar kl. 10.00 med start og mål på Østerbro Stadion. Ruten går rundt i Fælledparken og omkring søerne og bliver på cirka 10 kilometer.

»Et træningsløb uden tidtagning. Det er gratis at deltage, og alle er velkommen til at løbe med og mindes en af de største og mest betydningsfulde danske løbere nogensinde. Henrik gjorde en forskel. Vi vil med løbet vise respekt for en stor personlighed og en unik løber. Et idol og et forbillede for mange,« siger løbets idémand, den tidligere topløber Henrik Them.

Den tidligere top-maratonløber, Henrik Jørgensen løber i naturen på Bornholm i maj 2005. Henrik Jørgensen døde af et hjertestop under sin daglige løbetur på Bornholm. Han blev 57 år gammel. Det skriver Ritzau, søndag den 27. januar 2019.. (Foto: Nanna Kreutzmann/Ritzau Scanpix)
Den tidligere top-maratonløber, Henrik Jørgensen løber i naturen på Bornholm i maj 2005. Henrik Jørgensen døde af et hjertestop under sin daglige løbetur på Bornholm. Han blev 57 år gammel. Det skriver Ritzau, søndag den 27. januar 2019.. (Foto: Nanna Kreutzmann/Ritzau Scanpix) Foto: Nanna Kreutzmann
Vis mere

Henrik Jørgensen var æresmedlem af Københavns Idræts-Forening, og KIF står som arrangør af mindeløbet i samarbejde med podcasten 'Frontrunner' og B.T.

Henrik Jørgensen var kendt som løberen med pandebåndet.

Han satte i 1985 dansk og nordisk rekord i London Marathon med 2.09.43 på en femteplads og vandt tre år senere i den engelske hovedstad i 2.10.20.

I VM i Rom 1987 sluttede han på en fornem niendeplads, og han deltog i OL i Los Angeles 1984 og Seoul 1988.

Eremitageløbet har altid betydet meget for familien. Her er Mette Holm Hansen, Anna Holm og Henrik Jørgensen i Dyrehaven, hvor de vandt henholdsvis tre, to og fire gange. Foto: Scanpix
Eremitageløbet har altid betydet meget for familien. Her er Mette Holm Hansen, Anna Holm og Henrik Jørgensen i Dyrehaven, hvor de vandt henholdsvis tre, to og fire gange. Foto: Scanpix
Vis mere

På hjemlig grund markerede han sig ikke mindst i Eremitageløbet. Han var med første gang som 13-årig, og fire gange vandt han løbet. Hans bedste tid, 38.40, er stadig rekord for løbet.

Også Henrik Jørgensens kone, Mette Holm Hansen, og datteren Anna har markeret sig smukt i Dyrehaven med henholdsvis tre og to sejre. Mette Holm Hansen deltog i VM på maraton i Helsingfors 1983.

Henrik Jørgensen bisættes fredag 8. februar fra Nyker Rundkirke, den mindste og yngste af Bornholms fire rundkirker. Det var også i Nyker Rundkirke, Henrik og Mette blev gift, og Anna blev døbt.

Henrik Jørgensen startede sin karriere i Herlev. Han kom på sin kones fødeø Bornholm fra 1981 og boede fast på øen fra 1990.