· · · Sport LIGE NU

Er du ligesom Tom K, Gravesen eller Mikkel Hansen? Se stjernernes psykologiske profiler

Af Emil Broo Holm

Der findes ikke to personer i verden, der er ens. Alle har deres særlige kendetegn og reagerer på vidt forskellige måder i specifikke situationer.

Dette gælder ligeledes for sportsudøvere, der hver især har forskellige måder at håndtere tingene på - hvad end det drejer sig om træning, motivation eller ageren under kamp.

Claus Roager Olsen er en af Danmarks førende eksperter i menneskers adfærdsmønstre. Han har specialiseret sig i brugen af det psykologiske motivations-værktøj med navnet Enneagrammet. Det er en model, der ved hjælp af ni forskellige personlighedstyper giver et indblik i - og en forståelse af - menneskers adfærdsmønstre og psykologiske motivationsstruktur.

Forenklet kan det siges, at enneagrammet er en model, der beskriver ni typer mennesker. Claus Roager Olsen er ’International Enneagram Associeret lærer’ (IEA), og desuden stifter af og tidligere formand for IEA-Danmark. BT har bedt ham beskrive de ni personlighedstyper og placere forskellige nationale og internationale sportsudøvere i de ni personlighedstyper.

Claus Roager Poulsen påpeger dog, at han har placeret de fleste sportsudøvere ud fra sin ekspertise og indsigt i de interviews, han har set med personerne. Han fortæller desuden, at man altid vil have overvægt af én af personlighedstyperne, men dog oftest vil have temaer, adfærdstræk eller genkendelige træk fra en anden type.

Øverst i artiklen kan du klikke på enneagrammet og se, hvilken type menneske de forskellige sportsstjerner er.

 

KØBENHAVN